Bij een onderbeenamputatie wordt uw onderbeen of een deel hiervan verwijderd. Een amputatie is heel ingrijpend. Daarom wordt dit alleen gedaan als er geen andere behandeling meer mogelijk is. Na de operatie krijgt u gips of kunststofverband om de wond te beschermen.
Wondgenezing
Om na de operatie de plek van de amputatie, de stomp, te beschermen kan er een stompdrukverband of amputatiegips worden aangebracht.
Stompdrukverband
Het stompdrukverband wordt direct na de operatie stevig aangebracht. Hierdoor geneest de stomp in de juiste vorm. Dit is belangrijk voor een eventuele prothese. Een prothese is een kunstmatige vervanging van uw onderbeen.
Amputatiegips
Omdat de amputatiestomp in het begin erg gevoelig is, wordt na de operatie ook vaak een amputatiegips gebruikt. Dit wordt ook wel een stompcast genoemd. Dit is een gipsverband om de amputatiestomp. De stompcast beschermt de amputatiewond en voorkomt dat uw knie in een verkeerde stand gaat staan. Het amputatiegips wordt na een bepaalde tijd opengemaakt. De medisch specialist controleert dan uw wond en uw stomp.
Uitleg over gips
Voor informatie over omgaan met gips of kunststofverband leest u de pagina Gips of kunststofverband(https://ziekenhuisrivierenland.nl/behandelingen/gips-of-kunststofverband/)
Wanneer contact opnemen
Neem in de volgende situaties contact op met de Gipskamer:
- De amputatiestomp wordt dikker, ondanks dat u uw been hoog heeft gelegd.
- U heeft onverklaarbare koorts.
- U heeft onverklaarbare pijnklachten aan uw geamputeerde been.
- Het gips of kunststofverband doet pijn.
- Het gips of kunststofverband is gebroken.
- Het gips of kunststofverband is nat en slap geworden.
Herstellen na de operatie
De periode na de operatie is gericht op herstel van de wond. Ook gaat u revalideren. U leert dan hoe u uw been na de amputatie kunt gebruiken. Hiervoor krijgt u hulp van een revalidatiearts en/of een fysiotherapeut. De revalidatiearts bekijkt welke mogelijkheden en protheses het beste bij uw situatie passen. Er wordt daarbij rekening gehouden met uw lichamelijke conditie, de plek van uw amputatiestomp en eventuele andere ziekten en/of gebreken.
Oefeningen
Na een onderbeenamputatie raden we u aan oefeningen te doen om weer zo normaal mogelijk te leren bewegen, staan en lopen. Lees meer op de pagina Oefeningen bij onderbeenamputatie(https://ziekenhuisrivierenland.nl/behandelingen/oefeningen-bij-onderbeenamputatie/)