U vindt hier de algemene uitgangspunten voor een zoutbeperkt dieet. De diëtist bespreekt het dieet met u. Uw dieet kan anders zijn dan de adviezen die hier staan. Volg in dat geval altijd de adviezen van de diëtist op.
Basisregels zoutbeperkt dieet
- Gebruik geen zout bij het koken.
- Gebruik ook tijdens het eten geen zout.
- Gebruik zo min mogelijk producten die veel zout bevatten.
Verse en onbewerkte producten
In verse en onbewerkte voedingsmiddelen zit weinig zout. ‘Onbewerkt’ betekent ongekookt, niet gemarineerd, zonder dressing of niet verwerkt in een kant-en-klare salade. Onbewerkte groente, fruit, aardappelen, rijst, pasta, vlees, kip, kalkoen en vis kunt u prima gebruiken in uw dieet. Ook brood, melk en melkproducten zoals yoghurt en zure room kunt u gewoon blijven gebruiken.
Kruiden en specerijen
U kunt kleur, geur en smaak aan het eten geven met kruiden en specerijen. Zeker als u geen zout meer gebruikt. U kunt de kruiden vers, gedroogd of uit de diepvries gebruiken.
Geschikte kruiden zijn bijvoorbeeld: basilicum, bieslook, foelie, gember(poeder), koriander, kerrie, knoflook (poeder), kruidnagel, nootmuskaat, paprikapoeder, peper, peterselie en tijm.
De meeste kant-en-klare kruidenmixen bevatten zout. Ze zijn daarom niet geschikt voor het zoutbeperkte dieet. Er zijn wel kant-en-klare kruidenmixen te koop zonder toegevoegd zout. U kunt ook heel gemakkelijk zelf een lekkere kruidenmix maken, zie ook de recepten hieronder.
Voeding met minder zout
Kaas met minder zout
Kaas bevat veel zout. Dit geldt voor jonge, belegen en oude kaas. Kies daarom voor kaas met minder zout, zoals Maaslander, Maasdammer, IJsselkaas, Emmentaler en Gruyère. Deze soorten bevatten 25 tot 35 procent minder zout dan ’gewone’ kaas. Er zijn ook kaassoorten met minder zout én minder vet. Bijvoorbeeld Milner en Westlite 30+, Maaslander light en Kees kaas.
Lichtgezouten vleeswaren
Sommige vleeswaren bevatten minder zout dan andere. Bijvoorbeeld filet americain, rosbief, licht gezouten rookvlees, fricandeau, kalkoenfilet en kipfilet. U kunt ook zelf vlees bakken of braden (zonder zout). Laat het dan afkoelen en snijd het in dunne plakjes om als broodbeleg te gebruiken.
Ongezouten broodsmeersel
Gebruik bij voorkeur ongezouten broodsmeersel. Zo kunt u kiezen voor ongezouten halvarine, margarine, enzovoort.
Zoutsoorten
U kunt het beste wennen aan eten zonder zout. Dieetzout en halvazout bevatten minder natrium dan keukenzout. Het natrium in deze zouten is deels vervangen door kalium. Als u nierfunctiestoornissen of plastabletten gebruikt, is het gebruik van dieet- of halvazout niet altijd geschikt. Overleg daarom eerst met uw diëtist of arts.
Zeezout, aromazout en kruidenzout, zoals selderijzout en uienzout bevatten evenveel natrium als gewoon zout. Deze zoutsoorten passen niet in een zoutbeperkt dieet
Producten met veel zout
De volgende producten bevatten altijd veel zout. Deze kunt u dus beter niet of zo min mogelijk eten:
- Kant-en-klare of gedroogde soep
- Bouillon, zowel blokjes als poeder
- Gemarineerd, gekruid, gerookt of gepaneerd vlees en vleesproducten
- Gemarineerde, gekruide, gerookte of gepaneerde kip of kipproducten
- Gemarineerde, gekruide, gerookte of gepaneerde kalkoen of
kalkoenproducten
- Gemarineerde, gekruide, gerookte of gepaneerde vis
- Zure haring, zoute haring, vis uit blik of glas
- Schaal- en schelpdieren. Deze bevatten van nature veel zout
- Groenten uit blik en glas en diepvriesgroente à la crème
- Houdbare snijbonen, houdbare rode kool en (houdbare) zuurkool
- Kant-en-klare maaltijden en gerechten
- Kant-en-klare aardappelproducten, zoals aardappelpuree uit een zakje en aardappelkroketten
- Mixen voor gerechten, zoals voor bami, nasi, macaroni,
kip Tandoori en chili con carne
- Smaakmakers met zout, zoals ketjap (zowel zoete als zoute), ketchup, maggi
- Strooiaroma, kant-en-klare kruidenmixen, juspoeder, justabletten, sauzen, vetsin
- Hartige snacks zoals frikadellen, kroketten, pizza’s, saucijzenbroodjes, chips, zoute pinda’s
- Augurken, zilveruitjes en ander zoetzuur
- Tomaten- en groentesap.
Drop en zoethout
In drop, zoethout en zoethoutthee zit zoethoutwortelextract (glycyrrizine).
Deze stof verhoogt de bloeddruk en wordt daarom afgeraden in het zoutbeperkte dieet. Zoethout komt voor in alle dropsoorten, (zoete en zoute drop, Engelse drop) en in keelpastilles zoals Pottertjes en Wybertjes. Zoethoutwortelextract zit ook in sommige kauwgomsoorten, bepaalde kruidentheesoorten en sommige hoestdranken.