Laserbehandeling bij glaucoom met PI-laser

Perifere Iridotomie laser

Bij gesloten kamerhoekglaucoom kan de druk in het oog stijgen. Om ervoor te zorgen dat de oogdruk niet steeds heel snel omhooggaat, wordt er met een PI-laser (Perifere iridotomie) een klein gaatje in de iris gemaakt.

Oorzaak

Bij de oogziekte gesloten kamerhoekglaucoom is de ruimte tussen het hoornvlies en de iris klein. Binnen in het oog zit kamerwater. Dit kamerwater gaat ongemerkt weg via een afvoerkanaaltje. Dit kanaaltje zit op de grens van het oogwit en het gekleurde deel van het oog, de iris. Als er meer kamerwater wordt gemaakt dan er weggaat, gaat de druk in het oog omhoog omdat de ruimte tussen het hoornvlies en de iris klein is. Dat kan de oogzenuw langzaam maar zeker beschadigen. Dat merkt u als u stukken van wat er voor u is niet meer ziet. Later kan ook de scherpte van het zicht slechter worden. De schade die ontstaat is blijvend.

De behandeling

  • Door met een laser een klein gaatje in de iris te maken gaat de iris een klein stukje naar achteren en is er meer ruimte om het kamerwater goed af te voeren.
  • Vooraf krijgt u druppels om de pupil klein te maken.
  • U krijgt oogdruppels die het hoornvlies verdoven. Hierdoor voelt u niets van het contactglaasje op het oog. Via dit contactglaasje wordt met laserlicht een klein gaatje in de iris gemaakt.
  • De laserbehandeling kan een tikkend gevoel geven.
  • De behandeling duurt enkele minuten.

Na de behandeling

Vlak na de behandeling kan de oogdruk tijdelijk omhooggaan, daarom wordt 1 uur erna de oogdruk gemeten. Als de druk te hoog is, krijgt u tijdelijk druppels die de oogdruk verlagen. Na deze drukmeting mag u naar huis.

Het kan zijn dat u lichte hoofdpijn krijgt van de druppels. Dit is meestal de volgende dag weer weg. 

Begeleiding

De druppels en de behandeling zorgen ervoor dat u tijdelijk minder goed kunt zien. Neem iemand mee die u veilig naar huis kan brengen.

Contact opnemen

Neem direct contact op wanneer u enkele dagen na de behandeling een drukkend pijnlijk gevoel krijgt, hoofdpijn en een rood oog. 

Controle

Een paar weken na de behandeling is er een controle van de oogdruk en er wordt gekeken of het gaatje nog open is.

Medicijnen

Na de laserbehandeling zijn de pieken in de oogdruk voorbij. Het kan nog wel nodig zijn om glaucoommedicijnen te gebruiken. Soms is een staaroperatie nodig om meer ruimte te maken in het oog. 

Complicaties

  • Bloeding van de iris. Dit gaat vanzelf over.
  • Tijdelijk hoge oogdruk.
  • Ontsteking waarvoor soms wat extra druppels nodig zijn.
  • Dichtgroeien van het gaatje in de iris, opnieuw behandelen is dan soms nodig.
  • Extra licht in het oog, waardoor kijken lastiger is. Door het gaatje bovenin te maken wordt de opening bedekt door het bovenooglid en is de kans op extra licht heel klein.