Echocardiogram via slokdarm met verdoving

Een echocardiogram via de slokdarm wordt TEE (Trans Oesofageaal echocardiogram) genoemd. Een TEE is een inwendig onderzoek waarbij het hart vanuit de slokdarm wordt bekeken met behulp van een buigzame slang. Hierin zit een transducer. Dit is een soort microfoontje dat geluidsgolven uitzendt en ontvangt. Een echocardiogram via de slokdarm wordt toegepast als het uitwendige echocardiogram onvoldoende informatie geeft over klachten en/of afwijkingen.

 

Bovenlichaam met afbeelding slokdarm, hart en maag en uitleg hoe de flexibele TEE buis via een TEE sondetip en ultrasone golven een echocardiogram maakt

 

Voorbereiding

Omdat het TEE onderzoek plaatsvindt onder verdoving (sedatie) heeft u vóór de opname in het ziekenhuis een afspraak op de polikliniek Anesthesiologie. 

Verdoving

De ingreep geschiedt in principe onder verdoving (sedatie). Sedatie is het verlagen van de staat van het bewustzijn van een patiënt met het doel een onderzoek of ingreep aangenamer te maken. Dit gebeurt door het toedienen van medicijnen (sedativa) via een infuus dat u voor het onderzoek krijgt ingebracht. U valt dan vrijwel meteen in slaap. Anders dan bij algehele anesthesie (narcose) is bij sedatie de slaap minder diep en hoeft de ademhaling niet ondersteund te worden, u wordt dus niet beademd.

Aandachtspunten

  • Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf 24.00 uur ‘s-nachts voor het onderzoek niets meer mag eten of drinken. Ook roken is niet toegestaan.
  • Als u medicijnen gebruikt kunt u deze, ‘s-morgens voor de ingreep, gewoon innemen. Als u met medicijnen moet stoppen krijgt u dat van uw behandelend specialist (cardioloog) te horen.
  • Omdat bewaking van het zuurstofgehalte en hartslag plaatsvindt via een knijper op uw vinger, dient u nagellak te verwijderen. In het geval van kunstnagels tenminste 1 kunstnagel van elke hand dient u voor het onderzoek te verwijderen.
  • Zorg dat u met een begeleider naar het onderzoek komt. U krijgt voor het onderzoek verdoving toegediend via een infuusnaaldje, waardoor u 24 uur niet zelfstandig deel mag nemen aan het verkeer. Regel van tevoren vervoer naar huis. U mag alleen onder begeleiding het ziekenhuis verlaten en ook niet alleen met de taxi of het openbaar vervoer reizen.

Afbeelding niet roken en niet eten en drinken

Het onderzoek

Voor het onderzoek wordt u gevraagd uw uw bovenlichaam te ontbloten en op de onderzoekstafel plaats te nemen. Ook dient u eventuele sieraden, (tong)piercings en gebitsprothese(n) uit te doen.

U wordt aangesloten aan de monitor en er wordt een infuus ingebracht. Het is eventueel mogelijk dat er een verdovende keelspray wordt toegediend. Voordat de buigzame slang wordt ingebracht dient de sedationist medicijnen toe via het infuus voor de sedatie. Heeft u geen gebitsprothese dan krijgt u een zogenaamd “bitje” in de mond om beschadiging aan de slang en uw tanden te voorkomen.

De cardioloog schuift de slang via de mondholte en de keel in de slokdarm. Door de sedatie zult u hier niets van merken. Tijdens het onderzoek kunt u gewoon ademen. Door de transducer in de slang wordt het hart op het beeldscherm zichtbaar en eventueel hoorbaar. De beelden worden geregistreerd.

Het onderzoekt duurt 20 tot 30 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek moet u op de afdeling verblijven totdat u weer goed wakker bent. U mag 1 uur na het onderzoek niet eten of drinken. Daarna mag u een klein slokje water proberen. Gaat dit goed en verslikt u zich niet dan mag u wat meer drinken. Als dit goed gaat kunt u ook weer gaan eten wat u gewend bent.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek wordt met u besproken door uw behandelend arts tijdens het volgende bezoek aan de polikliniek.