Een röntgenonderzoek met contrastmiddel van de baarmoeder en de eileiders wordt in medische termen een hystero-salpingografie genoemd. Afgekort HSG. Dit is vaak een onderdeel van het onderzoeken van de vruchtbaarheid. Het onderzoek laat zien of de vorm van de baarmoeder normaal is en of de eileiders open zijn. Als de eileiders dicht zitten, kunnen zaadcellen niet bij de eicellen komen. Zwanger worden lukt dan niet.
Voorbereiding
Goed om te weten
In het contrastmiddel zit jodium. Laat het voor het onderzoek weten als u allergisch bent voor jodium. Laat het ook weten als u na een vorig onderzoek met contrastmiddel last van misselijkheid of een allergische reactie kreeg.
U mag niet zwanger zijn tijdens het onderzoek. Er mag ook geen bevruchte eicel in de baarmoeder zijn. We plannen het onderzoek daarom meestal vóór de eisprong. Voor de zekerheid moet u vanaf de menstruatie tot aan het onderzoek een condoom gebruiken bij de seks, of niet vrijen.
Afspraak maken
Op de eerste dag van de menstruatie maakt u een afspraak, via de polikliniek Gynaecologie. Een HSG wordt meestal gedaan tussen dag 9 en dag 12 van de menstruatiecyclus. Als u niet menstrueert, spreekt uw gynaecoloog af wanneer het onderzoek wordt gedaan.
Medicijnen
Het onderzoek kan pijnlijk zijn. U kunt 1 tot 2 uur voor het onderzoek een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld 250 milligram naproxen óf 50 milligram diclofenac. U mag daarnaast nog 1000 milligram paracetamol nemen. Neem deze medicijnen niet als u ze niet mag (bijvoorbeeld door een allergie).
Vervoer
Het is handig als u iemand meeneemt die u veilig naar huis kan brengen na het onderzoek. Bespreek met de gynaecoloog of deze persoon bij u mag blijven tijdens het onderzoek.
Het onderzoek
- Het wordt uitgevoerd door een gynaecoloog of verloskundige.
- Bij het onderzoek is ook een röntgenlaborant aanwezig.
- De gynaecoloog of verloskundige gebruikt een eendenbek (speculum) en een slangetje (ballonkatheter).
- Door het inspuiten van contrastmiddel in de baarmoederholte worden de baarmoeder en eileiders zichtbaar op een röntgenfilm.
- Het doorspuiten duurt 10 tot 20 seconden.
- Het hele onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.
Na het onderzoek
- U krijgt een maandverband om bloed en contrastmiddel op te vangen.
- De eerste dagen na het onderzoek heeft u wat bloedverlies of bruinige afscheiding. Deze verschijnselen verdwijnen meestal na 2 á 3 dagen.
- Na het onderzoek mag u in de rest van de cyclus seks hebben en zwanger raken.
De uitslag
Direct na het onderzoek krijgt u een voorlopige uitslag. De definitieve uitslag hoort u tijdens de volgende afspraak met de gynaecoloog. Dan bespreekt u ook het vervolg van de behandeling.
Risico's en complicaties
- Ontsteking van de eileiders door een ontsteking die al in de buikholte zat voor het onderzoek.
- Allergische reactie op het contrastmiddel
- Een korte storing van de schildklier. Dit komt door het jodium in het contrastmiddel. Het is niet gevaarlijk en komt niet vaak voor.
- Heel soms komen er vetbolletjes in het bloed. Er kan dan een verstopping komen in een bloedvat.
Wanneer contact opnemen
Neem contact met ons op als u binnen 1 week na het onderzoek de volgende klachten krijgt:
- Bloedverlies zoals een menstruatie
- Erger worden van de buikpijn
- Afwijkende/stinkende afscheiding
- Koorts
- Kortademigheid of pijn bij het ademhalen