Klysmabehandeling bij kinderen

Verstopping van de darmen is een probleem waar veel kinderen last van hebben. Deze obstipatie is op te lossen met een klysmabehandeling. De darmen krijgen dan hulp zodat uw kind weer naar de wc kan. Uw kind zal mogelijk 3 klysma’s krijgen, op verschillende dagen.

Voorbereiding

Op de afdeling worden u en uw kind voorbereid op de behandeling door een medisch pedagogisch zorgverlener (MPZ) of verpleegkundige. Zij vertellen u en uw kind wat er gaat gebeuren. Zij vragen ook of er wensen en verwachtingen zijn. Het is belangrijk dat de behandeling voor uw kind zo comfortabel mogelijk wordt gemaakt. Hierdoor zal uw kind zoveel mogelijk ontspannen zijn. Tijdens het voorbereidende gesprek kunt u ook vragen stellen.

De behandeling

De klysmabehandeling gebeurt in een onderzoekskamer. U mag bij uw kind blijven.

Het klysma is een doorzichtige vloeistof. De vloeistof wordt via de anus in de darm gespoten. Het maakt de harde ontlasting zacht en de darmen gaan aan het werk.

Houding 

Uw kind gaat zonder onderkleding op de onderzoekstafel liggen. Bovenkleding mag aanblijven. 

Een goede houding is op de linkerzij met opgetrokken knieën. Deze houding maakt het makkelijker om het slangetje in te brengen. Via dit slangetje spuiten we de vloeistof in de darmen. U mag naast uw kind komen staan om uw kind gerust te stellen en af te leiden. De MPZ of verpleegkundige zal u hierbij helpen.

Inbrengen van het slangetje

De verpleegkundige legt uit wanneer ze het slangetje in de anus brengt. Dit slangetje is iets dikker dan een potlood. De verpleegkundige smeert het in met vaseline, waardoor het beter glijdt. 

Het inbrengen kunnen kinderen soms vervelend of spannend vinden. De darmen zitten meestal al erg vol met harde poep. Het kan extra gevoelig zijn als er ook nog een slangetje langs moet. Uw kind mag het laten weten als het inbrengen pijn doet. Dan stopt de verpleegkundige even met doorschuiven. 

Het slangetje gaat ongeveer 30 centimeter in het lichaam. Daarna spuit de verpleegkundige de klysmavloeistof langzaam in de darmen. Dan trekt de verpleegkundige het slangetje terug en is de behandeling klaar.

Afleiding

Er zijn verschillende manieren om uw kind tijdens de behandeling af te leiden. Zo vinden veel kinderen het prettig als de ouder een leuk verhaaltje vertelt, voorleest uit een boek of liedjes zingt. Ook het wegblazen van een veertje zorgt voor ontspanning bij kinderen. Er is in de onderzoekskamer een virtuele muur, deze kan ook voor veel afleiding zorgen. Vooraf bespreken we wat het beste bij uw kind werkt.

Het kan ook zijn dat uw kind zo angstig of boos is dat geen enkele vorm van afleiding helpt. We proberen dan het vervelende moment voor uw kind zo kort mogelijk te houden.

Naar de wc

Na de behandeling mag uw kind weer gaan zitten. 
Vaak komt er binnen 5 tot 15 minuten al aandrang. Als het mogelijk is, is het belangrijk om de poep nog even op te houden. Op deze manier kan de klysmavloeistof extra inwerken. Voor jonge kinderen kan dit echter moeilijk zijn. 

Uw kind kan naar het toilet gaan of een luier om krijgen. Als uw kind gewoon naar het toilet kan, zet de verpleegkundige een po in het toilet. De verpleegkundige kan dan het resultaat van het klysma bekijken: 

  • de hoeveelheid
  • kleur
  • hardheid van de poep

De behandeling duurt per keer ongeveer 40 minuten.

Naar huis

Uw kind mag ongeveer 20 tot 30 minuten na de klysmabehandeling weer naar huis. Dat mag ook als er nog niet gepoept is.

Ook als uw kind al heeft gepoept in het ziekenhuis, kan het thuis weer aandrang krijgen. Het is belangrijk dat u de hoeveelheid en de hardheid van de poep meldt aan de verpleegkundige bij uw volgende bezoek. 

Bijwerkingen

Uw kind kan:

  • buikkrampen krijgen omdat de darmen sterk geprikkeld zijn. 
  • last hebben van een opgeblazen gevoel in de buik.
  • misselijk zijn en winden laten.

Deze bijwerkingen zijn vrijwel altijd onschuldig en duren niet lang.