Sinds 2023 ziet Ziekenhuis Rivierenland een duidelijke afname in het gebruik van paracetamol via een infuus. Ten opzichte van 2022 werd er in 2023 25% minder paracetamol via een infuus toegediend. Sindsdien is de daling gestabiliseerd. In de Week van de Duurzaamheid (7 tot en met 11 oktober) staat het ziekenhuis stil bij de voordelen van deze ontwikkeling. Door paracetamol vaker aan te bieden in tabletvorm in plaats van via een infuus bespaart het ziekenhuis niet alleen op kosten, maar vermindert het ook de hoeveelheid medisch afval. De kwaliteit van de zorg blijft exact hetzelfde.
Paracetamol kan op verschillende manieren worden toegediend. In tabletvorm, via een sonde, via een infuus of rectaal. Al deze verschillende opties brengen een ander kostenplaatje en hoeveelheid afval met zich mee. Met 146 gram per keer levert toediening via een infuus het meeste afval op. Krijgt een patiënt de paracetamol in tabletvorm met een glaasje water? Dan zorgt dit voor nog maar zo’n 5 gram afval. Daarnaast is het geven van paracetamol in tabletvorm zo’n 20 keer goedkoper dan toediening via een infuus.
Duurzamere zorg
De werking van paracetamol via infuus of in tabletvorm is exact hetzelfde. Ook de inwerkingstijd is vrijwel gelijk aangezien het gereedmaken, het aanbrengen van het infuus en het laten ‘inlopen’ van het medicijn extra tijd met zich meebrengen (zo’n 20 tot 30 minuten). Rick IJpelaar, apotheker: “Waar de optie om paracetamol via het infuus toe te dienen nog steeds beschikbaar blijft voor patiënten die dit nodig hebben, kiezen we steeds vaker voor paracetamol in tabletvorm. Hierdoor bespaart het ziekenhuis op materialen zoals infuussystemen, naalden en verpakkingen. Dit leidt tot minder medisch afval en draagt bij aan duurzamere zorg zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van onze zorg. Het is een kleine aanpassing met een groot resultaat. We zijn al heel goed bezig, maar het kan natuurlijk altijd beter. Deze week moedigen we collega’s extra aan om kritisch te kijken naar paracetamol gebruik”.
Inspiratie uit Rotterdam
In 2023 bedacht Nicole Hunfeld, ziekenhuisapotheker en staflid Intensive Care Volwassenen van het Erasmus MC, de ‘paracetamol challenge’. De achterliggende gedachte van deze challenge is milieuvervuiling tegengaan en duurzaamheid stimuleren door patiënten vaker paracetamol in tabletvorm te geven dan via het infuus. Zorgverleners worden uitgenodigd om gedurende een maand tenminste 25 procent minder paracetamol via een infuus toe te dienen. Een mega paracetamol staat symbool voor deze challenge. Ijpelaar: “De paracetamol challenge is een mooie start om in het vervolg ook andere geneesmiddelen vaker oraal te gaan toedienen. Op die manier kunnen we nóg meer impact maken”.