U heeft een ontsteking van de alvleesklier gehad (pancreatitis). Daarom heeft u korte tijd niet gegeten en gedronken. Daar mag u nu weer mee starten. Let hierbij op wat u al wel en nog niet mag eten en drinken.
Weer beginnen met voeding
Tijdens de eerste dagen dat u weer mag eten, kan uw lichaam nog niet goed tegen vetten. Daarom start u met een voeding met weinig vetten. Na de eerste dagen kunt u de voeding verder uitbreiden naar een gezonde voeding.
Worden uw klachten erger? Neem dan contact op met de arts of verpleegkundige. De arts vertelt u dan of u de voeding wel of niet verder mag uitbreiden.
Voorbeeldmenu
Hieronder ziet u een voorbeeld van een dagmenu waar u mee kunt beginnen.
Ontbijt
- 1-2 sneetjes brood, knäckebröd, beschuit of pap, besmeerd met halvarine
- 1x hartig beleg: 1 x magere vleeswaren of 30+ kaas
- 1 x zoet beleg: jam, honing, appelstroop, vruchtenhagelslag (geen chocoladepasta of pindakaas)
- 1 glas halfvolle melk, karnemelk of magere yoghurt, en naar wens thee, koffie of vruchtensap
Warme maaltijd
- Een portie mager vlees, vis of kip of ei
- Magere jus of saus
- Aardappelen, rijst of pasta
- Groente
- 1 schaaltje appelmoes
- 1 schaaltje mager of halfvol nagerecht of magere yoghurt
Broodmaaltijd
- 1-2 sneetjes brood, knäckebröd, beschuit of pap besmeerd met halvarine
- 1x hartig beleg: 1 x magere vleeswaren of 30+ kaas
- 1 x zoet beleg: jam, honing, appelstroop, vruchtenhagelslag (geen chocoladepasta of pindakaas)
- 1 glas halfvolle melk, karnemelk of magere yoghurt, en naar wens thee, koffie of vruchtensap
Tussendoor
Thee, koffie, bouillon, vruchtensap, limonade, melk, karnemelk, yoghurt, vla, fruit, ontbijtkoek, biscuit
Voeding uitbreiden
Gezonde voeding is erg belangrijk na een ontsteking van de alvleesklier. Mag u de voeding uitbreiden? Neem dan niet te veel vetten. Zo voorkomt u klachten.
Bij vetten wordt vooral gedacht aan de zichtbare vetten in de voeding. Maar vaak is meer dan de helft van de vetten die mensen binnenkrijgen 'onzichtbaar'.
Zichtbaar vet zit bijvoorbeeld in spek, olie, boter, margarine en vette randen aan vlees. Onzichtbaar vet zit bijvoorbeeld in koekjes, gebak, ijs, zoutjes, snacks, kaas, vette vis en melk.
Minder vet
De volgende voedingsmiddelen bevatten minder vet:
- Halfvolle en magere melkproducten. Bijvoorbeeld halfvolle melk, karnemelk of magere yoghurt
- Magere vleessoorten. Bijvoorbeeld bieflappen, biefstuk, rosbief, runderpoulet, runderrollade, magere runderriblappen, rundervink, varkensfiletlappen, varkenshaas, varkensfricandeau, hamlappen, magere varkenslappen, ongepaneerde schnitzel, kipfilet, kalkoenfilet of kip zonder vel
- Vis (geen gefrituurde vis), goed om dit 2 keer per week te eten
- Magere vleeswaren. Bijvoorbeeld achterham, beenham, schouderham, kalkoenham, rookvlees, filet americain, rosbief, fricandeau, kipfilet, kiprollade of casselerrib
- 30+ of 40+kaas, magere smeerkaas of zuivelspread light
- Plantaardige producten, zoals brood, aardappelen, peulvruchten, groente en fruit
- Halvarine in plaats van margarine of roomboter op brood
- Dieetmargarine, vloeibaar bak- en braadvet of olie voor de bereiding van de warme maaltijd. Gebruik hiervan 1 eetlepel per persoon voor de gehele maaltijd
Geen alcohol
Drink geen alcohol, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Is de ontsteking aan de alvleesklier veroorzaakt door alcoholgebruik? Neem dan helemaal geen alcohol.
(Onder)voeding bij ziekte
Als u ziek bent, moet u extra op uw voeding letten. Net als bij zwaar werk of
sport heeft het lichaam bij ziekte meer energie, eiwit en andere voedingsstoffen nodig dan normaal.
Heeft u minder eetlust? Of bent u afgevallen zonder dat dit de bedoeling is? Dan loopt u risico op ondervoeding.
Bent u onbedoeld afgevallen, dan is een energie- en eiwitrijke voeding nodig. Neem eventueel contact op met de diëtist voor advies. Lees ook de pagina Ondervoeding bij ziekte(https://ziekenhuisrivierenland.nl/behandelingen/ondervoeding-bij-ziekte/).