Draadlokalisatie in de borst

Draadlokalisatie is een techniek waarmee precies bepaald kan worden waar een afwijking zich in de borst bevindt. Dit gebeurt met een dunne metalen draad (lokalisatiedraad). De chirurg weet daarna precies waar hij moet opereren.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Voorbereiding

Het onderzoek kan met behulp van echografie of met behulp van röntgenopnamen (stereotactisch) worden bepaald.

Echografie

U ligt op uw rug op de onderzoekstafel. U krijgt wat gel op uw borst, zodat er een goede echo kan worden gemaakt. De radioloog zoekt daarna de afwijking in uw borst op. Uw borst wordt vervolgens gedesinfecteerd. De radioloog geeft u een plaatselijke verdoving in de huid op de plaats waar de lokalisatiedraad wordt ingebracht. Dit onderzoek duurt ongeveer twintig minuten.

Röntgenopnamen (stereotactisch)

U ligt op uw buik op de onderzoekstafel. De laborant helpt u in de juiste houding. De borst die onderzocht wordt, hangt door een opening in de onderzoekstafel. De borst wordt tussen twee platen geklemd. De precieze plaats van de afwijking is op de röntgenfoto te zien. Uw borst wordt daarna gedesinfecteerd. De radioloog geeft u een plaatselijke verdoving in de huid op de plaats waar de lokalisatiedraad wordt ingebracht. Dit onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Onderzoek

Draadlokalisatie vindt vóór de operatie plaats. Dit onderzoek gebeurt op de dag van de operatie, op de afdeling Radiologie. De radioloog prikt een holle naald met daarin een dun metalen draadje in uw borst. Als de naald op de juiste plaats zit, haalt de radioloog de naald weer uit uw borst. De lokalisatiedraad (het metalen draadje) blijft achter in uw borst. Het uiteinde van de draad steekt vrij uit uw borst. De laborant maakt twee controlefoto’s. Hij of zij kijkt of de draad op de juiste plaats zit. Als dit niet zo is, zal de radioloog de draad verplaatsen. Ook dan worden er weer controlefoto’s gemaakt. De draad wordt goed vastgeplakt op de huid. Het is belangrijk dat u heel voorzichtig bent met het gebruik van de arm aan de kant van de draad. Het is daarom verstandig om makkelijke kleding te dragen met een voorsluiting. 

Contact

Heeft u nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Radiologie geven u graag meer informatie. 

  • Radiologie (0344) 67 42 33 - maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur ’s ochtends en 13.00 tot16.30 ’s middags
  • Chirurgie (0344) 67 40 41 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur 's ochtends en van 13.00 tot 16.30 uur 's middags, vraag naar de verpleegkundig specialist