Obstructief slaapapneusyndroom (OSAS)

Bij obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) heeft u nachtelijke ademstops. DIt ontstaat door een tijdelijke afsluiting in de luchtwegen terwijl u slaapt. Er zijn meerdere mogelijkheden voor een behandeling. Om te bepalen welke behandeling het beste bij uw situatie past, wordt er eerst onderzoek gedaan. Lees meer over het onderzoek naar slaapapneu op de pagina Slaapapneu (OSAS)-onderzoek(https://ziekenhuisrivierenland.nl/onderzoeken/slaapapneu-osas-onderzoek/).

De behandeling

Luchtpijp (CPAP)

Een mogelijke behandeling voor obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) is de CPAP. CPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure. De CPAP blaast lucht in de luchtpijp via de mond en/ of neus. Zo zorgt dit apparaat voor een constante luchtdruk en/of initiële luchtdrukverhoging in de luchtweg, waardoor er nagenoeg geen afsluitingen meer plaatsvinden en er dus ook vrijwel geen ademstops meer zijn. Bij matige tot ernstige OSAS is deze behandeling de eerste keus.

Snurkbeugel (MRA)

Een andere mogelijke behandeling is een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA). Deze beugels worden ook wel snurkbeugels genoemd omdat ze goed werken tegen snurkklachten. De MRA bestaat uit twee kunststof plaatjes die over de tanden en kiezen in de boven- en onderkaak geschoven worden. Hierbij wordt de onderkaak iets naar voren getrokken waardoor de luchtpijp verder wordt geopend. De luchtweg wordt zo niet geblokkeerd door de zachte delen uit de keel, waardoor het snurken niet meer optreedt en ook ademstops bij slaapapneu verholpen worden.

Operatie (UPPP-methode)

Ook kan de KNO-arts een Uvulo-palato-pharyngo-plastiek (UPPP) behandeling uitvoeren. Dit is een operatie aan verhemelte, huig en amandelen. Bij de meeste mensen wordt snurken en slaapapneu veroorzaakt door een te nauwe doorgang van de neusholte naar de keelholte. Een slaapendoscopie kan dit aantonen.

Om de te nauwe doorgang te verruimen kan een deel van de huig, het gehemelte en eventueel de nog aanwezige keelamandelen worden verwijderd. Deze uitgebreide operatieve ingreep heet een UPPP.

Conservatieve maatregelen zijn belangrijk voor alle OSAS-patiënten. Voor patiënten met een lichte vorm OSAS kan dit zelfs een effectieve therapie zijn.

Wat kunt u zelf doen

De arts besteedt met u ook aandacht aan leefstijl. 

  • afvallen 
  • geel alcohol drinken in de avond
  • stoppen met roken
  • het vermijden van kalmeringsmedicijnen (slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, rustgevende medicijnen, ook wel tranquillizers)
  • positietherapie als er sprake is van positieafhankelijke OSAS.

Zowel alcohol als kalmerende en slaapbevorderende medicijnen kunnen apneus verergeren.