Bijziendheid

Myopie

Bijziendheid is een afwijking van het oog. Het wordt ook myopie genoemd. Voorwerpen ver weg ziet men niet scherp, dat wat dichtbij is wel. Vandaar ook de naam bijziendheid. Het ontstaat meestal bij kinderen tussen de 6 en 12 jaar. In de tienerjaren wordt bijziendheid erger. Dit komt omdat het oog groeit. Het beeld komt dan steeds verder voor het netvlies te liggen. Vanaf de leeftijd van ongeveer 25 jaar blijft de oogsterkte meestal stabiel. Als de bijziendheid per jaar meer dan 1 punt (dioptrie) stijgt, noemen we dit progressieve myopie. Heeft een kind voor het 6 jaar wordt lichte bijziendheid, dan is er een grote kans op progressieve myopie.

Symptomen

Een te lang oog of een te sterke ooglens projecteert het beeld vóór het netvlies. Hierdoor ontstaat wazig zicht in de verte. 

Oorzaken

Het zit in de familie

De kans op bijziendheid bij een kind is groter als 1 van de ouders ook bijziend is. 

Beeldscherm / lezen

De kans op bijziendheid bij een kind wordt groter door:

  • Lang achter elkaar lezen of op een scherm kijken.
  • Een boek of beeldscherm binnen 30 centimeter van het oog houden.
  • Weinig buiten zijn (buitenspelen, buiten sporten, fietsen naar school).

Risico's van hoge bijziendheid 

De meeste mensen met bijziendheid hebben een te lang oog. Een gemiddeld oog zonder brilsterkte is 23 millimeter lang. Een bijziend oog is langer. Het kan soms meer dan 30 millimeter worden. Een ooglengte van meer dan 26 millimeter of een brilsterkte van min 6 dioptrie of hoger noemen we hoge myopie. Door mogelijke risico’s is het belangrijk om het slechter worden van de ogen van kinderen te voorkomen.

Mogelijke risico's:

  • Dunner worden van het netvlies bij het ouder worden.
  • Slijtageplekken op het centrale punt van het netvlies.
  • Een bloeding, dit noemen we ook wel myope maculadegeneratie.
  • Netvliesloslating.
  • Grotere kans op staar(https://ziekenhuisrivierenland.nl/behandelingen/staaroperatie/) en glaucoom(https://ziekenhuisrivierenland.nl/aandoeningen/glaucoom/). Dit kan tot ernstige slechtziendheid leiden.

Wat kunt u zelf doen

Naar buiten

Laat uw kind buiten spelen. Kinderen die meer dan 2 uur per dag buiten zijn, hebben minder vaak bijziendheid. Bij kinderen die bijziend zijn, wordt het minder snel erger. De 20-20-2-regel kan daarbij helpen.

20-20-2-regel

De 20-20-2-regel betekent:

  • 20 minuten lezen of beeldscherm
  • een pauze van tenminste 20 seconden, waarbij uw kind in de verte kijkt
  • 2 uur per dag buiten zijn

Afstand

Zorg ervoor dat uw kind een boek of scherm meer dan 30 centimeter van de ogen houdt.

Mogelijke behandelingen

Om het langer worden van het oog bij een kind te remmen, zijn er verschillende behandelingen. U kunt daar meer over lezen op Behandeling om hoge bijziendheid te voorkomen(https://ziekenhuisrivierenland.nl/behandelingen/behandeling-om-hoge-bijziendheid-te-voorkomen/).

Meer informatie kunt u lezen op myopie.nl(https://www.myopie.nl/) of via oogfonds.nl.(https://oogfonds.nl/oogklacht/myopie/)