Vaatonderzoek slagaders benen

Met een vaatonderzoek wordt informatie over de bloedstroom in uw slagaders verkregen. Bij dit doppler-onderzoek wordt met behulp van geluidsgolven naar de bloedstroom geluisterd. Dit onderzoek wordt uitgevoerd bij mensen die tijdens het lopen pijn in hun benen krijgen, waarbij gedacht wordt aan een bloedvatvernauwing als oorzaak. Deze aandoening wordt in de volksmond ook wel ‘étalagebenen’
genoemd. Officieel heet het claudicatio intermittens.

Voorbereiding

Zorg dat u 10 minuten voor het onderzoek aanwezig bent zodat uw lichaam tot rust gekomen is voor de start van het onderzoek. Omdat u voor het onderzoek uw schoenen, bovenbroek of rok uit moet doen, adviseren wij u gemakkelijk zittende kleding aan te trekken.

Het onderzoek

Er wordt geleidende gel op uw huis aangebracht waarna de laborant met een instrument, zo groot als een balpen, over uw huid gaat.

Vervolgens wordt de bloeddruk gemeten in beide armen en benen. Hiervoor krijgt u een aantal bloeddrukbanden om elk been en een om elke arm. Iedere band wordt afzonderlijk opgepompt en langzaam ontlucht. De drukmeting in de benen kan even pijnlijk zijn. U heeft het minste last als u ontspannen gaat liggen. Het kan voorkomen dat met hele kleine bloeddrukbanden ook de bloeddruk in de grote tenen wordt gemeten.

Looptest

Afhankelijk van uw conditie wordt de looptest na het doppleronderzoek bij u uitgevoerd. Hiermee kan bepaald worden hoe snel de klachten bij het lopen optreden. U loopt maximaal 260 meter (afhankelijk van uw conditie) op een lopende band. Dit gebeurt in een wandeltempo. Het is belangrijk dat u tijdens het lopen direct aangeeft waar en wanneer u pijn voelt en of de pijn verandert. Hierna meet de vaatlaborant nogmaals de bloeddruk aan beide enkels en armen.

De uitslag

U ontvangt de uitslag van het onderzoek via uw arts.