Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa behandelen met infliximab

Als u colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn heeft, kan de arts u infliximab voorschrijven. De combinatie van meerdere medicijnen is in de meeste gevallen effectiever en zorgt voor minder afweerreacties tegen infliximab.

Werking van infliximab

Infliximab is een biologisch medicijn tegen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Infliximab blokkeert de effecten van het ontstekingseiwit TNF alfa. Dit eiwit speelt een rol in het ontstaan en het blijven bestaan van de ontsteking van het darmslijmvlies.

U kunt binnen een paar weken merken of het werkt.

Voorbereiding

Ontstekingen

U mag geen andere ontstekingen hebben als u met infliximab begint. Het is belangrijk dat u zelf let op klachten van ontstekingen zoals:

  • gezwollen lymfeklieren;
  • veel hoesten;
  • plotseling gewichtsverlies;
  • koorts.

Het is ook belangrijk dat u let op andere bronnen van ontstekingen, zoals wonden of problemen met het gebit. Als u denkt dat u een ontsteking heeft, vertel dit dan aan de arts of MDL-verpleegkundige.

Eerder gebruik infliximab

Geef het aan de arts door als u in het verleden met infliximab bent behandeld. Na een pauze van maanden tot enkele jaren neemt de kans op reacties op het infuus of vertraagde overgevoeligheid toe.

Zwangerschap

Zonder medicijn wordt de ziekte erger. Dat is een groter risico dan het gebruiken van infliximab. Er zijn nog geen aanwijzingen dat het gebruik van infliximab tijdens de zwangerschap onveilig is. 

Infliximab gaat via de moeder wel over in het kind. Het kind zonder infliximab geboren laten worden kan wel. Het gebruik van infliximab moet dan in week 24 van de zwangerschap tijdelijk stoppen. Bespreek het met de arts als u zwanger wilt worden of zwanger bent.

Borstvoeding

Er komen kleine beetjes infliximab in de borstvoeding. Dit lijkt geen gevolgen voor de baby te hebben. Het is niet bekend of er na langere tijd wel gevolgen zijn. Bespreek met de arts het geven van borstvoeding tijdens het gebruik van infliximab.

De behandeling

Onderzoeken

Om er zeker van te zijn dat er geen andere ontstekingen in het lichaam zitten doen we de volgende onderzoeken:

  • Tuberculose. Dit is een infectie die soms jarenlang in de longen zit zonder dat u er ziek van bent. Het immuunsysteem houdt de bacteriën dan onder controle. Het gebruik van infliximab kan ervoor zorgen dat de infectie actief wordt.
  • Bloedonderzoek naar mogelijke aanwezig zijn van het hepatitis B/C-virus.
  • Onderzoek naar mogelijke aanwezig zijn van een HIV-besmetting.

De genoemde onderzoeken heeft u vaak al eerder gehad. Het kan zijn dat het dan niet nog een keer hoeft.

Behandeltraject

  • U krijgt infliximab via een infuus. U krijgt meestal 5 milligram per kilogram lichaamsgewicht. 
  • Een infuus duurt 1 tot 3 uur. Hierna wordt u ongeveer 1 uur gecontroleerd voordat u weer naar huis gaat. U krijgt vragen over uw gezondheid. We vragen ook naar uw ervaring met de vorige behandeling. Soms zijn er redenen om het infuus niet te geven of de hoeveelheid te veranderen.
  • Na 2 weken is de volgende behandeling.
  • 4 weken na de tweede behandeling krijgt u de derde behandeling.
  • Vanaf de vierde krijgt u iedere 8 weken een behandeling.

Na enige tijd kan infliximab minder goed gaan werken. Het is dan soms nodig om meer infliximab te gebruiken of er zit minder tijd tussen de behandelingen.

Soms wordt infliximab gecombineerd met andere medicijnen.

Als u denkt dat u een andere ontsteking heeft, wordt de behandeling vaak gestopt. Als de ontsteking weer over is, gaat de behandeling verder. Bespreek het met de arts als u last heeft van koorts, hoesten of diarree.

Resultaat

Doel van de behandeling met infliximab is dat u minder klachten heeft, zoals diarree, buikpijn en vermoeidheid. 

Infliximab maakt de kans op complicaties die bij deze ziekten horen kleiner. 

Infliximab kan de darmontstekingen onderdrukken, maar de ziekte niet helemaal genezen. Na het verminderen of stoppen met medicijnen komen de klachten vaak weer terug.

Bijwerkingen

Elk medicijn heeft bijwerkingen die meer of minder ernstig of lastig zijn. Dit is voor iedereen verschillend. Mogelijke bijwerkingen van infliximab die vaak voorkomen zijn: 

  • Allergische reacties, zoals huiduitslag, jeuk, rillingen, kortademigheid en lagere bloeddruk tijdens het infuus. Dit kan meestal worden behandeld door het infuus langzamer te laten gaan of tijdelijk te stoppen. Soms is het nodig om voor of tijdens het infuus medicijnen te geven om deze allergische reactie tegen te gaan. Bij het volgende infuus worden deze medicijnen van tevoren gegeven.
  • Verkoudheid en griep.
  • Hoofdpijn, huiduitslag (netelroos), misselijkheid en diarree. 

Er zijn bijwerkingen die weinig of heel weinig voorkomen. U kunt ze lezen op de bijsluiter die bij het medicijn zit.

Contact opnemen

Neem meteen contact op:
Als er iets verandert aan uw lichaam.
Als u denkt dat u last van bijwerkingen heeft.

Goed om te weten

Vaccinaties

Vaccinatie met levende vaccins, zoals BMR (bof, mazelen, rodehond), gele koorts of BCG (tuberculose en lepra) is niet veilig.

Hepatitisvaccinaties zijn wel veilig.

Griepprik 

Door uw ziekte heeft u een verminderde afweer tegen invloeden van buitenaf, zoals bacteriën of een virus. Daarom is het verstandig om ieder jaar een griepprik te halen. Voor de griepprik kunt u naar de huisarts gaan. De griepprik beschermt u niet tegen alle griepsoorten die er zijn. Het effect van de griepprik treedt na 2 weken op.

Werking met andere medicijnen

Infliximab kunt u niet samen met tofacitinib, Anakinra of Abatacept gebruiken.

Autorijden

Van infliximab wordt u niet suf of slaperig. U mag gewoon autorijden of apparaten bedienen. Middelen tegen allergische reacties, zoals tavegil, kunnen u wel suf maken. Deze middelen worden soms voor of tijdens een infuus met infliximab gegeven.

Late allergische reactie

Soms komt er 3 tot 12 dagen na een infuus een allergische reactie. De klachten:

  • Spierpijn
  • Gewrichtspijn
  • Rugpijn
  • Koorts
  • Uitslag
  • Jeuk
  • Galbulten
  • Heesheid
  • Droge keel
  • Hoofdpijn en/of dikker worden van gezicht, lippen of handen 

De tekst op deze pagina is géén vervanging van de bijsluiter van het medicijn.

Wij hebben een speciaal spreekuur. U leest er meer over op Maag-, Darm- en Lever-spreekuur(https://ziekenhuisrivierenland.nlundefined).

Meer informatie kunt u lezen op de websites Crohn en Colitis NL(https://www.crohn-colitis.nl/) en de Maag Lever Darm Stichting(https://www.mlds.nl/).

Bron: N-IBD Informatiefolder uitgave mei 2022 
Infliximab (Remicade) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa) (mdl.nl)