Na een botbreuk wordt u in sommige gevallen doorverwezen naar de Osteoporose- en fractuurpreventie polikliniek. Een bezoek aan deze polikliniek is vrijwillig. Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat mannen en vrouwen boven de 50 jaar een hoger risico hebben op osteoporose (botontkalking) en dat tijdige behandeling daarvan toekomstige botbreuken kan voorkomen.
Doorverwijzing na botbreuk
Osteoporose is een aandoening waarbij de botten zwak en poreus worden, zodat makkelijk een botbreuk kan ontstaan. Het wordt vaak pas ontdekt wanneer iemand iets breekt. Osteoporose is een aandoening die met medicijnen behandeld kan worden.
In hoeverre uw botbreuk is veroorzaakt door osteoporose is nog niet bekend. Omdat u binnen de risicogroep valt heeft u een uitnodiging voor deze speciale poli ontvangen om dit verder te onderzoeken. Zodra u zich heeft aangemeld, ontvangt u een vragenlijst plus 2 afspraken: één afspraak voor alle onderzoeken en een tweede afspraak om alle uitslagen te bespreken.
Het onderzoek
Het onderzoek dat nodig is om te bekijken of u osteoporose heeft is het meten van de botdichtheid van uw wervels en heupen. Er wordt een röntgenfoto van uw rug gemaakt en er wordt bloed afgenomen om het bloed te onderzoeken op de aanwezigheid van bepaalde risicofactoren.
De botdichtheid van zowel de heup- als de lendenwervels wordt gemeten om een betrouwbare waarde te krijgen. Hoe lager de botdichtheid, hoe groter de kans op een botbreuk bij een val. Het DEXA-apparaat waarmee de botdichtheid wordt gemeten, is een soort een röntgenapparaat; maar de straling waarmee wordt gemeten is veel lager dan bij een rontgenfoto. De meting wordt uitgedrukt in een T-score en een Z-score. De T-score: uw botdichtheid vergeleken met de botdichtheid van een vrouw rond het 35e jaar; de Z-score: uw botdichtheid vergeleken met de botdichtheid van iemand van uw eigen leeftijd. Lees op de onderzoekspagina meer informatie over de botdichtsheidmeting. (https://ziekenhuisrivierenland.nl/onderzoeken/botdichtheidsmeting/)
De uitslag
Als blijkt dat u osteoporose heeft, wordt er samen met u gekeken naar de meest geschikte behandeling. Deze kan bestaan uit een of een combinatie van onderstaande behandelingen:
- lichaamsbeweging
- voedingsadviezen
- medicatie
- valpreventie