Provocatietest bij voedselallergie

Een provocatietest is een betrouwbare manier om vast te stellen of uw kind een voedselallergie heeft. Uw kind eet dan voedsel waarvoor het misschien allergisch is. Het lichaam wordt zo expres uitgedaagd. Het onderzoek vindt plaats op de kinderafdeling.

Hoe werkt een allergietest?

Tijdens de test krijgt uw kind in meestal 7 of 8 stappen de voeding waar het misschien allergisch voor is. We beginnen met bijvoorbeeld een kruimel pinda of noot of een druppel melk. Per stap krijgt uw kind iets meer. De laatste stap is de hoeveelheid die uw kind normaal zou eten. Dit kan bijvoorbeeld een boterham met pindakaas of een beker melk zijn. Er kan een open test of dubbelblinde provocatietest worden gedaan.

Open test

Bij de open test weet uw kind dat het allergeen in de testvoeding zit. Dat kan bijvoorbeeld melk, ei of pinda zijn. Dit onderzoek duurt een hele dag.

Dubbelblinde test

Bij de dubbelblinde test zijn er 2 testdagen. De tijd tussen deze testdagen is minimaal 1 week.

Op 1 van de dagen krijgt uw kind voeding zonder allergeen, op de andere testdag met allergeen. De volgorde is niet bekend. Uw kind kan dit niet ruiken, proeven of zien. Ook de arts en verpleegkundige weten niet op welke dag het allergeen in de voeding zit. 

Voorbereiding

  • Vertel uw kind wat er gaat gebeuren. Ook dat het misschien een allergische reactie kan krijgen. U kunt uitleggen dat de arts en de verpleegkundige altijd klaar staan om te helpen. 
  • Stop 2 dagen voor de test met medicijnen die de allergie onderdrukken. Dit kan bijvoorbeeld levocetirizine of desloratadine zijn. Soms spreekt de kinderarts iets anders met u af. Als uw kind zonder medicijnen veel klachten krijgt, kunt u contact opnemen met de polikliniek Kindergeneeskunde.
  • Laat uw kind de week voor de test niet inenten. Dit kan invloed hebben op de testuitslag.

De test kan niet doorgaan als uw kind ziek is of veel last heeft van eczeem of astma.

De dag van de test

  • Uw kind mag van tevoren ontbijten, maar niet te veel. Tijdens het onderzoek mag uw kind eten en drinken maar moet natuurlijk wel trek houden voor de testvoeding.
  • Gebruikt uw kind speciale dieetproducten? Neem die dan mee.
  • Geef uw kind ook iets vertrouwds mee zoals een knuffel of een telefoon. 
  • Als ouder mag u de hele dag bij uw kind blijven. Natuurlijk hoeven jullie niet de hele dag op de kamer te blijven maar kunnen jullie je ook vermaken in de speelkamer.

De test

Meestal gaat het om een open test. Uw kind weet dus dat het allergeen in de testvoeding zit.

Tijdens de test letten we goed op uw kind. Er zijn altijd een verpleegkundige en kinderarts aanwezig. 

Bij een allergische reactie wordt goed gekeken of het onderzoek moet worden gestopt. Er staan medicijnen klaar om een ernstige reactie te behandelen. Gelukkig is er bijna nooit een ernstige allergische reactie.

Naar huis

Als uw kind na de test thuis klachten krijgt, kunt u contact opnemen met de kinderafdeling. U krijgt het telefoonnummer mee naar huis.

De uitslag

Geen allergische reactie

Heeft uw kind geen allergische reactie tijdens de test of de uren erna? Dan kunt u ervan uitgaan dat het geteste voedingsmiddel veilig is.

De kinderarts belt u een paar dagen na de testdag op. U kunt dan vertellen hoe het met uw kind gaat. De arts bespreekt met u of er een opbouwschema nodig is om langzaam te wennen aan het voedingsmiddel.

Heeft uw kind een dubbelblinde test gehad? Dan krijgt u een afspraak met de kinderarts om te bespreken hoe de 2 dagen zijn verlopen. U hoort dan de uitslag.

Behandeling

Had uw kind een reactie? Dan is de enige behandeling om het allergeen niet meer te eten of drinken. 

Als u kind per ongeluk toch iets met het allergeen eet of drinkt, kunt u medicijnen geven. U krijgt hiervoor een recept mee van de kinderarts.

Er is een kans dat uw kind later over de allergie heen groeit.