PRF-behandeling zenuwwortel

Een behandeling met gepulseerde radiofrequentiestroom (PRF-behandeling) blokkeert de zenuwwortel die de pijnklachten veroorzaakt in uw nek, armen, lage rug, lies of voeten. De zenuw wordt geblokkeerd door een elektrisch stroompje. Als de zenuw is geblokkeerd geeft deze geen of minder pijn door.

Oorzaak

De wervelkolom loopt van de hals tot het staartbeen (stuitje) en bestaat uit wervels en tussenwervelschijven. Tussen de wervels komen zenuwwortels uit de wervelkolom. Deze zenuwwortels zijn belangrijk voor het doorgeven van gevoel en pijn. De zenuwwortels kunnen geïrriteerd of beklemd raken. Bijvoorbeeld door een hernia of een vernauwing in de ruggenwervel. Er kunnen dan pijnklachten ontstaan in nek, armen, lage rug, lies of voeten.

Afbeelding gedeelte wervelkolom met wervellichaam, facetzenuw, foramen en zenuwwortel

Voorbereiding

Medicijnen en bloedverdunners

  • Gebruikt u bloedverdunners (antistollingsmedicatie)? Bespreek dit vooraf met uw medisch specialist. Het kan zijn dat u tijdelijk moet stoppen met uw bloedverdunners voor de behandeling.
  • U kunt uw andere medicijnen gewoon innemen.

Overgevoelig of allergie

Bent u overgevoelig of allergisch voor bepaalde medicijnen, latex, jodium, pleisters, contrastvloeistof of verdoving? Geef dit voor de behandeling aan ons door.

Pacemaker/ICD

Heeft u een pacemaker/ICD? Geef dit vooraf aan uw behandelaar door. In overleg met u treffen we dan extra voorzorgsmaatregelen.

Zwangerschap

Bent u zwanger? Overleg met uw behandelaar of de behandeling door kan gaan.

Verandering in uw gezondheid

Wanneer u ziek bent of koorts heeft op de dag van de behandeling, dan kan de behandeling niet doorgaan. U kunt een nieuwe afspraak maken.

Eten en drinken

U kunt gewoon eten en drinken voordat de behandeling begint. 

Vervoer

U mag na de behandeling 24 uur niet zelf deelnemen aan het verkeer. Regel daarom vooraf vervoer terug naar huis. 

De behandeling

Proefblokkade


De pijnspecialist weet door uw klachten en neurologisch onderzoek, welke zenuwwortel de pijn veroorzaakt. Om er zeker van te zijn dat de behandeling effect heeft, kan de pijnspecialist eerst een proefblokkade doen. Dit gebeurt door de zenuwwortel met een injectie (tijdelijk) te verdoven. Voelt u daarna geen pijn meer, dan kan de pijnspecialist de definitieve blokkade doen (de PRF-behandeling).

PRF-behandeling

Bij een definitieve blokkade van de zenuwwortel wordt via een naald een elektrisch stroompje op de zenuwwortel gegeven. De zenuwwortel wordt door de stroom verwarmd. Daardoor kan de zenuwwortel geen pijnsignalen meer doorgeven.

  • U krijgt de PRF-injectie op de polikliniek Pijnbestrijding.
  • U wordt door de verpleegkundige naar de behandelruimte gebracht.
  • U gaat op uw buik of rug op de behandeltafel liggen. Dit hangt af van de plek waar u de PRF-behandeling krijgt.
  • De pijnspecialist bepaalt de juiste plaats voor de behandeling met een röntgenapparaat en ijzeren liniaal. Hij of zij geeft de juiste plaats aan met een viltstift op de huid.
  • De huid rondom de injectieplaats wordt ontsmet met een koude, doorzichtige vloeistof.
  • De pijnspecialist legt steriele doeken rond de injectieplaats zodat er geen schadelijke bacteriën bij de plek kunnen.
  • De pijnspecialist brengt met een röntgentoestel en een beeldscherm de naald op de juiste plaats.
  • De pijnspecialist controleert de plaats van de naald met kleine teststroompjes. U krijgt hierbij een prikkelend gevoel. Als u dit voelt, moet u dit direct tegen de pijnspecialist zeggen. Wacht niet tot het gevoel pijnlijk wordt.
  • De pijnspecialist kan op een apparaat aflezen hoe groot de afstand van de naald tot de zenuwwortel is. Als de naald goed staat, behandelt hij of zij de zenuwknoop met elektrische stroompjes.
  • Hierna kunt u zich aankleden en in de wachtkamer gaan zitten.

Na de behandeling

Bijwerkingen

Het gevoel in de huid kan tijdelijk verminderd zijn op de plek waar u de PRF-behandeling heeft gehad. Dit kan een vreemd gevoel geven als u de huid aanraakt. Dit verdwijnt na enkele weken.

  • De pijn kan de eerste weken verergeren. Dit zal na enkele weken weer verdwijnen.
  • Een enkele keer kan een allergische reactie optreden op een stof die tijdens de behandeling wordt gebruikt.


Wanneer kunt u resultaat verwachten?

Na een paar weken kan het resultaat van de behandeling worden beoordeeld. Het is mogelijk dat u al eerder merkt dat u minder pijnklachten heeft.


Vragen direct na de behandeling

  • Heeft u de eerste 24 uur na de behandeling klachten of vragen? Neem dan contact op met de Spoedeisende Hulp (0344) 67 42 54. 
  • Heeft u 24 uur na de behandeling klachten? Neem dan contact op met uw huisarts of de huisartsenpost.

De uitslag

Afspraak voor controle

Na de behandeling maakt de verpleegkundige een vervolgafspraak voor u. Dit kan een afspraak op de poli zijn of een telefonisch consult. De afspraak vindt acht weken na de behandeling plaats. De pijnspecialist bespreekt dan het resultaat van de behandeling met u.