Welkom bij de polikliniek Pijngeneeskunde. Hier probeert ons team uw pijn zo goed en compleet mogelijk te behandelen. U kunt bij de polikliniek terecht voor intake- of vervolggesprekken met een pijnspecialist of pijnverpleegkundige. Op de polikliniek kunt u verschillende behandelingen voor pijn krijgen en daarnaast Qutenza-behandelingen en infusietherapie.
Een bezoek aan de polikliniek Pijngeneeskunde
U heeft een afspraak op de polikliniek Pijngeneeskunde voor een intakegesprek. Op deze pagina leest u hoe een intakegesprek gaat en wat u moet meenemen naar de polikliniek. Uw eerste gesprek is meestal telefonisch of via beeldbellen. Soms worden patiënten uitgenodigd op de polikliniek voor een gesprek.
Vul vóór uw afspraak de vragenlijst in
Voor uw bezoek aan de polikliniek vult u thuis een vragenlijst in. De vragenlijst staat voor u klaar in het patiëntenportaal MijnZR(http://www.mijnzr.nl/). Zo heeft de specialist direct de juiste informatie. Zo kan de specialist sneller en beter een diagnose stellen en een behandelvoorstel doen.
Uw eerste afspraak
Dit neemt u mee naar uw eerste afspraak:
- Uw zorgpas. Dit is het bewijs van inschrijving bij een zorgverzekering.
- Een officieel legitimatiebewijs (een Nederlands paspoort, een identiteitskaart, een rijbewijs of een vreemdelingendocument). Ook kinderen moeten een legitimatiebewijs meenemen.
- Gebruikt u medicijnen? Neem dan een lijst mee van de medicijnen die u op dit moment gebruikt. Deze lijst kunt u eventueel opvragen bij uw apotheek of huisarts. Voordat u naar de polikliniek Pijngeneeskunde gaat, kunt u eerst langs de Medicijn Registratie Balie(https://ziekenhuisrivierenland.nl/afdelingen/medicijn-registratie-balie-mrb/). Hier wordt uw medicatielijst samen met u besproken.
- Een lijst met uw klachten en vragen voor de arts.
Uw gesprek met de arts
Tijdens het intakegesprek stelt de arts u vragen over uw pijnklachten. Ook zal de arts u lichamelijk onderzoeken. Daarna bespreekt u samen welke behandelingen voor u mogelijk zijn. Als er besloten wordt dat u een pijnbehandeling krijgt, kunt u bij de assistente een vervolgafspraak maken.
Vóór de start van uw behandeling
Dit willen we weten voordat u start met een behandeling:
- Gebruikt u bloedverdunners (antistollingsmedicatie)? Laat dit altijd aan ons weten. Uw arts kan aangeven of u een tijdje moet stoppen met uw bloedverdunners voor de behandeling.
- Bent u zwanger? Overleg met uw arts of de behandeling kan doorgaan.
- Bent u overgevoelig of allergisch voor bepaalde medicijnen of voor latex? Laat dit vóór uw behandeling aan ons weten.
- Bent u overgevoelig voor jodium, pleisters, contrastvloeistof of verdoving? Laat dit vóór uw behandeling aan ons weten.
- Heeft u een pacemaker/ICD? In overleg met u nemen we extra voorzorgsmaatregelen.
Onverzekerde zorg
Veel van de pijnklachten van onze patiënten komen voort uit de wervelkolom, zoals uitstralende pijn vanuit de nek of de rug. Sommige behandelingen die wij hiervoor inzetten, worden niet (altijd) vergoed door uw zorgverzekeraar. Het gaat om een injectie met corticosteroïden en een behandeling met naalden in de zenuwen van uw gewrichten (de zogenoemde RF-denervatie van facetgewrichten of het SI-gewricht).
Samenwerkingen
De polikliniek Pijngeneeskunde werkt samen met andere specialismes binnen het ziekenhuis en met de huisartsen in regio Rivierenland.
Behandelingen
Facetgewricht blokkade (facetdenervatie)
Ganglion stellatum blokkade
Infiltratie van het staartbeen (os coccygis)
Injectie bij schouderpijn (nervus suprascapularis)
Lumbale Sympathicus Blokkade
Perifere zenuwpijn behandelen
Pijn de baas blijven
Pijn in het achterhoofd behandelen
Plaatselijke injecties
Qutenza behandeling
RACZ-procedure
Ruggenprik (epidurale injectie)
Sacro-iliacaal (SI) injectie voor pijn in de onderrug
Sleeve injectie
TENS-behandeling
Zenuwwortel behandelen met gepulseerde radiofrequentiestroom (PRF-behandeling)