Een punctie is een onderzoek waarbij wat weefsel of vloeistof wordt weggenomen. Om de juiste punctieplaats te kunnen vinden, wordt gebruikgemaakt van echografie of een CT-scan. Een radioloog (de arts) voert het onderzoek uit.
Voorbereiding
Medicijnen
- Gebruikt u bloedverdunners? Bespreek dit dan met uw behandelend arts. De arts vertelt u wanneer u met de bloedverdunners moet stoppen en wanneer u het weer mag innemen.
- Gebruikt u ook andere medicijnen? U kunt u deze gewoon blijven gebruiken. Ook op de dag van het onderzoek zelf.
Zwanger, zwangerschapswens of borstvoeding
- Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor een ongeboren kind. Als u zwanger bent of zou kunnen zijn, overleg dan met uw behandelend arts of het CT-onderzoek uitgesteld kan worden.
- Heeft u een zwangerschapswens? Dan kan het CT-onderzoek het beste plaatsvinden in de week na de eerste dag van de menstruatie (ongesteldheid).
- De geluidsgolven bij een echografie zijn onschadelijk. U kunt gerust een echo laten maken als u zwanger bent.
- Geeft u borstvoeding? Dat is geen probleem. U kunt gewoon doorgaan met het geven van borstvoeding.
Het onderzoek
De punctie
- Als de punctieplaats is bepaald, wordt de huid schoongemaakt met alcohol.
- De punctie kan met of zonder verdoving plaatsvinden. op de plaats van de punctie verdoofd. Dit is afhankelijk van de plaats waar de punctie wordt gedaan.
- De radioloog neemt het stukje weefsel of vloeistof weg met een holle, dunne naald. Dit stukje weefsel of de vloeistof wordt in een laboratorium onderzocht.
- Na het onderzoek wordt het wondje schoongemaakt en krijgt u een pleister.
- Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
Echografie of CT-scan
Bij de punctie wordt gebruikgemaakt van een echografie of een CT-scan.
Echografie
Echografie is een techniek waarbij organen, weefsels en/of bloedvaten bekeken kunnen worden. Bij een echo wordt gebruikgemaakt van geluidsgolven.
Bij het maken van een echografie brengt de radioloog warme gel op uw huid aan met een tastapparaatje. Verschillende organen, weefsels en/of bloedvaten zijn dan te zien op een beeldscherm.
De radioloog kan zo de plaats voor de punctie bepalen. Ook is op het beeldscherm precies te zien waar de naald zich bevindt.
CT-scan
Op een CT-scan is de binnenkant van uw buik, hals of borstkas te zien. Een CT-scanner is een röntgentoestel dat veel opnamen maakt van een lichaamsdeel. Deze opnamen zijn op de computer te zien.
Voor het maken van een CT-scan ligt u op een smalle tafel. Deze tafel schuift tijdens het onderzoek langzaam door de opening van de CT-scanner.
De radioloog kan zo precies de plaats voor de punctie bepalen.
Na het onderzoek
U mag alles weer doen zoals u gewend bent. Wel kunt u wat pijn hebben en een blauwe plek krijgen op de plaats van de punctie. Dit is normaal en verdwijnt vanzelf weer.
De uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u via de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.