Borstverkleining en borstversteviging

Veel vrouwen hebben last van zware of hangende borsten. Dit kan rug-, schouder- en nekklachten veroorzaken, en de huid onder de borsten kan geïrriteerd raken. Een borstverkleining of borstversteviging kan hierbij helpen. Ook als u niet tevreden bent met de vorm van uw borsten, kan deze operatie een oplossing bieden. Lees de pagina goed door voor belangrijke informatie over de ingreep.

Voorbereiding op de operatie

Gewicht: Als u te zwaar bent, moet u eerst afvallen. Dit vermindert het risico op complicaties zoals bloeduitstortingen en infecties.

Medicijnen: Meld uw medicijngebruik aan uw arts. Soms moet de dosering worden aangepast.

Beha: Neem een sportbeha mee naar het ziekenhuis, zonder beugels. Het beste is om twee maten mee te nemen.

Roken: Stop met roken rondom de operatie. Roken kan de wondgenezing vertragen.

De operatie

U wordt opgenomen op de dag van de operatie. Een verpleegkundige neemt uw gegevens door en u krijgt informatie over de afdeling. Voor de operatie krijgt u een operatiepak aan en wordt u naar de operatieafdeling gebracht. De chirurg tekent lijnen op uw borsten en de anesthesist (verdovingsarts) brengt een infuus in. Dat is een dun plastic slangetje in uw bloedvat waardoor de narcose, 
vocht en eventueel medicijnen worden toegediend.

De operatie gebeurt onder algehele narcose. Dat betekent dat u in slaap wordt gebracht en van de operatie niets merkt. De chirurg verwijdert een deel van het borstweefsel en verplaatst de tepel. Rond beide tepelhoven zal een cirkelvormig litteken ontstaan. In de meeste gevallen ontstaat er een litteken in de huidplooi onder de borst en een litteken in verticale richting tussen de tepelhof en de plooi onder de borst 

De wonden worden gehecht met oplosbaar materiaal en er worden drains (dunne slangetjes) geplaatst om vocht af te voeren.

Na de operatie

Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. De  verpleegkundige controleert uw bloeddruk, polsslag en verband.

Zodra u wakker bent, mag u weer wat drinken. Heeft u pijn of bent u misselijk, vraag dan om medicatie. Binnen enkele dagen worden de drains verwijderd en gaat u de sportbeha dragen.

De opnametijd is meestal één tot twee dagen. 

De eerste dagen thuis moet u het rustig aan doen, maar u hoeft niet in bed te liggen. Afhankelijk van uw conditie, kunt u na een week weer lichte werkzaamheden verrichten. Op de wond zitten witte pleisters. Laat deze pleister de eerste twee weken zitten, omdat ze zorgen 
dat de wond goed geneest. De pleisters kunnen goed tegen water, dus u mag gewoon douchen, maar u kunt beter niet gaan zwemmen of in bad gaan.

De eerste tijd kunt u last hebben van een pijnlijk, zwaar gevoel op de plek van de littekens. U mag hiervoor paracetamol gebruiken. Gebruik geen aspirine of pijnstillers die acetylsalicylzuur bevatten! Deze 
maken uw bloed dunner, waardoor u het risico van een bloeding vergroot. De eerste vier weken na de operatie mag u geen zwaar werk doen; hieronder wordt ook intensieve conditietrainingen verstaan. Dit is afhankelijk van hoe uitgebreid uw ingreep was. Uw plastisch chirurg bespreekt dit met u. 

Zolang het litteken rood is, mag u er niet mee in de zon of onder de zonnebank. U kunt het beschermen met een pleister of met een sunblock (factor 30).

Complicaties

Zoals bij elke operatie, zijn er ook hier risico's. Mogelijke complicaties zijn:

  • Problemen met narcose
  • Trombose
  • Infecties
  • Bloeduitstortingen
  • Vertraagde wondgenezing
  • Minder gevoel in de tepel (soms blijvend)
  • Littekens die dik, rood en gevoelig kunnen zijn

Spoedgevallen en vragen

Neem bij abnormale pijn, zwelling of koorts contact op met uw plastisch chirurg.  Heeft u vragen? Schrijf ze op en stel ze tijdens uw afspraak of bel de polikliniek Plastische Chirurgie.

Geen garantie op het resultaat

De chirurg doet zijn best om aan uw wensen te voldoen, maar 100% garantie op het resultaat is er niet. Het model van uw borsten kan na de operatie nog veranderen. Bij gewichtstoename kunnen uw borsten weer zwaarder worden.

Verzekering

De meeste verzekeringen vergoeden een borstverkleining alleen als u fysieke klachten heeft door het gewicht van uw borsten. Bij cosmetische redenen of overgewicht wordt de operatie meestal niet vergoed. Vraag vooraf een machtiging aan bij uw verzekering.