Een PET-scan zorgt dat we de stofwisseling van weefsels kunnen zien. Een CT-scan laat met röntgenstraling de structuur van weefsels zien. Een PET/CT-scanner is een combinatie van een PET-scan en een CT-scan in één apparaat. Met de PET/CT-scan kunnen we ontstekingen of kanker opsporen.
Het onderzoek
PET-scan
De meeste kankercellen verbruiken veel energie. Daar is veel suiker voor nodig. Bij de PET-scan gebruiken we een radioactieve stof. Die stof wordt op dezelfde manier als suiker opgenomen door de cellen.
We spuiten radioactieve stof in een ader in uw arm. Deze stof gaat naar mogelijk zieke organen en weefsels toe.
De cellen nemen de radioactieve stof op. Doordat kanker energie nodig heeft, nemen vooral de kankercellen de radioactieve stof op. De straling van de stof wordt door de scanner opgevangen. De scanner maakt er beelden van.
CT-scan
Bij een CT-scan gebruiken we röntgenstralen. Zo kunnen we de grootte, ligging en vorm van uw organen en weefsels zien. Als de arts het nodig vindt, krijgt u ook een CT-scan met contrastvloeistof. Deze 2 scans worden achter elkaar met hetzelfde apparaat gedaan.
De PET/CT-scan wordt gemaakt in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Meer informatie leest u op de website van het St. Antonius Ziekenhuis(https://www.antoniusziekenhuis.nl/behandelingen-onderzoeken/petct-scan-petct-fdg).