Bijnierschorsinsufficiƫntie

Bijnierschorsinsufficiëntie is een aandoening waarbij de aanmaak van bijnierschorshormonen is verminderd. Mensen met deze aandoening maken o.a. te weinig cortisol aan. Zij krijgen hiervoor medicatie volgens een vast schema. Wanneer er sprake is van stress moet dit schema aangepast, conform de instructies van de behandeld internist-endocrinoloog.

Op deze webpagina staat informatie voor patiënten die onder behandeling zijn bij de internist-endocrinoloog.

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

Afdeling

Interne geneeskunde

Lees meer

Meer over

Primaire bijnierschorsinsufficiëntie ontstaat door beschadiging van de bijnieren. De ziekte van Addison is de meest voorkomende oorzaak van een primaire bijnierschorsinsufficiëntie. Bij de ziekte van Addison worden de bijnieren meestal beschadigd door een ontsteking van de bijnieren op basis van een auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte vormt het eigen lichaam antistoffen die ontsteking kunnen geven van een orgaan waardoor het niet meer goed kan werken. Andere oorzaken van primaire bijnierschorsinsufficiëntie zijn infecties, goed- of kwaadaardige tumoren, bloedingen of een operatie waarbij de bijnieren zijn verwijderd.

Het is niet precies duidelijk hoe vaak bijnierschorsinsufficiëntie in Nederland voorkomt. Voor primaire bijnierschorsinsufficiëntie lopen de schattingen uiteen van 93 tot 140 per miljoen (naar schatting tussen de 1571 en 2366 mensen in Nederland). 

Klachten

De meest voorkomende klachten van bijnierschorsinsufficiëntie zijn moeheid, zwakte, gewichtsverlies, misselijkheid, braken, somberheid,  een verlaagde bloeddruk en pijn in de spieren en gewrichten.

Onderzoeken

Om de ziekte vast te stellen moet worden nagegaan of mensen medicijnen gebruiken die cortisol of synthetische vormen van cortisol bevatten. Dit is namelijk de meest voorkomende oorzaak van bijnierschorsinsufficiëntie. In dit geval wordt geprobeerd de medicatie af te bouwen. De bijnieren kunnen dan meestal na verloop van tijd weer normaal gaan functioneren.

Indien mensen deze medicijnen niet gebruiken, wordt onderzoek gedaan naar de hoeveelheid cortisol in het lichaam. Een te laag cortisol kan worden ontdekt door ’s ochtends vroeg  het cortisolgehalte in het bloed te bepalen. Indien het cortisol zeer laag is, is er sprake van bijnierschorsinsufficiëntie.

Vaak is er nog een ander onderzoek nodig, omdat de waarde van het cortisol in het bloed onvoldoende duidelijkheid geeft. Dat onderzoek is een ACTH-test . Hierbij wordt het hormoon ACTH toegediend via een infuus of een injectie in de spier.

 

Bron van de informatie op deze pagina: BijnierNet, Bijnierschorsinsufficiëntie - BijnierNET