Maagonderzoek (gastroscopie)

Een gastroscopie is een inwendig onderzoek van het slijmvlies van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm met behulp van een gastroscoop. Er wordt een buigzame slang met een lichtje en een lens via de mond ingebracht naar de maag. Tijdens dit maagonderzoek kunnen stukjes weefsel (biopten) worden weggenomen voor onderzoek. 

Voorbereiding

Eten en drinken

Onderzoek in de ochtend

  • U mag vanaf 24.00 uur ‘s nachts niets meer eten.
  • Tot 2 uur voor het onderzoek mag u water of thee drinken.

Onderzoek in de middag

  • U mag een licht ontbijt (thee en beschuit)
  • Tot 2 uur voor het onderzoek mag u thee of water drinken. 

Kleding

Wij adviseren u voor het onderzoek gemakkelijk zittende kleding aan te trekken.

Begeleider

Het is belangrijk om iemand mee te nemen die u kan begeleiden. De begeleider is niet bij het onderzoek aanwezig, maar krijgt na het onderzoek (wanneer u dat op prijs stelt), nog een beknopte uitleg over het verloop van het onderzoek. De begeleider blijft dus aanwezig tot het onderzoek klaar is.

Na het onderzoek wordt u ongeveer 1 uur opgenomen op de afdeling dagbehandeling. U mag tot 24 uur na het onderzoek niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen! Regel van tevoren vervoer naar huis. U mag alleen onder begeleiding het ziekenhuis verlaten (geen taxivervoer).

Medicijnen 

Tijdens het intake gesprek heeft u met de arts besproken welke medicijnen u gebruikt. Het is belangrijk dat u tijdens het intake gesprek heeft vermeld of u bloedverdunners (antistollingsmedijnen) gebruikt. Uw medisch specialist bespreekt dan met u wat u moet doen met uw bloedverdunners.

Stop nooit naar eigen inzicht met het gebruik van bloedverdunners, hartmedicatie of “pufjes” voor uw longaandoening, maar overleg dit eerst met uw behandelend arts.

Bent u diabetespatiënt, dan moet u mogelijk speciale maatregelen treffen met betrekking tot uw diabetesmedicatie. 

Slaapmiddel

Het kan zijn dat in het gesprek met uw behandelend arts is besproken dat u voor dit onderzoek een roesje krijgt met het slaapmiddel Midazolam. Heeft u slaapapneu (OSAS), geef dit dan door aan uw behandelend arts. Als u slaapmiddel toegediend krijgt is het nodig om uw eigen CPAP-apparaat mee te nemen. Direct na het onderzoek wordt de CPAP aangesloten. De CPAP blijft aangesloten
totdat het slaapmiddel helemaal is uitgewerkt.

U krijgt voor het onderzoek een infuusnaald ingebracht in uw arm waardoor het slaapmiddel wordt toegediend. U moet er rekening mee houden dat u na het onderzoek slaperig bent en u zich waarschijnlijk niet meer herinnert wat er met u besproken is.

 

Het onderzoek

  • Voor het onderzoek krijgt u een wit drankje en wordt de keel met een spray verdoofd. Een gebitsprothese gaat daarom meestal uit.
  • Het onderzoek gebeurt liggend op de linkerzij.
  • U krijgt een bitje tussen uw tanden of tussen uw kaken, dit om de slang te beschermen tegen stukbijten.
  • Het is mogelijk dat u tijdens het onderzoek moet boeren. Dit komt doordat er lucht in uw maag geblazen wordt. Probeer tijdens het onderzoek de ingebrachte lucht niet te laten ontsnappen, het is de bedoeling dat de maag goed ontplooid blijft.
  • Laat het speeksel uit uw mond in de handdoek lopen.
  • U heeft de mogelijkheid mee te kijken op de monitor tijdens het onderzoek.
  • Het onderzoek duurt 5 tot 15 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u weer naar huis. Omdat uw keel verdoofd is, mag u een half uur na het onderzoek niet eten of drinken om verslikking te voorkomen. Opboeren kan verlichting geven wanneer u een opgeblazen gevoel hebt.

De uitslag

De arts die het onderzoek verricht heeft, geeft u in het kort een voorlopige uitslag. U krijgt de volledige uitslag van uw behandelend arts of huisarts. Als er weefselstukjes zijn weggenomen duurt het vijf werkdagen voordat de uitslag hiervan bekend is.

Complicaties

Een gastroscopie is een veilig onderzoek. Complicaties zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen. Er is een kleine kans op bloedverlies na het wegnemen van weefselstukjes van een poliep. Er bestaat een zeer kleine kans op een perforatie. Bijwerkingen van het onderzoek kunnen soms een opgeblazen gevoel in de buik of een gevoelige keel geven.

Wanneer u na thuiskomst last krijgt van toenemende buikpijn en/ of koorts neem dan contact op met de afdeling Endoscopie via bovenstaand telefoonnummer, de polikliniek Interne Geneeskunde(https://ziekenhuisrivierenland.nl/afdelingen/interne-geneeskunde/) of buiten kantoortijden met de Spoedeisende Hulp (SEH)(https://ziekenhuisrivierenland.nl/shared-content/contact-afdeling/spoedeisende-hulp-seh/).