Trommelvliesbuisjes bij volwassenen

Een trommelvliesbuisje is een klein buisje van kunststof. Dit buisje wordt tijdens een operatie in het trommelvlies in het oor geplaatst. Dat gebeurt tijdens een dagopname.

Een trommelvliesbuisje is nodig als de druk in het middenoor, de ruimte achter het trommelvlies, niet goed is. Bijvoorbeeld door ontstekingen in de neus of neusbijholten of een te grote neusamandel. Het middenoor maakt dan teveel slijm of vocht aan waardoor de buis van Eustachius niet meer goed werkt. Daardoor hoort u minder goed.

Voorbereiding

Bent u (mogelijk) zwanger? Vertel dit aan uw behandelend arts. De arts bespreekt dan met u of de operatie kan doorgaan.

De operatie

Een verpleegkundige begeleidt u op de dag van de operatie en legt u uit wat er gaat gebeuren. Vóór de operatie krijgt u medicijnen en wordt u gevraagd een operatiejasje aan te trekken.

De operatie gaat als volgt:

  • U krijgt een narcose (verdoving).
  • De arts maakt een klein gaatje in het trommelvlies.
  • Uit het middenoor achter het trommelvlies wordt slijm of vocht weggezogen.
  • De arts plaatst daarna een klein buisje van kunststof in het gaatje in het trommelvlies. Omdat er lucht door het buisje kan, ontstaat er weer een normale luchtdruk in het middenoor. Hierdoor gaan het slijmvlies en de buis van Eustachius weer normaal werken.

De operatie duurt 15 tot 20 minuten.

Na de operatie

Na de behandeling komt u terug op de afdeling Dagbehandeling. Hier kunt u uitslapen. Voelt u zich goed, dan krijgt u eten en drinken. Daarna mag u naar huis.

U krijgt een afspraak mee voor een controle. De behandelend arts bepaalt wanneer deze afspraak is. 

Vervoer naar huis

Omdat u narcose heeft gehad, mag u na de operatie niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Zorg dat u iemand meeneemt die u naar huis kan begeleiden.

Als u weer thuis bent

Na de operatie heeft u weinig tot geen pijn. Wel kunt u de eerste uren wat
last hebben van duizeligheid of oorsuizen. U mag alles weer doen zoals u
gewend bent.

  • U kunt gewoon douchen en uw haren wassen.
  • De volgende dag kunt u weer beginnen met werken.
  • Heeft u langer dan 3 dagen een loopoor? Bel dan in de ochtend naar de polikliniek KNO. U krijgt dan een recept voor oordruppels. U hoeft hiervoor niet eerst de huisarts te bellen.
  • Wees de eerste week na de operatie voorzichtig met water. Daarna mag u alles weer, ook zwemmen. Maar u mag niet duiken.
    Wilt u toch duiken? Laat dan een afsluitend oordopje op maat maken. Dat kan bij een audicien. De kosten hiervan betaalt u zelf. Een paar maanden na de operatie

Na een paar maanden, of soms na een jaar, groeit het buisje spontaan uit het trommelvlies. Het gaatje gaat meestal vanzelf dicht. Krijgt u opnieuw klachten, dan kan het nodig zijn om opnieuw trommelvliesbuisjes te laten plaatsen.

Risico's en complicaties

De kans op complicaties na deze operatie is heel klein. Soms heeft u meteen na de operatie duizeligheidsklachten of oorsuizingen. Heel soms blijft het trommelvlies open (perforatie) nadat de buisjes zijn uitgegroeid.