Als u een resistente bacterie bij u draagt, kan die zich verspreiden naar andere mensen via handen, besmette oppervlakken en/of druppels bij hoesten of niezen. Om verspreiding van deze bacterie tegen te gaan, nemen we maatregelen. Dat is nodig voor uw veiligheid en gezondheid, én die van andere mensen.
Voorkomen van verspreiding
Ook al hebben de meeste mensen geen klachten door de bacterie, toch kunt u de bacterie verspreiden. Daarom gelden er hygiënemaatregelen in het ziekenhuis en bij zorg thuis. In het algemeen dragen de medewerkers die voor u zorgen speciale kleding en zij desinfecteren hun handen regelmatig. Dat is nodig om verspreiding van de (resistente) bacteriën tegen te gaan.
In het ziekenhuis zijn de maatregelen strenger. Dat komt omdat mensen in een ziekenhuis meer risico op besmetting hebben dan ergens anders. Ze hebben minder weerstand en/of wonden en zijn daardoor kwetsbaarder, er worden meer antibiotica gebruikt en er vinden veel zorghandelingen plaats. U merkt dit verschil in maatregelen bij overplaatsing of naar huis gaat en thuiszorg krijgt.
Wat kunt u zelf doen
Handhygiëne
Onder handhygiëne verstaan we handdesinfectie (in de zorginstelling) en handen wassen (in de zorginstelling en thuis). Moet u hoesten of niezen, doe dat dan in uw elleboog en niet in uw handen. Zo geeft u de bacterie minder kans om zich te verspreiden.
In het ziekenhuis
Als u in het ziekenhuis verblijft, is het belangrijk om uw handen te wassen met water en zeep als u naar het toilet bent geweest, als ze plakkerig of vies zijn of als u uw neus heeft gesnoten.
Gebruik het handdesinfectiemiddel voordat u de deur uitgaat. Dit geldt ook voor uw bezoek.
Zo desinfecteer u uw handen:
(https://ziekenhuisrivierenland.nl/media/jxyahabc/handdesinfectie.png)
Thuis
Als u thuis bent, is het belangrijk uw handen te wassen met water en zeep als u naar het toilet bent geweest, als ze plakkerig of vies zijn of als u uw neus heeft gesnoten.
Hoe u goed uw handen wast
- Open de kraan
- Maak uw handen nat en doe er vloeibare zeep op
- Wrijf uw handen 10 seconden over elkaar en was alle delen van uw handen
- Spoel uw handen af
- Doe de kraan dicht
- Maak uw handen droog met een handdoek of keukenrol. Ook rond de polsen en tussen uw vingers. Verschoon de handdoek iedere dag en bij zichtbare vervuiling.
Voorkomen van resistentie
- Gebruik alleen antibiotica als uw zorgverlener dit nodig vindt.
- Gebruik alleen de voorgeschreven antibiotica.
- Neem de dagelijkse hoeveelheid antibiotica op het voorgeschreven tijdstip in.
- Maak de antibioticakuur altijd helemaal af.
- Stop de antibioticakuur alleen na overleg met uw zorgverlener.
- Gebruik geen oude restjes antibiotica, niet van uzelf en ook niet van anderen.
- Slik in het buitenland niet zomaar antibiotica die u zonder recept kunt kopen.
Veelgestelde vragen
Raak ik de BRMO weer kwijt?
Het is mogelijk dat u de BRMO vanzelf weer kwijtraakt.
Om te controleren of u de bacterie nog bij u draagt, is het nodig om een test te doen door een kweek af te nemen.
Kan ik behandeld worden voor een BRMO?
Voor sommige vormen van BRMO kunt u ook behandeld worden. U kunt met uw zorgverlener bespreken of dit bij u mogelijk is.
Handige links
Lees meer over de verschillende BRMO's op de website van Zorgnetwerk Gain(https://www.zorgnetwerk-gain.nl/kennis/infectiepreventie-per-zorgtak/patientinformatie-over-antibioticaresistentie).