Werking bijnier onderzoeken bij kinderen

Synacthentest

De bijnieren liggen als kapjes boven op de nieren. De buitenste laag van de nier, de bijnierschors, maakt verschillende hormonen, zoals het hormoon cortisol. Cortisol is een belangrijk hormoon. Het zorgt bijvoorbeeld voor het op peil houden van het bloedsuikergehalte. Het regelt ook belangrijke lichaamsfuncties zoals de bloeddruk. ACTH (= synacthen) is een hormoon dat door de hypofyse wordt gemaakt. ACTH zorgt ervoor dat de bijnieren cortisol en andere bijnierhormonen maken. Soms is het nodig de werking van de bijnier te onderzoeken. Door het geven van synacthen gaat de bijnier tijdelijk extra cortisol maken. Bij een synacthentest wordt in het bloed gemeten hoe de bijnier werkt.

In de bijnier worden ook (mannelijke) geslachtshormonen gemaakt. Soms wordt de synacthentest gebruikt om te bepalen of de bijnier deze hormonen produceert. Als dit voor uw kind geldt heeft de kinderarts u dat uitgelegd.

Voor uw kind is het belangrijk om te weten wat er gaat gebeuren. Als u weet hoe het onderzoek gaat, kunt u het kind goed voorbereiden. Door bij het onderzoek te zijn, bent u een goede steun voor uw kind.

Voorbereiding

Uw kind mag voor het onderzoek thuis gewoon eten en drinken als normaal.

Soms is het nodig om ook emla-crème te gebruiken. U krijgt daarvoor een recept mee. Dit is een crème die de huid plaatselijk verdooft op de plek waar de infuusnaald komt. Op de pagina Emla- crème gebruiken(https://ziekenhuisrivierenland.nl/behandelingen/emla-creme-gebruiken/) leest u meer.

Het onderzoek

  • Een kinderarts brengt in een ader van de arm een infuusnaald in. Kinderen worden hierop voorbereid door de medisch pedagogisch zorgverlener of de verpleegkundige. 
  • U heeft waarschijnlijk thuis al emla-crème gesmeerd volgens afspraak. 
  • Uw kind blijft tijdens de test ongeveer 1 uur op bed liggen.
  • Via het infuus krijgt uw kind synacthen.
  • Er wordt meerdere keren bloed afgenomen via het infuus. 
  • Na de laatste keer bloed afnemen verwijdert de verpleegkundige het infuus. De test is dan klaar.

De uitslag

De uitslag van de test krijgt u van de arts bij uw volgende (telefonische) afspraak.

Goed om te weten

Wij zorgen er graag samen met u voor dat uw kind het zo prettig mogelijk heeft. Stel uw vragen aan de medewerkers van de afdeling of vertel uw wensen. 

Op de afdeling zijn speelvoorzieningen voor uw kind en we zorgen graag voor gepaste afleiding.