Glaucoom is een oogziekte waarbij de zenuwvezels van de oogzenuw langzaam kapotgaan. Deze zenuwvezels zitten tussen het netvlies en de hersenen. Door het kapotgaan van de zenuwvezels ontstaan blinde vlekken (gezichtsvelddefecten). Een behandeling is nodig om ervoor te zorgen dat de blinde vlekken niet erger worden.
Symptomen
- Blinde vlekken in het zien. Dit heet gezichtsvelddefecten.
- Wazig zien
Soorten glaucoom
Primair glaucoom
Er zijn 3 vormen: open kamerhoekglaucoom, gesloten kamerhoekglaucoom en glaucoom op kinderleeftijd.
- Open kamerhoekglaucoom: er komt te veel oogvocht in het oog omdat het afvoerkanaaltje verstopt is, of omdat er te veel vocht wordt aangemaakt.
- Hoge druk glaucoom: te hoge oogdruk kan de oogzenuw beschadigen
- Normale druk glaucoom: sommige ogen zijn gevoeliger, waardoor ook bij normale oogdruk, toch ongemerkt glaucoom kan ontstaan
- Gesloten kamerhoekglaucoom: door de vorm van het oog kan het oogvocht niet weg.
- Acuut glaucoom: plotseling een zeer hoge oogdruk die snel behandeld moet worden
- Chronisch glaucoom: deze vorm is goed te behandelen als die vroeg ontdekt wordt
- Glaucoom op babyleeftijd of bij de geboorte. Dit heet congenitaal glaucoom.
Secundair glaucoom
Het glaucoom ontstaat door een andere (oog)ziekte of door het gebruik van bepaalde medicijnen.
Oorzaken
- Verhoogde oogdruk: door kamerwater in het oog blijft het oog een bol. Als er te veel kamerwater in het oog zit ontstaat er een te hoge oogdruk. Hoe hoger de oogdruk, hoe groter de kans op glaucoom.
- Glaucoom komt in de familie voor: als glaucoom voorkomt bij familieleden, is de kans op glaucoom 10 keer groter dan voor iemand zonder glaucoom in de familie.
- Hoge leeftijd: op hoge leeftijd komt glaucoom veel vaker voor.
- Sterke bijziendheid of verziendheid.
- Mensen met een donkere huidskleur hebben vaker glaucoom doordat de bloedvaten bij of in het oog anders zijn.
Wat kunt u zelf doen
Naar de huisarts
Iedere opticien bezit een oogdrukmeter. Dit geeft een globale schatting van de oogdruk. Bij twijfel of de oogdruk stijgt, kunt u dit laten meten bij de opticien of optometrist. Die verwijst u door naar de oogarts.
Bij erge hoofdpijn, misselijkheid en overgeven en een rood oog, is er reden voor spoed en kunt u het beste de huisarts bellen.
Als glaucoom bij u is vastgesteld, is het verstandig om directe familieleden te informeren. Vanaf een leeftijd van 30-35 is het goed om dit eens te controleren bij een optometrist bij de opticien of oogarts.
Mogelijke behandelingen
De enige manier om glaucoom te remmen, is het verlagen van de oogdruk. Het nog slechter gaan zien is dan in heel veel gevallen te voorkomen. De schade die er al is kan niet teruggedraaid worden. Daarom is het belangrijk glaucoom zo vroeg mogelijk te ontdekken.
Normale oogdruk met schade aan oogzenuw
Er zijn mensen met een normale oogdruk die wél schade aan de oogzenuw hebben. Deze mensen hebben dus glaucoom en hebben behandeling nodig.
Verhoogde oogdruk zonder schade aan oogzenuw
Er zijn ook mensen waarbij de oogdruk een beetje te hoog is, maar zij hebben geen schade aan de oogzenuw. Dan is alleen goede controle nodig. De oogarts bespreekt met de patiënt hoe vaak controle van de oogdruk nodig is.
Oogdruppels
De eerst keus is meestal een behandeling met oogdruppels. Er zijn veel verschillende soorten oogdruppels die de oogdruk verlagen. De oogarts kiest de oogdruppels die een maximaal oogdrukverlagend effect hebben met weinig bijwerkingen. Het is belangrijk dat de patiënt van het oogdruppelen een vaste gewoonte maakt zodat geen druppels worden vergeten.
De techniek van het oogdruppelen kan in het begin problemen geven. De patiënt moet net zolang doordruppelen totdat hij een druppel het oog in voelt gaan. Blijft het oogdruppelen moeilijk dan kan de patiënt hiervoor eventueel een hulpmiddel gebruiken
Lasertrabeculoplastiek
Met laserlicht wordt het afvoersysteem van het oogvocht wijder gemaakt. U leest er meer over op Laserbehandeling voor oogdrukverlaging(https://ziekenhuisrivierenland.nlundefined).
Perifere Iridotomie Laser
Door met een laser een klein gaatje in de iris te maken gaat de iris een klein stukje naar achteren en is er meer ruimte om het kamerwater goed af te voeren. U leest er meer over op Perifere iridotomie laser (pi-laser)(https://ziekenhuisrivierenland.nlundefined).
Glaucoomimplant
Met een operatie wordt een extra afvoermogelijkheid gemaakt. De grootte van de afvoer is van tevoren vrij goed te bepalen. Deze operatie wordt echter niet in Ziekenhuis Rivierenland uitgevoerd.
Handige links
Meer informatie kunt u lezen op de website van de Glaucoomvereniging(https://www.glaucoomvereniging.nl/).
Of luister naar de podcast Leven met glaucoom(https://levenmetglaucoom.podbean.com/).
Deze folder is tot stand gekomen onder redactie van de commissie Patiëntenvoorlichting van het Nederlands oogheelkundig Gezelschap (NOG) 2007 (oogheelkunde.org(https://www.oogheelkunde.org/patienten/patientenvoorlichting-2/)).