Zwachtelen

Door het zwachtelen met drukverband wordt de bloedafvoer vanuit de benen naar het hart toe bevorderd. Hierdoor ontstaat een vermindering van vocht in de benen, dat vervolgens leidt tot een betere doorbloeding van de huid.

 

De behandeling

Op de polikliniek wordt gekeken welke soort zwachtels het meest geschikt zijn voor uw benen. Veelal worden zelfklevende zwachtels gebruikt. Deze zwachtels worden de eerste week twee keer vervangen en de daarop volgende keren één keer per week.

Wanneer u gezwachteld bent kunt u niet douchen, tenzij uw benen beschermd zijn met een waterdichte beschermhoes. U kunt uw tenen wel dagelijks wassen. De zwachtels moeten blijven zitten tot het volgende bezoek op de polikliniek.

Hoe lang de behandeling duurt, verschilt per patiënt. Dit hangt af van de reden waarom u gezwachteld wordt. De totale duur van het zwachtelen kan variëren van enkele weken tot enkele maanden.

Leefregels

Adviezen

  • Zorg ervoor dat het verband niet nat wordt.
  • Blijf in beweging en loop regelmatig, hierdoor wordt de kuitspierpomp geactiveerd, waardoor er een beter effect ontstaat van de behandeling.
  • Wanneer u minder goed kunt bewegen, kunt u zittend een aantal oefeningen doen om de kuitspier te activeren zoals rondjes draaien met de voet, door zogenaamd het alfabet te schrijven met uw voeten, tenen naar u toe trekken en weer los laten.
  • Leg de benen omhoog als u zit.
  • Zorg er in bed voor dat uw benen iets hoger liggen door bijvoorbeeld een kussen onder de matras aan het voeteneinde te leggen.
  • Draag goede schoenen met platte zool om de voet goed af te wikkelen; dit stimuleert de bloedsomloop. 

Spreekuur/contact

Spreekuren

U heeft één of meerdere afspraken meegekregen voor het verwisselen van het verband. Een polikliniekassistent van de afdeling Dermatologie begeleidt het spreekuur.

Heeft u ook een wond, dan komt u ook regelmatig bij de wondverpleegkundige op het spreekuur. Deze verpleegkundige maakt en evalueert het wondbehandelplan en stelt deze zo nodig bij.

Als de behandeling goed gaat en/of de wond is weer aan het genezen, dan wordt de behandeling overgedragen aan de thuiszorg. Vervolgens worden er afspraken gemaakt voor controle door de polikliniekassistent en zo nodig gecombineerd door een controle door de dermatoloog.

Wanneer moet u contact opnemen?

  • Bij toenemende pijn in de benen of voeten.
  • Bij verkleuring van de tenen.
  • Wanneer de tenen koud aanvoelen en pijn doen.
  • Bij benauwdheid of toename hiervan.