Soms is het tijdens de opname in het ziekenhuis nodig om het hartritme op afstand te bewaken met een telemetriekastje.
Het Onderzoek
Het hart is een spier die in een gelijkmatig ritme bloed door het lichaam pompt. Door een prikkel die het hart zelf afgeeft trekt het zo’n 60 tot 80 keer per minuut samen. Als het gelijkmatige ritme wordt verstoord is er nader onderzoek nodig. Zo kunnen we bijvoorbeeld onderzoeken:
- of u last heeft van hartritmestoornissen;
- of er iets mis is met de prikkel in het hart;
- hoe u reageert op bepaalde medicijnen.
Telemetriekastje
Het hartritme wordt bewaakt met een telemetriekastje. Het kastje kan in een zakje om de nek of in een borstzak. Op het bovenlichaam komen 5 plakkers die met draden aan het kastje zijn verbonden. Het kastje registreert de hartslag en stuurt de gegevens naar de computer van de afdeling Hartbewaking. Zo wordt uw hartritme op afstand bewaakt.
Punten om op te letten
- Met een telemetriekastje blijft u op de afdeling. De afstand tot de antennes die de signalen doorgeven aan de afdeling Hartbewaking mag niet te groot worden. Dit omdat het hartritme anders niet meer bewaakt wordt.
- Bij een onderzoek buiten de afdeling gaat er mogelijk een verpleegkundige als begeleiding mee. Deze verpleegkundige informeert ook de afdeling Hartbewaking.
- Douchen mag alleen met toestemming van de arts.
- Het is belangrijk dat de draden en plakkers op de juiste plek blijven zitten. Als de plakkers loslaten, plakt de verpleegkundige ze weer vast.
- Soms is er een storing, bijvoorbeeld als er een elektrode los zit, een plakker niet plakt of de batterij van het kastje leeg is. De verpleegkundige verhelpt de storing.
Infuusnaald
Sommige mensen met een telemetriekastje krijgen een infuusnaald. Dit komt voor bij ernstige hartritmestoornissen of als de arts denkt dat een patiënt hartritmestoornissen heeft. Via de infuusnaald kunnen de verpleekundigen medicijnen geven. Deze medicijnen komen dan direct in de bloedbaan terecht.
Risico's en complicaties
Huidirritatie of jeuk
Is er huidirritatie of jeuk op de plaats van de plakker? Geef dit dan door aan de verpleegkundige. Soms kan de plakker op een andere plaats geplakt worden of misschien is er een plakker nodig voor een gevoelige huid.
Geef klachten direct door aan de verpleegkundige. Denk daarbij aan:
-
- hartkloppingen of een gejaagd gevoel op de borst
- pijn op de borst
- het gevoel dat u gaat flauwvallen
- duizeligheid
- het gevoel dat uw hart overslaat
- andere klachten