Uw kind wordt binnenkort behandeld of geopereerd. Het is belangrijk dat u en uw kind dan goed voorbereid zijn. Hieronder vindt u de stappen die u doorloopt, welke voorbereidingen u moet doen en bij wie u uw vragen kunt stellen.
Voorbereiding voor u en uw kind
- Bereid uw kind goed voor op de operatie
U kunt hiervoor de pagina Een operatie - informatie over jouw opname(https://ziekenhuisrivierenland.nl/uw-afspraak/operatie-of-behandeling-kind/een-operatie-informatie-over-jouw-opname/) gebruiken. - Eten, drinken en praktische zaken voor de operatie
Lees wat uw kind mag eten en drinken voorafgaand aan de operatie en wat u mee moet nemen op de pagina Voorbereiding operatie of behandeling kind(https://ziekenhuisrivierenland.nl/uw-afspraak/operatie-of-behandeling-kind/voorbereiding-operatie-of-behandeling-kind/). - En verder
Lees de informatie over de behandeling of operatie van uw kind in MijnZR(http://www.mijnzr.nl). Deze informatie staat voor u klaar onder het tabblad 'folders'.
Stappenplan tot aan de operatie
- Controleer de contactgegevens
Het is belangrijk dat we de juiste gegevens hebben om u te bereiken, zoals uw telefoonnummer en uw e-mailadres. Ook de gegevens van uw huisarts en apotheek moeten actueel zijn. Controleer in MijnZR(http://www.mijnzr.nl) of uw gegevens nog goed zijn. - Vul de vragenlijst(en) in
Moet u vóór uw afspraak, onderzoek of behandeling een vragenlijst invullen? U vindt deze in MijnZR. U krijgt hiervan een melding per e-mail. - Afspraak Anesthesioloog (slaapdokter)
U krijgt de datum en het tijdstip van de afspraken per e-mail of brief. U vindt de afspraak ook in MijnZR.
Ter voorbereiding op de operatie of behandeling heeft u een afspraak met de anesthesioloog. De anesthesioloog beoordeelt of er aanvullende onderzoeken of maatregelen nodig zijn voordat uw kind geopereerd mag worden. Ook bespreekt u met de anesthesioloog welke vorm van verdoving(https://ziekenhuisrivierenland.nl/behandelingen/anesthesie/) uw kind krijgt. Het advies van de anesthesioloog blijft meestal 3 tot 12 maanden geldig. - De datum van de operatie of behandeling
U wordt 1 tot 3 weken vóór uw operatie of behandeling gebeld door de afdeling Opname. De planning van uw operatie of behandeling is pas definitief als de afdeling Opname de operatiedatum met u heeft afgesproken.
Heeft u vragen over de planning of wilt u iets doorgeven dat invloed kan hebben op de operatiedatum? Afdeling Opname heeft van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 10.00 uur een telefonisch spreekuur: 0344 67 43 30.
Wachttijd voor operatie
Een actueel overzicht van de wachttijden voor een operatie of behandeling vindt u op de pagina Wachttijden(https://ziekenhuisrivierenland.nl/uw-afspraak/wachttijden/). - Het tijdstip van de operatie of behandeling
Bel 1 dag voor de operatiedatum
Het opnametijdstip is 1 werkdag voor de operatie bekend. Bel 1 dag voor de operatie naar afdeling in de middag tussen 14.00 en 14.30 uur via 0344 67 40 66.
Het kan zijn dat de operatie van uw kind op het laatste moment door ons moet worden verzet, bijvoorbeeld door een spoedingreep. De operatie wordt dan met voorrang op een ander moment gepland.
Verhinderd of verandering in de gezondheid?
Is uw kind onverwachts verhinderd? Neem zo snel mogelijk contact op met afdeling Opname(https://ziekenhuisrivierenland.nl/afdelingen/opname/).
Verandering in de gezondheid van uw kind
Laat het ons ook weten als er iets verandert in de gezondheidssituatie van uw kind. U kunt hierbij denken aan:
- Een verandering in de gezondheidssituatie van uw kind sinds het bezoek aan de anesthesioloog. Bijvoorbeeld een verandering in medicijngebruik of onder behandeling bij een nieuwe medisch specialist.
- Een bezoek aan een buitenlands ziekenhuis na het bezoek aan de anesthesioloog.
- Als uw kind recent een kinderziekte heeft gehad.
- Als er 1 week of korter voor de operatie contact is geweest met een ander kind met een kinderziekte.Of wanneer er een kinderziekte heerst in de omgeving.
- Een besmetting met de MRSA- of een BRMO-bacterie na uw bezoek aan de anesthesist.
- Koorts, ontsteking of ernstige verkoudheid 1 week of korter voor de operatie.
De dag van opname
Kinderen die voor dagopname komen, worden opgenomen op de afdeling Kind & Jeugd(https://ziekenhuisrivierenland.nl/afdelingen/verpleegafdeling-kind-jeugd/).
- Op de afgesproken dag en tijd komt u naar de balie van de vrijwilligers in de centrale hal. Een vrijwilliger brengt u naar het Opnameplein.
- Komt u vóór 7.45 uur in de ochtend of in het weekend voor opname, dan kunt u zich melden bij de receptie in de centrale hal of direct zelf naar de afdeling Kind & Jeugd lopen.
Op de verpleegafdeling
- Uw kind krijgt een polsbandje met naam, geboortedatum en afdeling.
- Als voorbereiding op de operatie, krijgt uw kind medicijnen, afhankelijk van wat de anesthesioloog heeft voorgeschreven.
- Uw kind gaat in de pyjama naar de operatiekamer. Zorg ervoor dat de pyjama uit 2 delen bestaat en schoon is. Uw kind mag onder de pyjama geen hemd dragen.
- Voor sommige operaties of vanaf 15 jaar krijgt uw kind een operatiejasje aan.
Naar de operatiekamer
- Uw kind wordt in bed naar de operatiekamer gebracht.
- Een (leerling) verpleegkundige of medisch pedagogisch zorgverlener begeleidt u hierbij.
- Uw kind mag een knuffel of tutdoekje meenemen naar de operatiekamer.
- Als ouder/verzorger moet u een overall en muts aan over uw eigen kleding voordat u de operatiekamer binnengaat.
- Lang haar moet in een staart of vlecht;
- U mag geen sieraden dragen.
De verdoving (narcose)
- Er wordt bewakingsapparatuur aangesloten, bijvoorbeeld een hartslag-, zuurstof, of bloeddrukmeting.
- Uw kind wordt in slaap gebracht met een kapje. Vooraf is met u en uw kind besproken welke vorm van verdoving uw kind krijgt en hoe uw kind onder narcose gaat.
- Een van de ouders/verzorgers mag bij uw kind blijven, totdat uw kind onder narcose is. In veel gevallen is dit ook bij een spoedoperatie mogelijk.
- Als uw kind onder narcose is, gaat u naar de wachtkamer net buiten het operatiecomplex.
- U wordt opgehaald als uw kind op de uitslaapkamer is. Uw kind is dan net wakker of nog wakker aan het worden.
Mogelijke reactie bij narcose
Uw kind kan tijdens het onder narcose gaan bepaalde reacties laten zien. Schrik hier niet van en weet dat dit erbij hoort. Uw kind is zich hiervan niet bewust en kan zich dit later niet herinneren. Mogelijke reacties zijn:
- de ogen open houden of wegdraaiende ogen;
- versnelde of verzwaarde ademhaling;
- ongecontroleerde bewegingen met armen en benen.
Na de narcose kunnen kinderen nog wat slaperig, boos of verdrietig zijn of niet precies weten wat er gebeurd is. Ook kan uw kind misselijk zijn.
Terug op de afdeling
- Als uw kind goed wakker is, gaan jullie terug naar de afdeling.
- Op de afdeling mag uw kind weer wat drinken.
- Als dat nodig is, krijgt uw kind pijnstillers.
Naar huis
Wanneer uw kind naar huis mag, is afhankelijk van de operatie of behandeling. Als het nodig is dat uw kind een nachtje in het ziekenhuis blijft, dan kunt u als ouder/verzorger altijd bij uw kind blijven.
Vervoer naar huis
- Ga niet met het openbaar vervoer naar huis.
- Zorg dat u niet alleen met uw kind in de auto zit.
- Zet een emmertje in de auto voor als uw kind moet braken.
Leefregels voor thuis
- U krijgt leefregels mee voor uw kind voor thuis.
- Als dat nodig is, krijgt u een medicijnschema mee, samen met een recept voor de apotheek.
- Er wordt een afspraak gemaakt voor controle op de polikliniek.
- Uw huisarts wordt geïnformeerd over de opname en operatie van uw kind.
Extra aandacht voor uw kind
Het kan zijn dat uw kind na de operatie slecht slaapt, onrustig is, eng droomt, gaat bedplassen, duimzuigen of heel aanhankelijk is. Vaak gaat dit vanzelf voorbij.
Geef uw kind deze periode wat extra aandacht. Praat over de ziekenhuisopname. Samen spelen is ook een goede manier om ervaringen te verwerken.
Als de reactie op een operatie of behandeling na 3 weken niet verdwenen is en u maakt zich zorgen, dan kunt u contact opnemen met de Medisch pedagogische zorg voor advies of ondersteuning via telefoonnummer 0344 67 48 25.
Handige links
Rechten en plichten van ouders en kinderen volgens de richtlijnen van de Wet op Geneeskundige Behandelings Overeenkomst (WGBO) op jadokterneedokter.nl(http://www.jadokterneedokter.nl).