Een lokale injectie is een injectie in of rondom uw pijnlijke gewricht of slijmbeurzen. In de injectie zitten medicijnen (verdovingsvloeistof en corticosteroïden). Deze medicijnen blokkeren de zenuwen en remmen de ontsteking of irritatie. Hierdoor vermindert of verdwijnt de pijn.
Oorzaak
Waarschijnlijk heeft u een ontsteking aan een gewricht, pees en/of slijmbeurs. Slijmbeurzen zijn nodig als glijmiddel tussen pezen en botten. Als deze slijmbeurzen ontstoken zijn, kunnen zij veel pijn veroorzaken. Het bekendste voorbeeld is schouderpijn. Hierbij kunnen het schoudergewricht, de slijmbeurs, de aanhechtingen van de pezen en het gewricht tussen het sleutelbeen en het schouderblad ontstoken zijn.
Voorbereiding
Medicijnen en bloedverdunners
- Gebruikt u bloedverdunners (antistollingsmedicatie)? Bespreek dit vooraf met uw medisch specialist. Het kan zijn dat u tijdelijk moet stoppen met uw bloedverdunners voor de behandeling.
- U kunt uw andere medicijnen gewoon innemen.
Overgevoelig of allergie
Bent u overgevoelig of allergisch voor bepaalde medicijnen, latex, jodium, pleisters, contrastvloeistof of verdoving? Geef dit voor de behandeling aan ons door.
Zwangerschap
Bent u zwanger? Overleg met uw behandelaar of de behandeling door kan gaan.
Verandering in uw gezondheid
Wanneer u ziek bent of koorts heeft op de dag van de behandeling, dan kan de behandeling niet doorgaan. U kunt een nieuwe afspraak maken.
Eten en drinken
U kunt gewoon eten en drinken voordat de behandeling begint.
Vervoer
U mag na de behandeling 24 uur niet zelf deelnemen aan het verkeer. Regel daarom vooraf vervoer terug naar huis.
De behandeling
U krijgt de lokale injectie op de polikliniek Pijnbestrijding. U wordt door de assistente naar de behandelruimte gebracht.
- U gaat op uw buik of rug op de behandeltafel liggen. Dit hangt af van de plek waar u de lokale injectie krijgt.
- De pijnspecialist bepaalt de juiste plek voor de lokale injectie.
- Uw huid wordt rondom deze plaatst ontsmet met een koude doorzichtige vloeistof.
- De huid wordt plaatselijk verdoofd waarna de pijnspecialist de naald zal inbrengen. Dit gebeurt onder röntgendoorlichting of echogeleiding.
- Als de naald goed zit, wordt een kleine hoeveelheid verdoving tegelijkertijd met corticosteroïden ingespoten. Deze verdoving kan enkele uren duren.
- Hierna kunt u zich weer aankleden.
Na de behandeling
Na de behandeling moet u het de rest van de dag rustig aan doen.
Bijwerkingen
- Soms kan er onder de huid een kleine bloeding ontstaan. Dit kan een week wat pijn geven. Daarna trekt de pijn vanzelf weg.
- Na de behandeling kunt u pijn krijgen. Deze napijn duurt ongeveer een week en verdwijnt daarna vanzelf.
- Een enkele keer kan een allergische reactie optreden op de ingespoten stoffen.
- Heeft u diabetes? Uw bloedsuikers kunnen wat ontregeld raken door corticosteroïden. Zeg daarom altijd tegen uw pijnspecialist dat u diabetes heeft. Dan kan uw bloedsuiker na de injectie goed worden gecontroleerd.
- Vrouwen kunnen opvliegers krijgen door corticosteroïden. Ook kan de menstruatie eerder of later komen.
Vragen direct na de behandeling?
- Heeft u de eerste 24 uur na de behandeling klachten of vragen? Neem dan contact op met de Spoedeisende Hulp 0344 67 42 54.
- Heeft u 24 uur na de behandeling klachten? Neem dan contact op met uw huisarts of de huisartsenpost.
De uitslag
Wanneer kunt u minder pijn verwachten? Het beste resultaat kunt u na 4 weken verwachten.
Na de behandeling kunt u een afspraak maken met uw pijnspecialist. Plan deze afspraak 4 weken nadat u de injectie heeft gekregen. Tijdens de controle-afspraak bespreekt u met de pijnspecialist het resultaat van de behandeling en of er een vervolgbehandeling nodig is.