Uitwendige katheter voor de nier

Een katheter voor de nier is een slangetje dat de urine afvoert vanuit de nier naar buiten. Dit noemen we een nefrostomiekatheter. De urine komt dan in een zakje. Dit kan nodig zijn als de urine niet goed kan doorstromen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een niersteen.

Voorbereiding

  • Als u bloedverdunners gebruikt, geef dit dan door voor de operatie. Dit is heel belangrijk. Soms is het nodig om tijdelijk te stoppen met deze medicijnen. Uw arts kan u uitleggen wat u moet doen met uw bloedverdunners.
  • Als u een volledige narcose (verdoving) krijgt, dan mag u de ochtend voor de operatie NIET eten en drinken.
  • Het kan zijn dat u antibiotica krijgt. Dit is om een infectie te voorkomen. 

De operatie

De ingreep duurt ongeveer 45 minuten. Het plaatsen van de katheter gebeurt op de afdeling Radiologie.

  • Uw nier is te zien op een beeldscherm via een echotoestel.
  • De arts prikt met een dunne naald in de nier. 
  • De naald wordt vervangen door een slangetje (katheter).
  • De katheter wordt vastgemaakt aan de huid.
  • Aan de buitenkant zit een zakje waar de urine in kan lopen.
    Op de plek waar de slang door de huid gaat, komt een gaasje met pleisters.

Na de operatie

Als de operatie normaal verloopt en u voelt zich goed, dan mag u op de dag van de operatie naar huis. Het is prettig als een familielid of kennis u ophaalt. 

Omgaan met de katheter

Speciale verzorging

Een nierkatheter heeft speciale verzorging nodig. U kunt dit zelf doen. U kunt hierbij hulp krijgen van de Thuiszorg als de katheter lange tijd blijft zitten.

De katheter zit los

De katheter wordt goed vastgemaakt aan de nier. Toch kan het gebeuren dat de katheter losraakt en dus niet meer werkt. De katheter moet dan weer opnieuw ingebracht worden. Neem direct contact op met de polikliniek Urologie als de katheter niet meer werkt. 

Verzorging van de opening (de insteek) in de huid

In het begin maakt u dagelijks de insteek schoon met kraanwater. Als de insteek rustig is, verzorgt u de insteek nog maar 1 keer per week.

Als de insteek geïrriteerd of ontstoken is, maakt u de insteek dagelijks schoon met chloorhexidine 0,5% in alcohol 70%.

Maak de katheter vast met een speciale pleister. Deze pleister kan 1 week blijven zitten. Daaroverheen kunt u als u dat wilt een gaasje plaatsen. Zorg dat de katheter niet onder spanning staat.

Urine-opvangzakje

Aan de katheter zit een plastic zakje. Dit zakje vangt de urine op. Het zakje kan aan het bovenbeen vastgemaakt worden met een band.

Douchen

U kunt met de katheter douchen. U moet de katheter dan afdekken met een plastic zak.

De katheter is verstopt

De katheter wordt niet gespoeld. Het kan dus gebeuren dat de katheter verstopt raakt. Er komt dan geen urine in de opvangzak. Neem contact op met de polikliniek Urologie als de katheter verstopt is. 

Vervangen van de katheter

Een katheter die lange tijd blijft zitten, moet u regelmatig vervangen. Meestal om de zes weken. U krijgt dan een nieuwe katheter. Er is al een kanaal in uw lichaam waar de oude katheter zat. Het slangetje van de nieuwe katheter kan hier dan ook eenvoudig doorheen.

Eventuele risico's en complicaties

  • De arts prikt met een naald in de nier. Dat kan zorgen voor een kleine lekkage. Er komt dan urine buiten de nier terecht. Als er veel urine lekt, moet er een nieuw gaatje geprikt worden voor een katheter. Om zo de urine af te voeren. Dit komt heel weinig voor.
  • Bij alle operaties aan de nier kan een bloeding ontstaan. Meestal stopt de bloeding vanzelf. Heel soms is een operatie aan de nier nodig om de bloeding te stoppen.
  • Bij het inbrengen van de katheter kan de dikke darm geraakt worden. Soms moet dit met een operatie hersteld worden. Dit komt heel weinig voor.

Wanneer moet u contact opnemen?

  • U heeft een nabloeding. Dit merkt u aan een bloederig verband of een bloeduitstorting.
  • De ingang van de katheter in de huid gaat ontsteken. De wond zal dan rood en dik worden, warm aanvoelen en pijn doen.
  • Er komt pus of bloed uit de wond.
  • U heeft koorts boven de 38.5 °C. Of u heeft langer dan 24 uur koorts boven de 38 °C.
  • U heeft constante pijn die niet overgaat. Ook niet door het nemen van pijnstillers of 4 keer dag 2 tabletten paracetamol van 500 mg.
  • De nierkatheter werkt niet meer. De katheter zit los of is verstopt.