De sterilisatie wordt gedaan op de dagbehandeling. Dat betekent dat u maar een paar uur in het ziekenhuis hoeft te blijven. En dat u dezelfde dag weer naar huis kunt. U krijgt een korte, algehele verdoving (narcose).
Kijkoperatie
Een sterilisatie wordt via een kijkoperatie (laparoscopie) gedaan. De gynaecoloog maakt hierbij een sneetje onder de navel van ongeveer 1 cm. Via die opening wordt de buik gevuld met koolzuurgas. Zo worden de eileiders en baarmoeder goed zichtbaar.
Daarna maakt de gynaecoloog in de onderbuik nog 1 of 2 kleine sneetjes. Hierdoor gaan instrumenten de buik in waarmee de gynaecoloog de sterilisatie kan uitvoeren.
De sterilisatie: 2 opties
De sterilisatie kan op 2 manieren gebeuren:
Het afsluiten van de eileiders
Dit gebeurt door dichtbranden (coagulatie) of door afklemmen met een klemmetje (clipje). Er is weinig verschil tussen deze methoden. Ze zijn even effectief.
Het verwijderen van de eileiders
Bij deze optie worden de eileiders helemaal weggehaald. Deze operatie is even veilig als het afsluiten van de eileiders, maar duurt iets langer. Er is een extra sneetje nodig. Een voordeel van deze methode is bescherming tegen eierstokkanker: ongeveer de helft van de eierstokkanker komt uit de eileider. U heeft hierna dus minder kans op eierstokkanker. Deze manier van sterilisatie kan níet meer worden teruggedraaid.
De gynaecoloog die de sterilisatie uitvoert, overlegt met u op welke manier u gesteriliseerd wordt.
Andere manieren
Soms moet de gynaecoloog een andere manier van sterilisatie kiezen dan met u is afgesproken. Bijvoorbeeld omdat de eileiders te dik zijn en er geen klemmetje omheen kan. Heeft u hier bezwaar tegen? Bespreek dit dan van tevoren met uw gynaecoloog.
Het kan ook zijn dat de eileiders bij een kijkoperatie niet goed genoeg te zien zijn. Dan is een buikoperatie de enige andere manier om de sterilisatie uit te voeren. Maar bij een buikoperatie krijgt u een groter litteken. En moet u opgenomen worden in het ziekenhuis. Omdat u tijdens de operatie slaapt is het niet mogelijk om met u te overleggen. Heeft u bezwaar tegen een buikoperatie? Bespreek dit dan van tevoren met uw gynaecoloog.
Sterilisatie tijdens een buikoperatie
De gynaecoloog kan ook een sterilisatie doen tijdens een buikoperatie voor een andere reden. Bijvoorbeeld tegelijk met een keizersnede.
Wie voert de sterilisatie uit
In de meeste gevallen wordt de sterilisatie uitgevoerd door de gynaecoloog met wie u de sterilisatie van tevoren bespreekt. Soms is dat niet mogelijk. Ook als een andere gynaecoloog de sterilisatie uitvoert, gaat dat nog steeds op dezelfde manier. Heeft u er bezwaar tegen als een andere gynaecoloog de sterilisatie doet? Bespreek dit dan van tevoren met uw eigen gynaecoloog.