Een hartkatheterisatie, in medische termen coronair angiografie genoemd, is een onderzoek van de kransslagaders of de grote lichaamsslagader. Herstellen na het onderzoek gebeurt thuis. Het is dan belangrijk om goed op een aantal dingen te letten.
Thuis herstellen
Medicijnen
Als er iets verandert aan uw medicijnen dan krijgt u een recept mee.
Goed drinken
Tijdens het onderzoek wordt er contrastvloeistof gebruikt. Het is daarom belangrijk om na het onderzoek goed te drinken om de nieren te spoelen.
Wondgenezing
De wond (in lies of pols) geneest binnen een paar dagen. Door de prik in de slagader ontstaat er soms een grote blauwe plek. Deze kan nog enkele dagen tot weken zichtbaar en/of gezwollen blijven of zelfs ‘afzakken’ richting knie als de wond in de lies zit.
Als er een klein beetje vocht uit de wond lekt, leg dan een droog steriel gaas op de wond en plak het met een pleister vast. Gebruik geen poeders of zalfjes op de wond. U kunt gewoon elke dag douchen.
Adviezen bij wond in de lies
Beperk het traplopen om te zorgen dat de wond in de lies niet gaat bloeden en wacht 3 tot 4 dagen met:
- het tillen van zware dingen;
- overdreven rekken of grote stappen nemen;
- persen op het toilet;
- in bad gaan of lang onder een hete douche staan.
Wacht een week met fietsen, zelf autorijden, sporten en naar de sauna gaan. Als u toch de trap op moet lopen, zet dan eerst het goede been neer en zet vervolgens het andere been erbij.
Adviezen bij wond aan de pols
Om te zorgen dat de wond aan de pols niet gaat bloeden de arm waarin u geprikt bent de eerste 24 uur in een mitella dragen. Wacht 3 dagen met:
- handen schudden;
- huishoudelijk werk doen;
- steunen op de pols;
- in bad gaan.
Douchen mag vanaf de dag na het onderzoek, maar niet te lang en niet te heet. Na 1 week mag u weer fietsen, zelf autorijden, sporten en naar de sauna gaan.
Controle-afspraak
Na 3 tot 4 weken heeft u een controle-afspraak bij de cardioloog. U ontvangt een uitnodiging voor de afspraak.
Risico's en complicaties
Eenmaal thuis kunnen klachten optreden waarbij het verstandig is om contact op te nemen. Als onderstaande klachten binnen 24 uur optreden, neem dan contact op met Verpleegafdeling P1(https://ziekenhuisrivierenland.nl/afdelingen/verpleegafdeling-p1/). Na 24 uur neemt u contact op met uw huisarts.
- Het plotseling ontstaan van een dikke plek of harde schijf in de lies of pols.
- Het warm en rood worden van de wond.
- Als de wond gaat bloeden of als er zoveel vocht uitkomt dat er meerdere keren per dag een nieuw verband op moet.
- Bij koorts boven de 38.5°C.
- Het ontstaan van pijn op de borst. Neem, als het in huis is, direct een tablet isosorbidenitraat 5 mg of een pufje nitrospray onder de tong. Ga even rustig zitten omdat de bloeddruk mogelijk is gedaald.
Bel onmiddellijk 112
- De wond in uw lies of pols erg gaat bloeden, waarbij het bloed met krachtige, snelle stoten uit de wond komt. Dit kan betekenen dat u een slagaderlijke bloeding heeft.
- Als er plotseling een grote bult die op een ei lijkt in de lies of op de pols zit. Dit kan betekenen dat de slagader onderhuids is gaan bloeden.
Vermeld dat u een hartkatheterisatie heeft gehad.
Wat u zelf moet doen in deze situaties
- Ga bij een bloeding in de lies platliggen, bijvoorbeeld op de grond, op bed of op de bank.
- Probeer de bloeding onder controle te krijgen door met 2 vingers krachtig in de lies boven de wond te (laten) drukken.
Leefregels
- Stoppen met roken verbetert de conditie en aangerichte schade kan ‘herstellen’. Neem voor hulp of hulpmiddelen bij het stoppen met roken contact op met de huisarts.
- Let op voeding, eet minder vet en gebruik minder zout. Ga bij overgewicht afvallen met de hulp huisarts of diëtist.
- Bepaal zelf de snelheid van het weer beginnen met lichamelijke, geestelijke en sociale activiteiten. Neem tussendoor regelmatig rust. Een beetje moe worden mag, maar overdrijf niet.
- Probeer situaties die zorgen voor stress en vervelende spanning te ontwijken.
- Weer starten met sporten is afhankelijk van de conditie voor het onderzoek. Bespreek dit tijdens de controle-afspraak met de cardioloog.
- Vrijen is geen activiteit die het hart extra belast. Doe het gewoon als het voor u (en uw partner) goed voelt. Pas wel op met stimulerende middelen, zoals Viagra, want dan wordt het hart wel extra belast.
- U voelt zelf het beste wanneer u weer aan werken toe bent. Bespreek starten met werken zo snel mogelijk met werkgever, bedrijfsarts, huisarts of bespreek het tijdens de controle-afspraak met de cardioloog.