Een waterecho (watercontrastechoscopie of SIS-echo) is een inwendig onderzoek. De baarmoeder wordt gevuld met water tijdens het maken van de echo. Op een echo is water zwart, terwijl weefsel wit of grijs is. Daardoor kan de gynaecoloog zien of er iets niet goed is in de baarmoeder. Er kunnen bijvoorbeeld poliepen, vleesbomen of verklevingen zijn.
Voorbereiding
Dit onderzoek kan alleen gebeuren als u niet zwanger bent. Er mag ook geen bevruchte eicel zijn die na het onderzoek zou kunnen innestelen. Als u geen andere voorbehoedsmiddelen gebruikt, moet u een condoom gebruiken bij het vrijen. Dit moet dan vanaf het ongesteld zijn tot aan het onderzoek. Geen seks hebben in die periode kan ook.
Onderzoek
- De gynaecoloog maakt meestal eerst een gewone vaginale echo.
- De gynaecoloog plaatst een eendenbek in de vagina.
- Daarna brengt de gynaecoloog een dunne katheter (slang) door de baarmoederhals in de baarmoederholte.
- Via het slangetje loopt er water in de baarmoeder. Er wordt opnieuw een echo gemaakt. U kunt zelf meekijken op het scherm.
- Tijdens het onderzoek loopt soms water langs de katheter via de vagina weg.
- De waterecho duurt 10 tot 20 seconden.
Na het onderzoek
Na afloop kunt u wat water verliezen dat bloederig kan zijn. Een maandverband is voldoende om het op te vangen.
Risico's en complicaties
Het lukt niet de katheter in te brengen
Soms lukt het niet om de katheter in te brengen. Dit komt omdat de baarmoedermond erg klein is. De gynaecoloog kan dan proberen de baarmoedermond voorzichtig op te rekken. Soms met een verdoving.
De baarmoederholte wordt niet goed zichtbaar
Soms is de opening van de baarmoedermond te wijd. Het water loopt dan te snel uit de baarmoederholte. Er kont niet genoeg water in de baarmoeder. Er is dan geen goed beeld op de echo.
Als het onderzoek niet lukt of onvoldoende informatie oplevert, adviseert de gynaecoloog meestal een kijkoperatie in de baarmoeder: een diagnostische hysteroscopie(https://ziekenhuisrivierenland.nl/onderzoeken/kijken-in-de-baarmoeder-diagnostische-hysteroscopie/).
De kans op andere complicaties is zeer klein. Heel soms ontstaat er een ontsteking aan de eileiders. Meestal komt dit door een geslachtsziekte. Dat is een ziekte die je krijgt door seks. Vertel het tegen de gynaecoloog als u denkt dat u een geslachtsziekte kunt hebben. De gynaecoloog doet dan eerst onderzoek naar de geslachtsziekte.
Contact opnemen
Als u erge buikpijn of koorts krijgt in de dagen ná het onderzoek, moet u contact met ons opnemen.