Mensen met diabetes kunnen te veel glucose (suiker) in hun bloed hebben, maar ook te weinig. Bij te veel glucose in het bloed heeft u een hyperglykemie of kortweg een hyper. Bij te weinig glucose in uw bloed heeft u een hypoglykemie of kortweg een hypo.
Symptomen
Dit zijn de meest voorkomende symptomen van een hypo:
- hevig transpireren
- beven
- duizelig worden
- plotseling honger krijgen.
Een hypo kunt u ook merken aan:
- plotselinge moeheid
- troebel of wazig zien
- hoofdpijn
- bleekheid
- tintelende lippen
- hartkloppingen
- concentratieverlies
- moeilijk ontwaken
- veranderingen in stemming en humeur.
Oorzaken
Een hypoclycaemie kan verschillende oorzaken hebben:
- U heeft te veel insuline of de verkeerde insuline toegediend.
- U heeft te weinig of te laat koolhydraten gegeten.
- U heeft andere dingen gedaan dan u gewend bent.
- U heeft meer lichaamsbeweging gehad dan normaal.
- U heeft alcohol gedronken. Hiervan daalt uw glucosewaarde vaak enkele uren na het drinken.
- Bepaalde medicijnen kunnen de suiker in uw bloed verlagen.
- Soms krijgen mensen een hypo zonder te weten waardoor dit komt.
Wat kunt u doen
Als u een bloedglucosemeter heeft, moet u als eerste uw glucosewaarde prikken. Is uw glucosewaarde lager dan 4 mmo/l, neem dan 20 gram koolhydraten (zie tabel). Koolhydraten zorgen ervoor dat de glucose in het bloed weer stijgt.
Controleer uw glucosewaarden
Controleer 15 tot 20 minuten na het nemen van de koolhydraten of uw bloedglucose is gestegen.
- als uw bloedglucose lager is dan 4 mmol/l, neem dan nog een keer 20 gram koolhydraten (zie tabel).
- als de bloedglucose hoger is dan 4 mmol/l en u gaat binnen twee uur uw normale maaltijd eten, dan hoeft u verder niets te doen.
- als uw bloedglucose hoger is dan 4 mmol/l en u gaat niet binnen 2 uur eten, neem dan extra koolhydraten in de vorm van fruit, ontbijtkoek, 1 snee bruinbrood, 2 biscuitjes of iets dergelijks.
Aandachtspunten
Enkele aandachtspunten bij hypoclycaemie
- Heeft u het gevoel dat uw glucosewaarde te laag is, maar bent u niet in de gelegenheid om uw bloedglucosewaarde te controleren? Neem dan toch extra koolhydraten (zie tabel). Controleer uw bloedglucosewaarde zo snel
mogelijk. - Voelt u een hypo opkomen maar lijken de symptomen weer te verdwijnen? Meet dan toch uw bloedglucose. De symptomen van een hypo kunnen na 10 tot 30 minuten minder worden, terwijl uw bloedglucose nog steeds laag is.
- Ga niet door met eten als de symptomen van de hypo niet direct verdwijnen. U kunt namelijk nog steeds het gevoel van een hypo hebben, terwijl uw bloedglucose alweer aan het stijgen is. Wacht 15 à 20 minuten na het nemen van de koolhydraten. Controleer dan uw bloedglucosewaarde opnieuw.
- Verwacht u dat uw bloedglucosewaarde blijft dalen nadat u extra koolhydraten heeft genomen? Dit kan bijvoorbeeld als u meer beweging heeft gehad dan normaal. Eet dan een kleine hoeveelheid koolhydraten extra, bijvoorbeeld een cracker of een bruine boterham (15 gram koolhydraten).
- Zorg dat u een hypo niet ‘overcorrigeert’ met te veel suiker of koolhydraten. Mensen die van zoet houden hebben soms de neiging om bij een hypo extra veel zoets te nemen, want nu mag het. Toch zijn veel zoete voedingsmiddelen minder geschikt voor het corrigeren van een hypo en uw bloedglucose kan snel weer te hoog zijn.
- Heeft u vlak voor het naar bed gaan een bloedglucose lager dan 6 mmol/l? Dan is de kans op een hypo tijdens uw slaap een stuk groter. Eet dan voor het slapengaan een koolhydraatrijk tussendoortje, bijvoorbeeld een appel of een bruine boterham. Of u kans heeft op een hypo in de nacht hangt ook af van de soort insuline die u gebruikt. Uw diabetesverpleegkundige kan u uitleggen hoe dit werkt.
- Heeft u meerdere hypo’s in de week op een bepaald tijdstip, bijvoorbeeld voor de lunch of voor het avondeten? Dan is het mogelijk dat u te veel insuline toedient. Neem dan contact op met uw diabetesverpleegkundige.