Ontwikkeling puberteit onderzoeken

LHRH-test of GnRH/LHRH-test

De LHRH-test is een onderzoek naar de ontwikkeling van de puberteit. GnRH/LHRH is een hormoon dat door de hersenen wordt gemaakt. Het zorgt ervoor dat de hypofyse de hormonen LH en FSH maakt. De hypofyse is een klein orgaantje in de hersenen. De hormonen LH en FSH zorgen ervoor dat de geslachtsklieren geslachtshormonen maken. Als de hypofyse minder goed werkt kan dat de ontwikkeling van de puberteit verstoren.

Voor uw kind is het belangrijk om te weten wat er gaat gebeuren. Als u weet hoe het onderzoek gaat, kunt u het kind goed voorbereiden. Door bij het onderzoek te zijn, bent u een goede steun voor uw kind.

Voorbereiding

Uw kind mag voor het onderzoek thuis gewoon eten en drinken als normaal.

Soms is het nodig om ook emla-crème te gebruiken. U krijgt daarvoor een recept mee. Dit is een crème die de huid plaatselijk verdooft op de plek waar de infuusnaald komt. Op de pagina Emla-crème gebruiken(https://ziekenhuisrivierenland.nl/behandelingen/emla-creme-gebruiken/) leest u meer.

Het onderzoek

  • Een kinderarts brengt een infuus in. Kinderen worden hierop voorbereid door de medisch pedagogisch zorgverlener of de verpleegkundige. 
  • U heeft mogelijk thuis al emla-crème gesmeerd volgens afspraak. 
  • Tijdens de test blijft uw kind op een bed liggen. 
  • Via het infuus krijgt uw kind het hormoon GnRH/LHRH. 
  • Er wordt 2 keer uit het infuus bloed afgenomen.
  • Na de tweede keer bloed afnemen verwijdert de verpleegkundige het infuus. De test is dan klaar. Jullie mogen naar huis.

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u bij het volgende bezoek aan de polikliniek.

Goed om te weten

Wij zorgen er graag samen met u voor dat uw kind het zo prettig mogelijk heeft. Stel uw vragen aan de medewerkers van de afdeling of vertel uw wensen. 

Op de afdeling zijn speelvoorzieningen voor uw kind en we zorgen graag voor gepaste afleiding