Prostaat verwijderen met Da Vinci operatierobot

Uw wordt geopereerd met de Da Vinci-operatierobot. Hierbij worden de prostaat en zaadblazen verwijderd. Ook wordt er een nieuwe aansluiting gemaakt tussen de blaas en de plasbuis. 

Voorbereiding

U wordt door uw eigen uroloog geopereerd in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. De voorbereiding die hiervoor nodig is, leest u hieronder in de verschillende stappen:

  1. Gesprek met verpleegkundig specialist Ziekenhuis Rivierenland
    Voor uw opname in Nieuwegein heeft u een afspraak met een verpleegkundig specialist van Ziekenhuis Rivierenland. Tijdens dit gesprek hoort u meer informatie over de operatie. Ook kunt u al uw vragen stellen. 
  2. Operatiedatum
    U hoort vanuit het St. Antonius Ziekenhuis wanneer u wordt geopereerd. U krijgt daar vóór uw opname 1 keer een gesprek met de anesthesioloog. Het is belangrijk om te melden of u bloedverdunners gebruikt.
  3. Intakegesprek verpleegkundige St. Antonius Ziekenhuis
    U krijgt ook een verpleegkundig intakegesprek in Nieuwegein. Daar hoort u meer over de opname, de operatie en de nazorg. U vult een aantal formulieren in en er wordt gekeken of u nog speciale voorbereidingen moet treffen. 

De operatie

Bij een operatie met de Da Vinci-operatierobot wordt hetzelfde gedaan als bij een ‘gewone’ operatie. Uw prostaat en de zaadblazen worden verwijderd. Ook wordt er een nieuwe aansluiting gemaakt tussen uw blaas en uw plasbuis. Soms worden direct vóór de prostaatoperatie ook de lymfeklieren in het bekken verwijderd. Dit om eventuele uitzaaiingen in de lymfeklieren uit te sluiten. De uroloog bespreekt dit met u vóór uw operatie. 

De stappen van de operatie

  • Er wordt eerst koolzuurgas (CO2) in de buik geblazen. Zo is er meer werkruimte voor de uroloog.
  • Daarna worden zes buisjes van 0,5 tot 1 centimeter in de buik ingebracht. In 1 van die buisjes zit de camera van de robot. Door de andere buisjes worden de instrumenten aangebracht. 
  • De uroloog maakt 1 sneetje iets groter (ongeveer 3 centimeter). De prostaat wordt hierdoor in een plastic zakje ‘gevangen’ en verwijderd.
  • De prostaat wordt losgemaakt van de bekkenbodem.
  • Een grote ader die over de prostaat loopt wordt gehecht.
  • De prostaat en zaadblazen worden van de endeldarm losgemaakt.
  • De bloedvaten naar de prostaat krijgen een clipje en worden doorgenomen.
  • De zenuwbundels worden losgemaakt van de prostaat.
  • Na het verwijderen van de prostaat wordt de blaas aan de plasbuis gehecht.
  • Aan het eind van de operatie wordt het koolzuurgas verwijderd. De wondjes worden dichtgemaakt. 

De Da Vinci-operatierobot 

U krijgt een kijkoperatie. Kleine instrumenten, zoals een pincetje en een schaartje, worden in de buikwand aangebracht. Deze instrumenten zitten vast aan robotarmen die door de uroloog bestuurd worden. De robot heeft een speciale camera waarmee de uroloog in de buikholte kijkt. Het beeld wordt ongeveer 10 keer zo groot gemaakt als dat we met het blote oog kunnen zien. Daarom kan er bijzonder nauwkeurig geopereerd worden. 

De robot is trillingsvrij. Dat betekent dat grote bewegingen worden omgezet in kleine, fijne bewegingen. De robot is alleen actief wanneer het gezicht van de uroloog dicht bij het beeldscherm is. Als het gezicht van de uroloog niet in de buurt is, schakelt de robot uit. 

Waarom een robotoperatie?

  • Met deze operatierobot kan microchirurgisch geopereerd worden. Dat betekent dat de uroloog alle details perfect ziet door de beeldvergroting.
  • Door de combinatie van heel goed zicht en het gebruik van kleine, trillingsvrije en zeer beweeglijke robot-instrumenten, wordt de operatie heel nauwkeurig uitgevoerd. Zenuwen en bloedvaten kunnen hierdoor gespaard worden.
  • Er is weinig bloedverlies én er zijn minder narcosemiddelen en pijnstillers nodig.
  • In vergelijking met een ‘gewone’ operatie, is het herstel sneller. Het ziekenhuisverblijf is daardoor korter. Vaak blijft u 1 tot 2 dagen in het ziekenhuis. Ook thuis verloopt het herstel sneller. 

Als de uroloog niet 100% zeker is of een operatie met de Da Vinci-robot lukt, krijgt u een ander soort operatie. De uroloog bespreekt dit voor de operatie met u.

Na de operatie

Drain

Soms wordt er tijdens de operatie een drain geplaatst. Dit is een slangetje waardoor het wondvocht kan worden afgevoerd. Deze drain blijft meestal 1 tot 2 dagen zitten. 

Katheter

Om de nieuwe aansluiting tussen uw blaas en plasbuis te beschermen, krijgt u een katheter. 

Na ongeveer 5 tot 7 dagen komt u terug naar de polikliniek voor het verwijderen van de katheter en krijgt u aanvullende adviezen. De eventuele pleister tegen blaaskrampen mag u 1 dag voordat de katheter verwijderd wordt verwijderen. 

Urine opvangen

Bij uw afspraak voor het verwijderen van de katheter ontvangt u een proefsetje met incontinentiemateriaal om eventueel urineverlies op te vangen. Er wordt een machtiging geregeld zodat u dit materiaal kunt bijbestellen. 

Oefeningen voor de bekkenbodemspieren

Vóór uw operatie zorgden zowel de prostaat als de bekkenbodemspieren ervoor dat u uw urine kon ophouden. Na de operatie moet de bekkenbodem dit alleen doen. Hierdoor kan het gebeuren dat de spieren nog niet sterk genoeg zijn om de plasbuis goed af te sluiten. Dit kan leiden tot ongewenst urineverlies, vooral als u beweegt. Door oefeningen te doen, kunt u de bekkenbodemspieren sterker maken en beter leren om uw urine op te houden.

Voor de operatie

De bekkenfysiotherapeut ziet u 1 keer voor de operatie. Tijdens dit gesprek bespreekt u eventuele klachten en krijgt u uitleg over de plek en functie van de bekkenbodemspieren. De fysiotherapeut onderzoekt via de anus hoe goed uw bekkenbodem werkt. Zo ontvangt u persoonlijk advies en oefeningen die u thuis kunt doen. Ook krijgt u tips voor een goede houding op het toilet. Na de operatie is het belangrijk dat u zo goed mogelijk kunt uitplassen wanneer de katheter eruit is.

Tijdens uw opname

  • Adem regelmatig diep in en uit om longproblemen te voorkomen.
  • Ga hierbij op uw rug liggen, leg uw handen op uw buik en probeer in te ademen zodat uw buik zich vult met lucht; dit helpt om de bekkenbodemspieren te ontspannen.
  • Moet u hoesten of niezen? Ondersteun dan uw buik met uw handen, een kussentje of een handdoekje.
  • Tijdens de periode dat u een katheter draagt, stopt u tijdelijk met de bekkenbodemoefeningen die u vóór de operatie heeft geleerd.

 

Bekkenbodemoefening

Een eenvoudige oefening om thuis te doen:

  • Span uw bekkenbodemspieren aan alsof u een scheetje probeert in te houden.
  • Trek uw anus in zonder uw buik en billen aan te spannen. Doe dit tijdens het uitademen en houd de spanning 6 tot 8 seconden vast.
  • Herhaal de oefening 10 keer. Let erop dat u de spieren tussendoor goed ontspant. Blijf rustig doorademen als u van houding verandert en span de bekkenbodem bewust aan. Het is niet nodig om de bekkenbodemspieren voortdurend aangespannen te houden.

Controleer bij uw zorgverzekeraar hoeveel behandelingen voor bekkenbodemtherapie uw pakket vergoedt.

De uitslag

Uw prostaat wordt in het laboratorium verder onderzocht. De uitslag van dit onderzoek krijgt u 2 weken na uw operatie. 

Eventuele risico's en complicaties

  • Een operatie met deze robot lukt niet altijd. Soms is toch een klassieke kijkbuisoperatie of zelfs een open operatie nodig. Het kan zijn dat de uroloog de prostaat niet goed in beeld kan brengen door bijvoorbeeld verklevingen of door een prostaatontsteking.
  • Na de operatie kunt u, net zoals na alle andere operaties, een nabloeding of wondinfectie krijgen.
  • Kort na de operatie kunt u last hebben van schouderpijn. Dit komt door de ingeblazen lucht.
  • Heel soms (minder dan 1%) worden andere organen, zoals de dikke darm, beschadigd.
  • U kunt trombosebenen krijgen.
  • Littekenbreuken komen bijna nooit voor. Dit komt doordat de wondjes heel klein zijn.