Darmonderzoek (coloscopie) via stoma

Een darmonderzoek (coloscopie) is een inwendig kijkonderzoek van de dikke darm met behulp van een coloscoop. De coloscoop is een buigzame slang met een lichtje en een camera. De binnenkant van de darm wordt onderzocht op ontstekingen, zweertjes, bloedingen, poliepen of gezwellen. Er kunnen weefselstukjes voor onderzoek worden weggenomen. 

Voorbereiding

Ter voorbereiding op het onderzoek zijn een aantal punten van belang.

  • Zorg dat u met een begeleider naar het onderzoek komt. U krijgt voor het onderzoek een slaapmiddel toegediend via een infuusnaaldje, waardoor u 24 uur niet zelfstandig deel mag nemen aan het verkeer. Regel van tevoren vervoer naar huis. U mag alleen onder begeleiding het ziekenhuis verlaten en ook niet alleen met de taxi of het openbaar vervoer reizen. Tevens moet er tijdens het onderzoek begeleiding in de wachtkamer aanwezig zijn voor eventuele vragen en de uitslag.
  • Trek op de dag van het onderzoek makkelijke kleding aan dat niet knelt. Voor het onderzoek is het fijn om een paar warme sokken mee te nemen.
  • Zorg dat er minimaal 1 vinger vrij is van nagellak.
  • Draag op de dag van het onderzoek geen make-up, bodylotion of gezichtscrème.
  • Neem schoon ondergoed mee en extra stoma-materiaal. Het kan voorkomen dat u zich een keer extra moet verschonen.

Gebruik medicijnen en CPAP

Het is belangrijk dat u bij de het intakegesprek aangeeft welke medicatie u gebruikt. Als u medicijnen gebruikt, kan door het laxeren van de darmen, de opname van de medicamenten in de darm verminderd zijn. In de praktijk levert dit zelden problemen op. De medicijnen die u door mag gebruiken van de arts kunt u tot twee uur voor het onderzoek innemen met een slokje water.

Uw medisch specialist bespreekt met u wat u moet doen met uw antistollingsmedicatie (bloedverdunners). Stop nooit naar eigen inzicht met het gebruik van bloedverdunners, hartmedicatie of medicatie voor uw longaandoening, maar overleg dit eerst met uw arts.

De werking van de anticonceptiepil (‘de pil’) wordt minder betrouwbaar bij het gebruik van het laxeermiddel. IJzertabletten (ferrofumaraat) kleuren de ontlasting zwart en zorgt ervoor dat deze vast blijft zitten aan het slijmvlies. Hierdoor wordt de beoordeling van het slijmvlies lastiger. U moet daarom een week voor het onderzoek met de ijzertabletten stoppen.

Bent u diabetespatiënt, dan moet u speciale maatregelen treffen met betrekking tot uw diabetesmedicatie. Er is een aparte instructie voor diabetespatiënten beschikbaar.

Heeft u OSAS (slaapapneu ’s) geef dit dan door aan uw behandelend arts. Als u behandeld wordt met een CPAP/MRA is het noodzakelijk dat u uw eigen apparaat meeneemt. Als u het apparaat niet meeneemt is het zeer waarschijnlijk dat de arts het onderzoek niet uitvoert of geen sedatie geeft. Tijdens/na het onderzoek moet de CPAP gebruikt worden totdat het slaapmiddel helemaal is uitgewerkt.

Heeft u een pacemaker of een inwendige defibrillator (ICD)? Vertel dit dan aan uw behandelend arts.

Dieet en laxeermiddel

Het is belangrijk dat de darm goed schoon is zodat het slijmvlies grondig kan worden onderzocht en zelfs de kleinste afwijkingen in het weefsel worden gezien. Wanneer de dikke darm vanbinnen nog vies is, is het zicht in de darm slecht en wordt het onderzoek moeilijker. Ook kan de arts belangrijke zaken, waaronder poliepen en zelfs kanker, missen. De arts kan dan beslissen om het hele onderzoek, na betere darmreiniging, opnieuw te doen. Om uw darm zo schoon mogelijk te krijgen krijgt u een aangepast dieet mee en een laxeermiddel.

Lees de voorbereidende informatie goed door

Meer infomatie over het dieet en het gebruik van het laxeermiddel leest u in het document Voorbereiding darmonderzoek(https://ziekenhuisrivierenland.nlundefined).

Dieet

U mag een aantal dagen voor het darmonderzoek geen voedingsmiddelen met veel vezels, zaden of pitjes eten. Vezels, pitjes en zaden kunnen lang in de darm achterblijven waardoor men tijdens het darmonderzoek niet alles goed kan zien. Daarnaast kunnen pitjes en zaden het afzuigkanaal van de endoscoop verstoppen waardoor het onderzoek langer duurt of tijdelijk onderbroken moet worden. U krijgt een losse lijst met voedingsmiddelen die u wel mag eten mee naar huis.
Verboden : noten, zaden, pitjes, vezelrijke voeding / volkoren producten.
Toegestaan : vezelarme voeding en dranken volgens lijst.

Laxeermiddel

Van de internist heeft u een recept meegekregen voor een laxeermiddel. U krijgt instructies en een laxeerschema op een apart formulier mee. Volg deze nauwgezet!

Tijdens de voorbereiding moet u minimaal een liter andere heldere vloeistoffen blijven drinken. Denk hierbij aan: koffie (zwart, eventueel met suiker), thee, bouillon, vruchtensappen zonder vruchtvlees en frisdranken zonder koolzuur (= zonder “prik”). Hoe meer u drinkt hoe beter alles schoon gespoeld wordt. Let op: U moet 2 uur vóór het onderzoek stoppen met drinken. Vanaf dat moment mag u dus helemaal niets meer innemen!

In de loop van de tijd zal er veel ontlasting komen en kunt u buikkrampen krijgen. Zorg dat u in de buurt blijft van een toilet. Bij sommige mensen kan het wat langer duren voordat het op gang komt.

Op de dag van het onderzoek moet uw ontlasting helder en zonder vaste deeltjes zijn. Het zal net als water of urine lijken. Is dit niet het geval of heeft u problemen met het drinken van de vloeistof? Bijvoorbeeld door misselijkheid of braken. Neem dan contact op met de polikliniek Interne Geneeskunde voor verder advies.

Andere stomazakjes gebruiken

Na het innemen van de darmspoeling kunt u het beste een grote maat ileostomazakjes (zakjes voor een dunne darm stoma) gebruiken. Dit zijn zakjes die van onderen te openen zijn en dus geleegd kunnen worden. Dit is noodzakelijk bij het laxeren. Ook direct na het onderzoek is een open zakje gemakkelijk in gebruik.

Elk merk heeft zijn eigen ileostomazakjes. Als u niet weet welk zakje u nodig heeft, kunt u contact opnemen met uw stomaverpleegkundige of de leverancier van uw stomamateriaal. Doe dit een week voor het onderzoek, het bestellen van het stomazakje kost namelijk tijd.

 

 

Het onderzoek

Voor de start van het onderzoek moet u zich van onderen ontkleden. 
Daarna kunt u plaats nemen op het bed, het infuusnaaldje wordt ingebracht. Het slaapmiddel wordt toegediend Het licht in de onderzoekskamer wordt gedimd. Hierna brengt de arts/verpleegkundige het slangetje via de stoma in uw dikke darm. Dit kan een wat vervelend en pijnlijk gevoel geven. Tijdens het onderzoek kan u gevraagd worden om diep in te ademen. Dit om een moeilijke passage of een bepaalde bocht te vergemakkelijken.


Soms kan de verpleegkundige met haar handen druk op uw buik uitoefenen en zo meehelpen met het sturen van de slang. Aan het uiteinde van de slang zit een lampje. Hiermee bekijkt de arts op een beeldscherm de binnenkant van de darm. Om dit goed te kunnen bekijken is het belangrijk dat de darm zich ontplooit. Daarom brengt de arts via de scoop wat lucht in uw darmen. Dit kan een gevoel van kramp geven. Om dit gevoel kwijt te raken, kan er lucht via de stoma  ontsnappen. Dit is voor de medewerkers een normaal verschijnsel, u
hoeft zich er niet voor te schamen.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten, maar kan bij een ingreep (bijvoorbeeld een poliep verwijderen) langer duren.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kan er lucht en slijm uit de darmen komen. Hiervoor krijgt u een absorberend matje op de stoma. Na het onderzoek wordt u ongeveer een uur opgenomen op de afdeling dagbehandeling. Het stomazakje wordt dan weer bevestigd. Wanneer er zich geen bijzonderheden voordoen en u voldoende hersteld bent, mag u weer eten en kunt u naar huis.

Wanneer u na thuiskomst last krijgt van toenemende buikpijn en/of koorts neem dan contact op met de afdeling Endoscopie via bovenstaand telefoonnummer, de polikliniek Interne Geneeskunde(https://ziekenhuisrivierenland.nl/afdelingen/interne-geneeskunde/) of buiten kantoortijden met de Spoedeisende Hulp (SEH)(https://ziekenhuisrivierenland.nl/shared-content/contact-afdeling/spoedeisende-hulp-seh/). Met name wanneer er weefsel is weggenomen kunt u een klein beetje bloed verliezen via de stoma. Wanneer dit grotere hoeveelheden zijn of dit zich in korte tijd herhaalt, neemt u eveneens contact op zoals boven beschreven.

De uitslag

Na het onderzoek krijgt u en uw begeleider in het kort een voorlopige uitslag. U krijgt de volledige uitslag van uw behandelend arts bij de volgende afspraak bij de polikliniek of via uw huisarts. Wanneer er weefselstukjes zijn weggenomen duurt het een week voordat de uitslag hiervan bekend is. De uitslag wordt gestuurd naar de aanvragend arts van het onderzoek.

Complicaties

Een darmonderzoek (coloscopie) is een veilig onderzoek. Er is een kleine kans op bloedverlies na het wegnemen van weefselstukjes of het verwijderen van een poliep. Er is een zeer kleine kans op een darmbeschadiging (perforatie).

Er kunnen bijwerkingen optreden zoals een wee gevoel, pijn en darmkrampen.