De rivastigmine pleister wordt gebruikt voor de behandeling van licht-matig tot ernstige dementie, veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer. Uit de pleister wordt de werkzame stof rivastigmine door de huid in uw lichaam opgenomen. Dit gebeurt de hele dag door.
Verwachtingen behandeling
Op dit moment is de ziekte van Alzheimer niet te genezen en ook niet stop te zetten. Uw arts kan wel de ziekte vertragen en misschien voor korte tijd iets verbeteren. Dat kan gebeuren door in de hersenen een bepaalde hersenboodschapperstof (neurotransmitter) langer te laten werken. Hierdoor kunnen de hersenen, die door de ziekte van Alzheimer zijn beschadigd, langer en beter blijven werken.
Bij de behandeling met rivastigmine blijven mensen met de ziekte van Alzheimer gemiddeld 9 maanden stabiel. Hierna zullen de klachten weer erger worden, maar dit gaat minder snel dan bij mensen die niet behandeld worden. De behandeling hoeft dus niet gestopt te worden na 9 maanden en kan jaren doorgaan. Wanneer uw arts denkt dat de rivastigmine niet meer werkt, wordt er besloten om de behandeling te stoppen.
Door de behandeling met rivastigmine werkt het geheugen vaak beter bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Ook is het gedrag minder heftig en kunnen zij langer voor zichzelf zorgen. Onderzoek laat zien dat behandeling met rivastigmine er gemiddeld voor zorgt dat opname in een verpleeghuis met 3 maanden wordt uitgesteld.
Bijwerkingen
De meeste mensen hebben niet veel last van de rivastigmine pleister. Toch kunnen bijwerkingen ontstaan door de actieve stof rivastigmine of door het plakken van de pleister. Kijkt u voor een overzicht van alle bijwerkingen in de bijsluiter.
De meest voorkomende bijwerkingen door de actieve stof rivastigmine zijn:
- Misselijkheid, overgeven en/of verlies van eetlust.
- Diarree
- Afvallen
- Hoofdpijn
- Lagere hartslag
- Zwakte
- Flauwvallen
Deze bijwerkingen ontstaan meestal bij de start en bij het ophogen van de sterkte van de pleister. Natuurlijk kunt u deze symptomen altijd door andere oorzaken krijgen. Daarom is het belangrijk dat u met de arts praat die de rivastigmine pleister heeft voorgeschreven, als u denkt dat u last heeft van deze of andere bijwerkingen. Ook als u in overleg met een andere arts heeft besloten te stoppen met de rivastigmine pleister, is het belangrijk dat u contact zoekt met de arts die de pleister heeft voorgeschreven. U kunt dan met de arts kijken of er een andere behandeling voor u mogelijk is.
De pleister veroorzaakt bij bijna iedereen een reactie van de huid, zoals een rode huid. Als de rode huid de vorm van de pleister blijft houden en er beperkt jeuk ontstaat, is dit geen reden om te stoppen met de pleister. Pas als het gebied met roodheid veel groter is dan de pleister en er de hele tijd sprake is van roodheid, moet u met de pleister stoppen. De bijwerkingen van de pleister kunnen ontstaan nadat de pleister al maanden wordt gebruikt. Het is goed om ook bij deze bijwerkingen contact zoekt met de arts die de rivastigmine heeft voorgeschreven.
Veelgestelde vragen
Wat moet ik doen als ik de rivastigmine pleister ben vergeten?
Zodra u ontdekt dat u vergeten bent om de pleister te vervangen, vervangt u deze dan direct. Het maakt niet uit hoe laat het op de dag is. De volgende dag kunt u de pleister weer vervangen op het tijdstip waarop u de pleister normaal vervangt. Als u de pleister meer dan 3 dagen vergeten bent, dan begint u weer met de laagste sterkte (4,6mg). Omdat u daarvoor misschien een nieuw recept nodig heeft, adviseren we u om dit met uw behandelend arts te bespreken.
Mag ik de huid scheren voordat ik er een rivastigmine pleister opplak?
Nee, scheren mag niet op dezelfde dag. Als u de dag ervoor haren heeft geschoren, mag u de pleister opplakken als de huid niet beschadigd of geïrriteerd is.
Is de rivastigmine pleister te gebruiken bij een huidziekte of huidproblemen?
Als u huidproblemen of een huidziekte heeft, zoals eczeem, psoriasis of seborroïsche dermatitis, kunt u de pleister plakken op de huid als deze niet beschadigd is. Overleg met uw arts als u hierover vragen heeft.
Handige links
Deze informatie is mede afkomstig van de Alzheimer Stichting Nederland:
Alzheimer Nederland(https://www.alzheimer-nederland.nl/)