Verdoving
U krijgt een ruggenprik waardoor de benen verdoofd worden of een algehele verdoving (narcose). Dit wordt vooraf met u besproken door de anesthesioloog.
Operatiemethode
Op de plaats van de oorspronkelijke voorste kruisband wordt een nieuwe band gemaakt van uw eigen pezen. Dit gebeurd met een kijkoperatie in de knie. Als er bijkomende letsels, kraakbeenletsel of meniscusscheuren zijn, worden deze letsels ook meteen behandeld.
Een meniscusscheur kan soms ook gehecht worden, dit is beter voor het herstel van de knie.
De orthopedisch chirurg heeft verschillende manieren voor het vervangen van de kruisband. De manier waarvoor wordt gekozen is op de polikliniek met u besproken.
Gebruik van een pees uit de hamstring
- Voor het vervangen van de voorste kruisband gebruikt de orthopeed één van de hamstringpezen. Dit is de meest gebruikte techniek.
- Deze pees zit vast aan de voorzijde van het scheenbeen aan de binnenkant. De pees wordt via een extra sneetje aan de voorzijde van het scheenbeen gehaald.
- Van deze pees wordt een nieuwe kruisband gevlochten.
- De pees wordt daarna met de kijkoperatie op de juiste plek verankert in een bottunnel, zowel in het boven als onderbeen.
- De pees wordt op spanning gebracht voor een stabiele knie.
Het herstel na de operatie met deze methode gaat vaak sneller en geeft minder pijnklachten.
Lemaire Plastiek
Met de lemaire plastiek krijgt de knie extra stabiliteit bij draaibewegingen. De orthopeed bepaalt samen met u of een aanvullende lemair plastiek nodig is.
- In sommige gevallen maakt de orthopeed aan de buitenzijde van de knie nog een verstevigende band tussen het bovenbeen en onderbeen.
- Hiervoor wordt een strip uit het peesblad aan de buitenzijde van de knie gebruikt en met een botanker vast gezet op het bovenbeen.
- Er wordt hiervoor een extra snee gemaakt aan de buitenzijde van de knie van ongeveer 4 tot 5 centimeter.
Deze extra versteviging wordt bij mensen met een verhoogd risico op kruisbandletsel geadviseerd. Ook bij mensen met hypermobiliteit van de gewrichten en bij jonge sporters met een contactsport waarbij snelle draai- en kapbewegingen worden gemaakt, zoals bij voetbal, tennis en volleybal.
Deze methode verkleint de kans op het opnieuw afscheuren van de kruisband in de toekomst met zo’n 60%.
De revalidatie na een kruisbandreconstructie met een lemair plastiek is gelijk aan alleen een kruisbandreconstructie.
Gebruik van de knieschijfpees
- Voor het vervangen van de voorste kruisband gebruikt de orthopeed het middelste deel van de knieschijfpees. Aan beide kanten zit een stukje bot. Het voordeel is dat deze botblokjes stevig kunnen worden vastgezet met schroeven in het boven en onderbeen.
- De nieuwe kruisband wordt op de plaats van de kapotte kruisband vastgezet. Na de operatie is er een litteken op de voorkant van de knie.
- De operatie duurt ongeveer 90 minuten. De wond wordt met oplosbare hechtingen gehecht. Deze hoeven niet te worden verwijderd.
Een nadeel van deze operatiemethode is dat het langdurige kniepijn aan de voorzijde kan geven.
Menicushechting
Als er ook een scheur in de meniscus zit, kan deze scheur verwijderd of gehecht worden. Dit ligt aan hoe de meniscus is gescheurd.
Een gehechte meniscus moet goed vastgroeien in de weken na de operatie.
De eerste 6 weken mag u de knie niet verder dan 90 graden buigen en moet u met krukken lopen. U gaat dit samen met de fysiotherapeut oefenen.
Met een menicushechting mag u pas na 4 maanden weer gaan sporten.