Verpleegafdeling kind & jeugd

Op de verpleegafdeling Kind & Jeugd verzorgen wij kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar.

Welkom bij de verpleegafdeling Kind & Jeugd. Hier verzorgen wij kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar tijdens een opname voor één dag of voor langere tijd. Moeders van pasgeboren baby’s kunnen ook terecht op de verpleegafdeling Kind & Jeugd. 

Kindergeneeskunde binnen Ziekenhuis Rivierenland is onderverdeeld in meerdere afdelingen:

Kinderdagbehandeling: Hier worden kinderen kort opgenomen voor kleine ingrepen of onderzoeken. Ze mogen dezelfde dag nog naar huis.

Verpleegafdeling Kind & Jeugd (B5): Kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar worden hier opgenomen om verschillende redenen. De verpleegafdeling Kind & Jeugd heeft meerdere kamers en boxen. Er zijn ook speciale gezinskamers voor ouders en hun (pasgeboren) baby’s.

Meer informatie over pasgeborenen op onze afdeling vindt u op de pagina Neonatologie.

Deze afdeling bestaat uit:

Neem een kijkje op onze afdeling!

 

 

Ga met Milan op ontdekking in Ziekenhuis Rivierenland!

Ben je benieuwd wat er allemaal in een ziekenhuis gebeurt? Kijk dan samen met Milan naar onze speciale rondleiding voor basisscholen. Je leert de mensen kennen die in het ziekenhuis werken en ziet waar zij werken.

Klik hier om de handleiding voor leerkrachten te bekijken. (undefined/media/erjb21ej/handleiding-voor-video-milan.pdf)

 

De collega's op de afdeling

De kinderartsen

De kinderarts komt elke ochtend langs bij uw kind, samen met een (kinder-)verpleegkundige. Dit is het moment waarop u uw vragen kunt stellen. Alleen ouders of verzorgers van het kind krijgen informatie. Elke maandag komen meerdere kinderartsen voor een uitgebreidere ronde langs. Hieronder kunt u zien welke kinderartsen er werken in Ziekenhuis Rivierenland.

Het verpleegkundig team 

Ons team bestaat uit kinderverpleegkundigen die ervaring hebben met het verplegen van zieke kinderen en pasgeborenen. Daarnaast werken hier ook verpleegkundigen in opleiding. Zij worden tijdens werkzaamheden ondersteund.

Medisch pedagogisch zorgverleners 

De Medisch Pedagogisch Zorgverleners (MPZ) helpen kinderen en hun verzorger(s) tijdens een ziekenhuisbezoek of -verblijf. Ze kijken naar wat ieder kind nodig heeft en geven daar de juiste hulp bij. Hier leest u meer over wat ze doen.

Samenwerking met andere specialisten 

Als team in de kindergeneeskunde werken wij samen met verschillende medewerkers. Dit zijn bijvoorbeeld logopedisten, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers, diëtisten en kinderpsychologen. Ook werken we samen met specialisten, zoals (plastische) chirurgen, orthopeden, urologen, KNO-artsen en neurologen. Daarnaast zult u ook voedingsassistenten en servicemedewerkers op de afdeling tegenkomen.

U kunt de afdeling binnenkomen met het pasje dat links bij de deur hangt. Tussen 22.00 uur en 06.30 uur is de afdeling gesloten. Voor toegang in deze tijd kunt u bellen naar het aangegeven nummer.

Als uw kind op de kinderafdeling ligt, kan één van de ouders blijven slapen (inroomen). Dit betekent dat u 24 uur per dag bij uw kind kunt zijn. Als u blijft slapen, krijgt u ontbijt aangeboden. Halverwege de afdeling, naast de speelkamer, is de ouderkamer. Hier kunt u de koelkast gebruiken (schrijf uw naam en de datum op uw eten voordat u het in de koelkast plaatst.) en de magnetron. U kunt de hele dag koffie of thee pakken voor uzelf en uw bezoek. Ook kunt u hier even uitrusten.

Wij doen ons best om samen met u het verblijf van uw kind zo fijn mogelijk te maken. We willen u daarom zoveel mogelijk betrekken bij de zorg. Stel gerust vragen of geef uw wensen aan, u bent altijd welkom.

Op de afdeling zijn er veel speelplekken voor uw kind, en we zorgen graag voor afleiding die past bij uw kind.

Beide ouders mogen overdag op elk moment aanwezig zijn. Broertjes en zusjes zijn ook van harte welkom. U blijft als ouder wel altijd verantwoordelijk voor de kinderen die u meeneemt. We vragen u ervoor te zorgen dat broertjes en zusjes zich rustig gedragen.

Naast uw gezin mogen er tijdens de bezoektijden maximaal twee andere bezoekers tegelijk langskomen. Andere kinderen, zoals neefjes en nichtjes, mogen niet op bezoek komen.

Broertjes, zusjes en ander bezoek mogen niet op zoek komen als ze last hebben van:

  • Uitslag of rode vlekjes op hun huid;
  • Krentenbaard;
  • Een koortslip;
  • Keelpijn of verkoudheid;
  • Diarree of overgeven;
  • Of als er een kinderziekte heerst op school of in de buurt.

Bij twijfel kunt u altijd overleggen met een verpleegkundige.

Uw kind wordt in isolatie verzorgd. Dit betekent dat we willen voorkomen dat bepaalde ziekten worden overgedragen aan andere patiënten in het ziekenhuis. Daarom gelden er speciale regels. Afhankelijk van de situatie hangt de verpleegkundige een instructiekaart aan de kamerdeur. Op deze kaart staat wat u en andere bezoekers van uw kind moeten doen. Daarnaast zijn er algemene regels die voor alle kinderen in isolatie gelden. Deze regels staan hieronder. Als u vragen heeft, kunt u deze altijd aan de verpleegkundigen stellen.

  • Als u de kamer verlaat om naar buiten of naar huis te gaan, moet u direct de afdeling verlaten. U mag niet meer bij andere patiënten op bezoek gaan. Dit verkleint de kans op het verspreiden van infecties.
  • Uw kind mag niet in de speelkamer komen. Speelgoed uit de speelkamer mag wel op de kamer gebruikt worden als het ontsmet kan worden. Bij twijfel kunt u dit navragen bij een verpleegkundige of medisch pedagogisch zorgverlener.

Broertjes en zusjes mogen voor het bezoek aan uw kind de speelkamer in, maar alleen onder toezicht. Na hun bezoek aan uw kind mogen zij niet meer terug naar de speelkamer. Dit voorkomt dat speelgoed besmet raakt.

Het is normaal dat kinderen een kans hebben om te vallen. Tijdens een bezoek of opname in het ziekenhuis is de omgeving nieuw en onbekend, wat het risico op vallen groter maakt. Zorgverleners houden hier rekening mee en passen de zorg aan op de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van uw kind. U kunt als ouder of verzorger ook helpen om vallen te voorkomen. Hier zijn enkele tips:

  • Houd de vloer in de kamer van uw kind zo vrij mogelijk van spullen.
  • Zorg dat de bedhekken altijd omhoog staan als uw kind op bed zit of ligt.
  • Laat uw kind nooit alleen op een commode of tafel.
  • Pas op voor natte vloeren, die glad kunnen zijn.
  • Blijf zoveel mogelijk bij uw kind. Als u weg moet en uw kind alleen blijft, meld dit dan aan een zorgverlener.
  • Laat uw kind niet zonder hulp uit bed komen.

Meer informatie over algemene veiligheidsmaatregelen, ook voor thuis, vindt u op www.veiligheid.nl/kinderveiligheid(http://www.veiligheid.nl/kinderveiligheid).

In het ziekenhuis worden gegevens over de behandeling van uw kind bewaard in een medisch dossier. U als ouder heeft het recht om dit dossier in te zien of een kopie ervan te krijgen. Jongeren tussen de twaalf en zestien jaar hebben dit recht ook.

Via www.mijnzrt.nl(http://www.mijnzrt.nl) kunt u naar uw persoonlijke digitale omgeving. Hiervoor heeft u de DigiD van uw kind nodig. Na het inloggen kunt u de gegevens bekijken.