Bij een wortelpuntontsteking is de punt van de wortel van een tand of kies ontstoken.
Symptomen
Een wortelpuntontsteking kan pijn doen, maar soms merk je er niets van.
De tandarts ziet een wortelpuntontsteking meestal op een röntgenfoto. Hierop is een zwarte plek te zien bij de wortelpunt, wat betekent dat er een ontsteking zit. Soms is er een puistje op het tandvlees zichtbaar, waar pus uit kan komen.
Oorzaak
Een wortelpuntontsteking kan ontstaan als een 'dode' tand of kies niet wordt behandeld.
Ook kan het ontstaan na een moeilijke wortelkanaalbehandeling.
De behandeling
Een wortelpuntontsteking gaat niet vanzelf weg. De ontsteking moet worden verwijderd. De kaakchirurg doet dit onder plaatselijke verdoving.
Na de behandeling
- Direct na de operatie wordt er een röntgenopname gemaakt om te
controleren of de wortelpunt goed is afgesloten. - Heeft u een gaasje op de wond, dan mag u dit na 30 minuten weghalen.
Hechtingen
Uw tandvlees wordt meestal gehecht met materiaal dat na ongeveer 10 dagen vanzelf oplost. Soms moet er ander hechtmateriaal gebruikt worden. Dan maken we een afspraak met u om de hechtingen te verwijderen.
Adviezen voor thuis
Pijnstilling
Wij geven u een recept voor pijnstillers mee. Deze kunt u ophalen bij uw eigen apotheek. Begin met het innemen van pijnstillers voordat de verdoving is uitgewerkt. De verdoving is na ongeveer 2 uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. De pijnstillers bestrijden deze pijn goed.
Koelen
Door de behandeling kan uw wang of lip flink opzetten. Deze zwelling is het grootst na ongeveer 2 tot 3 dagen. Daarna wordt de zwelling langzaam minder. De zwelling is een normaal gevolg van de behandeling.
U kunt de zwelling beperken door een plastic zakje met ijsklontjes tegen de wang of lip te houden. Voorkom dat uw huid bevriest door een washandje om het plastic zakje te doen.
U kunt ook van thuis een coldpack of bevroren koelelement meenemen. Dan kunt u na de behandeling direct koelen. Het is voldoende als u 1 uur koelt. Ook kunt u de eerste 2 nachten met een extra hoofdkussen slapen. Dit gaat de zwelling ook tegen.
Eten
- De verdoving is na enkele uren uitgewerkt. Tot die tijd moet u oppassen dat u zich niet verbrandt aan hete dranken of eten.
- Let erop dat u niet op uw gevoelloze lip, tong of wang bijt.
- Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u meestal weer normaal eten en drinken. U hoeft geen maaltijden over te slaan.
Mondhygiëne
Tanden poetsen
Een goede mondhygiëne na de behandeling is belangrijk. U kunt ‘s avonds na de behandeling normaal uw tanden en kiezen poetsen. Poets wel voorzichtig op de plaats waar u bent geopereerd.
Mondspoeling
Wanneer u een recept voor mondspoeling heeft gekregen, dan mag u daar pas 24 uur ná de behandeling mee starten. Spoel nog niet op de dag van de behandeling, ook niet met water.
Roken en alcoholgebruik
U kunt de eerste 5 dagen na de behandeling beter niet roken. Dit is slecht voor de genezing van de wond.
Zonnebank
De eerste 2 dagen mag u niet in de zon zitten of onder de zonnebank gaan. Wacht tot uw wang niet meer dik is.
Complicaties
Bloed bij speeksel
De eerste dag na de behandeling kan er nog wat bloed bij het speeksel zitten. Dit gaat vanzelf over. U moet in ieder geval niet gaan spoelen.
Verdoofd gevoel
Na een wortelpuntbehandeling in de onderkaak kunt u meerdere weken een doof gevoel in de lip hebben. Het normale gevoel komt meestal binnen enkele maanden terug. Dit begint met tintelingen in uw lip.
Wanneer contact opnemen?
Bel met de polikliniek bij onderstaande gevallen:
- De wond blijft erg bloeden
- De zwelling of de pijn neemt niet af na 3 tot 4 dagen, maar wordt juist erger
- U krijgt slikklachten
- U krijgt koorts boven de 39°C.
Voor problemen buiten kantooruren, belt u met de Spoedeisende Hulp(https://ziekenhuisrivierenland.nl/afdelingen/spoedeisende-hulp-seh/).
Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met de polikliniek bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.