De Stroke unit is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van mensen die een beroerte hadden. Er zijn maximaal 4 patiënten. De unit is een onderdeel van de afdeling Neurologie. Door het snel onderzoeken en behandelen is de kans op beter worden groter.
Soorten beroertes
Bij een verstopping of lekkend bloedvat in het hoofd krijgt een deel van het hersenweefsel geen bloed meer. Het weefsel wordt dan beschadigd. Dit noemen we een beroerte. De medische afkorting is CVA, dat staat voor Cerebro Vasculair Accident. Er zijn 2 soorten: een herseninfarct en en een hersenbloeding.
Herseninfarct
Als er een bloedvat verstopt is, wordt dit een herseninfarct of niet bloedige beroerte genoemd. Er zit dan een bloedvat dicht. Delen van de hersenen krijgen geen bloed meer en gaan dood.
Hersenbloeding
Als een bloedvat lekt, wordt dit een bloedige beroerte of hersenbloeding genoemd. Het bloedvat is kapot en het bloed komt op plaatsen waar het niet hoort.
Symptomen
Bij een beroerte kunnen mensen dingen opeens niet meer. Welke uitvalsverschijnselen er zijn is afhankelijk van de plek van de beschadiging in de hersenen. Voorbeelden van uitvalsverschijnselen zijn:
- Verlamming
- Moeite met bewegen
- Problemen met praten
- Problemen met slikken
- De manier van denken en doen veranderen
De behandeling
Op de Stroke unit wordt direct onderzoek gedaan. We starten zo snel mogelijk met behandelen.
U krijgt intensieve bewaking. We controleren regelmatig:
- de mate van bewustzijn
- de kracht in de ledematen
- bloeddruk
- pols
- temperatuur
Na een intensieve bewakingsperiode op de Stroke unit gaat u naar de algemene afdeling Neurologie. Meestal is dat na 2 dagen.
Meer zorgverleners
Een beroerte kan veel verschillende gevolgen hebben. Er werken daarom verschillende zorgverleners samen:
- fysiotherapeut
- logopedist
- diëtist
- maatschappelijk werker
- ergotherapeut
- revalidatiearts
Uw partner of iemand anders kan meekijken met de verschillende therapieën. Zo weten zij wat u moet doen en kunnen ze u helpen.
Bezoek ontvangen
Uit ervaring weten we dat veel of heel vaak bezoek soms te vermoeiend voor u is. Vraag daarom een familielid om uw bezoek(https://ziekenhuisrivierenland.nl/naar-het-ziekenhuis/op-bezoek/) te regelen.
Leefregels
Uw manier van leven kan invloed hebben op uw gezondheid. Om de kans op het krijgen van een nieuw herseninfarct te verkleinen kunt u de volgende dingen doen:
- Stoppen met roken. Neem voor hulp of hulpmiddelen bij het stoppen met roken contact op met de huisarts. U kunt het ook bespreken tijdens uw bezoek aan de polikliniek.
- Minimaal 30 minuten per dag bewegen, waarbij u het warm krijgt.
- Let op uw voeding. Ga bij overgewicht afvallen met de hulp van huisarts of diëtist.
- Drink niet te veel alcohol.
Autorijden
U mag 2 weken niet autorijden. Het maakt niet uit hoe erg de uitvalsverschijnselen waren.
Als er na 2 weken nog uitvalsverschijnselen zijn, mag u 3 maanden niet rijden. U moet eerst gekeurd worden of de arts moet u toestemming geven om te rijden.
Bespreek het altijd eerst met de arts voor u auto gaat rijden.
Meer informatie leest u op de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR)(https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/hoe-kan-ik-rijden-met/beroerte).