Sporten is gezond voor iedereen maar voor mensen met diabetes in het bijzonder. Op deze pagina leest u over de effecten van bewegen en sporten op uw bloedglucosewaarde en hoe u hiermee kunt omgaan.
Bewegen is gezond
Bewegen is gezond voor mensen met diabetes:
- U krijgt een betere conditie van sporten en bewegen. U voelt zich dan fitter en minder snel moe.
- Sporten en beweging maakt uw lichaam gevoeliger voor insuline. U heeft dan minder insuline nodig.
- Na het sporten blijft uw lichaam tot wel 24 uur extra gevoelig voor insuline.
- Mensen die dagelijks 30 minuten bewegen, hebben minder risico op hart- en vaatziekten.
- Sport geeft u vertrouwen in uw lichaam. Hierdoor voelt u zich minder afhankelijk van uw diabetes.
Wat wilt u bereiken?
U wilt afvallen
Als u gaat sporten om af te vallen, is het belangrijk om minder insuline te nemen. Daarmee voorkomt u dat uw glucosewaarde tijdens en na het sporten te veel daalt. Want als uw glucosewaarde te veel daalt, moet u extra koolhydraten nemen om te voorkomen dat u een hypo (https://ziekenhuisrivierenland.nl/aandoeningen/hypoglycaemie-hypo/)(een te lage bloedglucose) krijgt. En dat wilt u nu juist niet: extra eten. Uw diabetesverpleegkundige kan u uitleggen hoe u dit kunt doen.
U wilt uw conditie verbeteren
Het is belangrijk dat u uw voeding en insulinedosis afstemt op het sporten. Vaak is dit even puzzelen. Uw diabetesverpleegkundige helpt u hier graag bij.
Invloed op bloedglucose
De volgende factoren hebben invloed op uw bloedglucose als u gaat
bewegen:
- De plek waar u uw insuline heeft toegediend.
- Hoeveel actieve insuline u nog in uw lichaam heeft. Dit is de insuline die nog in uw lichaam zit.
- Uw bloedglucosewaarden voor het bewegen.
- De samenstelling van de laatste maaltijd of snack voor het bewegen.
- Hoe hard en hoe lang u gaat sporten.
Deze factoren beïnvloeden of uw glucosewaarden zullen stijgen of dalen tijdens het sporten.
Soorten sporten
De verschillende soorten sport hebben op andere manieren invloed op de glucosewaarden.
- Duursport, zoals wandelen, joggen, fietsen en zwemmen.
- Explosieve sport, zoals krachttraining en zeer intensieve sporten.
- Intervaltraining, waarbij duursport en explosieve sport worden afgewisseld.
Glucose meten
Meet altijd uw bloedglucose voor, tijdens en na het sporten. Zorg dat u
voldoende glucose of koolhydraten bij u heeft om eventuele hypo’s (https://ziekenhuisrivierenland.nl/aandoeningen/hypoglycaemie-hypo/)(te lage bloedglucose) op te vangen.
- Uw bloedglucose is lager dan 5 mmol/l
Neem 10 tot 20 gram glucose en wacht met bewegen tot de bloedglucose hoger is dan 5 mmol/l. Let tijdens het bewegen goed op of uw glucosewaarde niet te veel daalt (hypo). - Uw bloedglucose is tussen de 5 en 6.9 mmol/l
Neem 10 gram glucose in voordat u begint met duursport. U kunt direct starten met een explosieve of intervaltraining, omdat hierdoor de bloedglucose gaat stijgen. - Uw bloedglucose is tussen de 7 en 10 mmol/l
Alle vormen van training kunnen gestart worden. Bij een interval- of explosieve training kan de bloedglucosewaarde stijgen.
- Uw bloedglucose is tussen de 10.1 en 15 mmol/l
Alle vormen van training kunnen gestart worden, met een risico op te hoge bloedglucosewaarden bij een interval- of explosieve training.
- Uw bloedglucose is hoger dan 15 mmol/l
Heeft u diabetes type 1 en kunt u de hoge glucosewaarde niet verklaren? Dan bestaat de kans op verzuring (ketonen). Dit is een gevaarlijke situatie. U kunt dan beter wachten totdat uw glucosewaarde is gedaald. U kunt de hoge glucosewaarde zo nodig corrigeren met snelwerkende insuline. - Kunt u de hoge glucosewaarde verklaren? U kunt dan snelwerkende insuline bijgeven en rustig gaan bewegen, bijvoorbeeld wandelen of fietsen voor minder dan dertig minuten.
Vertraagde hypo's na duursport
Door beweging wordt uw lichaam gevoeliger voor insuline. U heeft dan minder insuline nodig. Dit effect gaat ook nog door na het sporten. Daarom kunt u in de uren na het sporten een vertraagde hypo krijgen. Vertraagde hypo’s na duursport ontstaan meestal door de basale hoeveelheid insuline en kunnen tenminste twaalf uur optreden. Heeft u hier vaker last van, bespreek dit dan met uw diabetesverpleegkundige.
Spuit u vier keer per dag insuline? U kunt dan de hoeveelheid kortwerkende insuline aanpassen voor het sporten. Ook kan het nodig zijn om bij de eerste maaltijd na het sporten de insulinedosis met 40 tot 50 % te verlagen.
Tips
- Ga 4 tot 5 seconden rennen bij een dreigende hypo.Hiermee vlakt u de hypo af en gaat de bloedglucose omhoog.
- Heeft u een hoge glucosepiek na het sporten? U kunt deze piek corrigeren met de helft van de dosis insuline die u normaal geeft bij zo’n hoge glucosewaarde.
- Neem snelle suikers (sportdranken of energie-gels) mee om uw bloedglucose snel te laten stijgen bij een (dreigende) hypo.
- Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels zorgen ervoor dat de koolhydraten (suikers) langzaam in het bloed worden opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan bruinbrood, fruit en volkoren crackers. Als u deze neemt voor het bewegen, blijven uw glucosewaarden stabieler.
- Controleer na het sporten altijd uw voeten op roodheid, blaren en wondjes. Met goed passende sportschoenen kunt u veel problemen voorkomen.
Met de juiste aanpassingen kunt u veilig en gezond sporten. Heeft u vragen over sporten met diabetes? Uw diabetesverpleegkundige helpt u graag.