De bijnieren liggen als kapjes boven op de nieren. De buitenste laag van de nier, de bijnierschors, maakt verschillende hormonen, zoals het hormoon cortisol. Cortisol is een belangrijk hormoon. Het zorgt bijvoorbeeld voor het op peil houden van het bloedsuikergehalte. Het regelt ook belangrijke lichaamsfuncties zoals de bloeddruk. ACTH (= synacthen) is een hormoon dat door de hypofyse wordt gemaakt. ACTH zorgt ervoor dat de bijnieren cortisol en andere bijnierhormonen maken. Soms is het nodig de werking van de bijnier te onderzoeken. Door het geven van synacthen gaat de bijnier tijdelijk extra cortisol maken. Bij een synacthentest wordt in het bloed gemeten hoe de bijnier werkt.
In de bijnier worden ook (mannelijke) geslachtshormonen gemaakt. Soms wordt de synacthentest gebruikt om te bepalen of de bijnier deze hormonen produceert. Als dit voor uw kind geldt heeft de kinderarts u dat uitgelegd.
Voor uw kind is het belangrijk om te weten wat er gaat gebeuren. Als u weet hoe het onderzoek gaat, kunt u het kind goed voorbereiden. Door bij het onderzoek te zijn, bent u een goede steun voor uw kind.