Een baby is een prematuur als het onder de 37 weken zwangerschap wordt geboren. Hoe korter de zwangerschap, hoe groter de kans dat de baby ondersteuning nodig heeft. Wanneer onze afdeling dit niet kan bieden, wordt uw baby overgeplaatst naar een academisch ziekenhuis.
Symptomen
- Hoe eerder de baby geboren wordt, hoe lager het gewicht zal zijn.
- De huid van de baby is vaak dun. Dit komt omdat het onderhuids vetweefsel pas later in de zwangerschap wordt ontwikkeld. Bloedvaten, spieren of ribben kunnen hierdoor wat beter te zien zijn.
- De baby kan zichzelf moeilijk op temperatuur houden.
- De baby is erg gevoelig voor harde geluiden omdat het gehoor al is ontwikkeld.
Oorzaken
- Een infectie
- Vroeg breken van de vliezen
- Een ongeluk of val
- Een meerlingenzwangerschap
- Een teveel aan vruchtwater
- Bloedverlies door een complicatie van de placenta
- De moeder kreeg een eerdere vroeggeboorte
- Roken, alcoholgebruik of drugsgebruik
Behandeling
Uw baby wordt bewaakt via een monitor. De hartslag, ademhaling en zuurstofgehalte worden hierop bekeken. Als er een alarm is, komt dat binnen op een apparaat dat de verpleegkundige bij zich heeft.
Couveuse
Als de baby zichzelf moeilijk op temperatuur kan houden leggen we het in een couveuse. Warmte en vocht worden dan aangepast op de temperatuur. Wanneer het gewicht en de controles van onder andere de temperatuur, ademhaling en hartslag goed zijn, mag uw baby in een warmtewieg of gewone wieg.
Voeding
Het maagdarmstelsel van de baby is nog onrijp. De maag is klein, er kan maar weinig voeding in. Dit wordt langzaam opgebouwd. De baby krijgt de eerste periode voeding via een sonde. Deze loopt van de neus naar de maag.
Na week 34 van de zwangerschap leert een te vroeg geboren baby de coördinatie tussen zuigen, slikken en ademen tijdens een voeding. De kinderverpleegkundige kijkt met u mee of de baby voeding accepteert.
Ademhaling
Bij problemen met de ademhaling zijn er verschillende mogelijkheden.
Zuurstofbrilletje
De baby krijgt een lage hoeveelheid zuurstof.
Continue Positive Airway Pressure (CPAP)
Hierbij krijgt uw baby een prongetje (staafjes in de neus) of kapje op de neus, daarmee komt er druk in de longen. Zo blijven de longblaasjes open en kan het vocht eruit. De baby kan dan makkelijker ademen en wordt minder moe.
Infectie
De baby is vatbaarder voor infecties. Er is namelijk nog niet genoeg weerstand opgebouwd. Goede hygiëne speelt hierbij een belangrijke rol. Toch is een infectie niet altijd tegen te houden. Uw baby kan bijvoorbeeld bij geboorte al een infectie hebben. De baby krijgt dan medicijnen via een slangetje, een infuus. De duur hiervan hangt af van de soort infectie.
Onderzoeken
Tijdens de onderzoeken en behandelingen zorgen we ervoor dat uw baby zo min mogelijk last heeft. We gebruiken bijvoorbeeld sucrose(https://ziekenhuisrivierenland.nl/behandelingen/sucrose-pijnstiller-voor-baby/) als pijnstiller.
Er kunnen verschillende onderzoeken nodig zijn, bijvoorbeeld:
- bloedafname;
- röntgenonderzoek;
- echo-onderzoek;
- oogonderzoek(https://ziekenhuisrivierenland.nl/onderzoeken/netvliesonderzoek-te-vroeg-geboren-baby/).
Medicijnen
Een te vroeg geboren baby krijgt regelmatig onderstaande medicijnen of voedingssupplementen:
Coffeïne
Vaak stopt de ademhaling, dit is een apneu. Coffeïne is goed voor het ademhalingsstelsel en zorgt voor minder apneus. De baby krijgt het medicijn heel kort.
Ferrofumaraat
De baby kan een laag ijzergehalte hebben. IJzer is belangrijk voor een goede ontwikkeling van de hersenen. Het kan zijn dat de baby als die 14 dagen oud is ferrofumaraat krijgt. Als de baby naar huis gaat moet het dit middel nog krijgen. Dit duurt tot de volgende afspraak met de kinderarts.
Naar huis
De kinderarts beslist wanneer uw baby naar huis mag. Dit wordt van dag tot dag bekeken en hangt onder andere af van:
- het gewicht van uw baby, dit moet meer dan 2000 gram zijn;
- hoe de baby drinkt;
- het aantal zwangerschapsweken;
- hoe goed de baby zichzelf op temperatuur kan houden.
Op de pagina Hoera, uw baby mag naar huis!(https://ziekenhuisrivierenland.nl/behandelingen/hoera-uw-baby-mag-naar-huis/) leest u meer over het naar huis gaan.