Medicijnuitleg in eenvoudige taal met animatie

Ziekenhuis Rivierenland Biedt Medicijnuitleg In Eenvoudige Taal En Animatie

Goed geïnformeerde patiënten gebruiken hun medicijnen beter. Ziekenhuis Rivierenland biedt daarom vanaf nu eenvoudige uitleg over medicijnen in het patiëntenportaal MijnZR. Via een bijsluiter van GIP-online krijgen patiënten in begrijpelijke taal uitleg over het gebruik van hun medicijnen. Voor ruim 10.000 medicijnen is ook een animatievideo via Kijksluiter beschikbaar die helpt om de instructies uit de bijsluiter nog beter te begrijpen.  

Begrijpelijke organisatie

GIP-online, GIP staat voor 'Geneesmiddeleninformatie voor de patiënt',  is een databank met betrouwbare informatie over geneesmiddelen- en hulpmiddelen die ook in de bijsluiter staat. De informatie is duidelijk en begrijpelijk; de teksten zijn ontwikkeld op taalniveau B1. “Het gebruik van de eenvoudige uitleg van bijsluiters met animatievideo’s is een mooie ontwikkeling die ervoor moet zorgen dat patiënten goede uitleg krijgen over hoe een medicijn werkt, wat eventuele bijwerkingen zijn en waar ze op moeten letten’, vindt Rosa Smeets, ziekenhuisapotheker in het ziekenhuis. “We verwachten dat veel patiënten geholpen zijn met de uitleg in begrijpelijke taal en we hopen dat met dit hulpmiddel de medicijnen die worden voorgeschreven in het ziekenhuis op een juiste manier worden gebruikt. Als ziekenhuis zetten we ons sterk in voor betere gezondheidsvaardigheden van patiënten en het zijn van een begrijpelijke organisatie voor iedereen. Het aanbieden van de bijsluiters van medicijnen in begrijpelijke taal en animatievideo’s via Kijksluiter sluiten hier goed bij aan.”

Informatie op maat

“In het patiënten portaal MijnZR(http://www.mijnzr.nl) kunnen patiënten via de button ‘Informatie over dit medicijn’ de bijsluiter van het medicijn met eenvoudige uitleg bekijken. Als er een animatievideo beschikbaar is, is deze ook gelijk zichtbaar. Voor patiënten van het ziekenhuis zijn deze hulpmiddelen gratis te gebruiken. De informatie wordt op maat aangeboden. Dat betekent dat de informatie in de video is afgestemd op geslacht, leeftijd en de indicatie waarvoor het geneesmiddel is voorgeschreven. Het systeem koppelt dit aan de gegevens van de patiënt. De animatievideo's zijn beschikbaar in verschillende talen, inclusief ondertiteling voor doven en slechthorenden.”

Ondersteuning voor patiënten

“Voor inhoudelijke vragen over de bijsluiter kunnen patiënten altijd terecht bij apotheker of behandelend arts. Patiënten die vragen hebben over het vinden of gebruiken van de geneesmiddeleninformatie in MijnZR kunnen terecht bij het Digi-Taal Servicepunt(https://ziekenhuisrivierenland.nl/uw-digitale-ziekenhuis/digi-taal-servicepunt/) in de centrale hal van het ziekenhuis of contact opnemen met de Helpdesk Digitale Zorg(https://ziekenhuisrivierenland.nl/uw-digitale-ziekenhuis/helpdesk-digitale-zorg/)