Als u de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa heeft, kan de arts u ustekinumab voorschrijven.
Werking van ustekinumab
Ustekinumab is een eiwit, dat als een sleutel past in een slot van een ander eiwit. Het medicijn houdt de binding tussen ontstekingscellen uit het bloed en de darmwand tegen. De ontsteking in de darm wordt minder heftig.
U merkt binnen ongeveer 3 weken dat ustekinumab helpt.
Voorbereiding
Geen ustekinumab gebruiken
Bij ernstige ontstekingen of als u hepatitis of tuberculose heeft is het niet verstandig om ustekinumab te gebruiken. Bespreek dit met de arts.
Zwangerschap en borstvoeding
Laat het de arts of MDL-verpleegkundige weten als u nadenkt over een zwangerschap. Dan moet u de behandeling met ustekinumab op tijd stoppen. Bespreek met de arts de mogelijkheden. Dit geldt voor vrouwen én mannen.
De behandeling
- De eerste keer krijgt u ustekinumab via een infuus.
- Daarna kunt u het medicijn zelf inspuiten. Dit doet u in het vetweefsel onder de huid. Het inspuiten lukt het best in de buik of bovenbenen.
- U heeft elke 8 tot 12 weken ustekinumab nodig. De arts bespreekt met u hoe vaak dat voor u nodig is.
- Bent u vergeten ustekinumab te prikken? Prik dan meteen als u merkt dat u het vergeten bent. Daarna volgt u het prikschema weer.
Bijwerkingen
Elk medicijn heeft bijwerkingen die meer of minder ernstig of lastig zijn. Dit is voor iedereen verschillend. De bijwerkingen die vaker gebeuren zijn:
- hoofdpijn;
- keel- en neusontsteking;
- overgevoeligheid (allergische reactie).
Goed om te weten
Vaccinaties
Vaccinatie tegen BCG (tuberculose en lepra), BMR (bof, mazelen en rodehond), buiktyfus of gele koorts is niet veilig. Vertel tegen de GGD-arts altijd dat u ustekinumab gebruikt.
Handige links
Wij hebben een speciaal spreekuur. U leest er meer over op Maag-, Darm- en Lever-spreekuur(https://ziekenhuisrivierenland.nlundefined).
Lees meer over de aandoeningen op de pagina Crohn(https://ziekenhuisrivierenland.nlundefined) of colitus ulcerosa(https://ziekenhuisrivierenland.nlundefined).
U kunt ook kijken op de websites Crohn en Colitis NL(https://www.crohn-colitis.nl/) en de Maag Lever Darm Stichting(https://www.mlds.nl/).