Met de 24-uurs bloeddrukmeting krijgen we meer informatie over het verloop van de bloeddruk op verschillende tijdstippen van de dag en de nacht, op verschillende plaatsen en bij verschillende activiteiten.
Waarom een 24-uurs meting
Een hoge bloeddruk is een risico voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Door de hoge bloeddruk kunnen de bloedvaten van vooral het hart (kransslagaders), de hersenen, de nieren en het oog beschadigen.
Het stellen van de diagnose ‘hoge bloeddruk’ is niet eenvoudig. Dit komt omdat de bloeddruk van moment tot moment wisselt en niet een bepaalde vaste waarde heeft. Ook is de bloeddruk afhankelijk van degene die de bloeddruk meet en van de plaats waar de bloeddruk wordt gemeten. Afhankelijk van de ziektegeschiedenis en het lichamelijk onderzoek bepaalt de internist of het nodig is om uitgebreider onderzoek in te stellen naar een mogelijke oorzaak. Er kan dan een 24-uurs bloeddrukmeting worden gedaan.
Het onderzoek
Bij de 24-uurs meting wordt 24 uur automatisch de bloeddruk gemeten:
- om de 20 minuten overdag
- om de 30 minuten in de avond
- om het uur in de nacht
Deze meting geeft een goed beeld van uw bloeddruk en laat goed zien of u een hoge bloeddruk heeft.
Wanneer u met medicijnen begonnen bent voor uw bloeddruk, kan de meting laten zien of en hoe de medicijnen werken.
- U krijgt een apparaat die uw bloeddruk automatisch meet.
- De band mag alleen af tussen de metingen om bijvoorbeeld te douchen.
- Om storingen in de registratie te voorkomen is het belangrijk om tijdens de metingen even rust te nemen. Bijvoorbeeld even stilstaan, rustig zitten of liggen met de arm op harthoogte.
- Tijdens de metingen kan er een overgevoeligheid optreden van de band, waardoor het onder de band gaat jeuken. Hier door kan uw nachtrust worden verstoord.
- Daarnaast kan het opblazen van de bloeddrukband pijnlijk zijn.
- Wanneer er onderhuids kleine puntbloedinkjes ontstaan of de arm blijft na het meten dik of rood meldt u dit aan de assistente van de polikliniek Interne Geneeskunde. Als ze niet bereikbaar zijn, stopt u met de bloeddrukmeting.
- Op de afgesproken tijd levert u de bloeddrukapparatuur weer in op de polikliniek Interne Geneeskunde.