Implantaten of opbouw plaatsen onder plaatselijke verdoving

Een implantaat is een soort kunstwortel. Deze komt in de plaats van de wortel van een tand of kies die verloren is gegaan. De meeste implantaten zien eruit als een soort schroefje en zijn gemaakt van titanium.

U kunt een implantaat krijgen als u één of meerdere tanden of kiezen mist, bijvoorbeeld door een ongeval of ontsteking.

Daarnaast kunt u een implantaat krijgen als u een kunstgebit heeft dat los zit.

Een implantaat is een sterke basis voor een kroon, brug of kunstgebit. Mist u 1 tand of kies? Dan krijgt u 1 implantaat waarop we een kroon plaatsen.

Opbouw (abutment)

Als u meerdere tanden of kiezen naast elkaar mist, dan kunnen we op het implantaat een brug bevestigen. Er kan ook een (gedeeltelijk) kunstgebit op een implantaat worden vastgeklikt. Voor een kroon of brug wordt er vaak een opbouw op het implantaat vastgedraaid. Deze opbouw noemen we een abutment.

Voorbereiding

Tijdens de eerste afspraak overlegt de kaakchirurg met u of implantaten een goede oplossing voor u zijn. Het kaakbot moet hoog en breed genoeg zijn om een implantaat te kunnen plaatsen.

  • Er worden röntgenfoto’s gemaakt om dit te beoordelen.
  • Soms moet er ook een driedimensionale röntgenfoto worden gemaakt. Dit wordt ook wel een CBCT-scan genoemd.

De behandeling

U krijgt een plaatselijke verdoving. Door de verdoving kunnen uw tong en lippen dik en tintelig aanvoelen. Dit verdwijnt na enkele uren.

Tijdens de behandeling plaatst de kaakchirurg de implantaten in uw onder- of bovenkaak. 

  • Het tandvlees wordt losgemaakt om het kaakbot zichtbaar te maken.
  • Er worden gaatjes in het kaakbot geboord, waarin de implantaten worden geschroefd.
  • Daarna wordt het implantaat afgedekt met een tijdelijk dopje en het tandvlees wordt gehecht. Als het mogelijk is, plaatst de kaakchirurg ook meteen de opbouw (abutment).

Het implantaat moet een paar maanden vastgroeien in uw kaak voordat de kroon, brug of kunstgebit geplaatst kan worden.

De opbouw (abutments) plaatsen

Soms kan de kaakchirurg de opbouw tegelijk met de implantaten plaatsen. Dit kan pas tijdens de behandeling worden bepaald.

Als het niet mogelijk is om de opbouw meteen te plaatsen, dan krijgt u hiervoor een aparte afspraak.

  • Zitten de implantaten in uw onderkaak? Dan komt u 2 maanden na uw behandeling terug voor het plaatsen van de opbouw.
  • Zitten de implantaten in uw bovenkaak? Dan duurt het ongeveer 3 maanden voordat we de opbouw kunnen plaatsen.

Plaatsen kroon, brug of kunstgebit

Op het implantaat komt een kroon, brug of kunstgebit. Voor het maken en plaatsen van de kroon, brug of het kunstgebit maakt u een afspraak bij uw eigen tandarts. Dit kan pas 2 tot 3 maanden na het plaatsen van de implantaten én als de eventuele opbouw erop zit. 

Na de behandeling

Pijnstilling

Begin met het innemen van pijnstillers voordat de verdoving is uitgewerkt. De verdoving is na ongeveer 2 uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. De pijnstillers bestrijden deze pijn goed. 

Zwelling

Door de behandeling kan uw wang of lip flink opzetten. Deze zwelling is het grootst na ongeveer 2 tot 3 dagen. Daarna slinkt de zwelling langzaam. U kunt de zwelling beperken door een cold pack tegen uw wang of lip te houden. Het is voldoende als u een uur koelt. Ook kunt u de eerste 2 nachten met een extra hoofdkussen slapen. Dit gaat de zwelling ook tegen. 

Poetsen en spoelen

Het is belangrijk dat u uw mond goed schoonhoudt na de behandeling. U kunt ‘s avonds na de behandeling normaal uw tanden en kiezen poetsen. Poets wel voorzichtig op de plaats waar u bent geopereerd.

Wanneer u een recept voor mondspoeling heeft gekregen, dan mag u daar pas 24 uur ná de behandeling mee starten. Ga niet dezelfde dag spoelen; ook niet met water.

Eten en drinken

Doe de eerste uren na de behandeling voorzichtig met te warm of te koud eten en drinken. U heeft namelijk minder gevoel in uw mond door de verdoving.

Verder kunt u beter niet met een rietje drinken, dan komt er te veel druk op de wond.

De eerste paar dagen na de behandeling kunt u het beste zachte voeding gebruiken. U hoeft dan niet veel te kauwen. 

Roken

U kunt de weken rondom de behandeling beter niet roken. De ademhalingswegen van rokers zijn vaak geïrriteerd en daardoor gevoeliger voor ontstekingen. Daarnaast is roken slecht voor de wondgenezing en vergroot het de kans op complicaties. Ten slotte kan hoesten na de operatie erg veel pijn doen.

Zonnen/zonnebank

De eerste 2 dagen mag u niet in de zon zitten of onder de zonnebank gaan. Ook niet als daarna uw wang nog dik is. 

Kunstgebit

Draagt u een kunstgebit? Dan kunt u deze direct na het plaatsen van de implantaten niet in. Neemt u uw kunstgebit mee naar uw eerste controleafspraak 2 weken na de behandeling. We passen deze dan voor u aan. U mag daarna voorzichtig zachte voeding met uw kunstgebit eten. 

Bijwerkingen

De eerste dag na de behandeling kan er nog wat bloed bij het speeksel zitten. Dit gaat vanzelf over. U moet zeker niet gaan spoelen.

Wanneer contact opnemen

Vóór uw controleafspraak

Heeft u vóór uw controleafspraak problemen die te maken hebben met de operatie, dan belt u met de polikliniek MKA. In de avond of in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp(https://ziekenhuisrivierenland.nl/afdelingen/spoedeisende-hulp-seh/).

  • de wond blijft erg bloeden
  • na 3 tot 4 dagen wordt de zwelling of de pijn niet minder, maar juist erger
  • u krijgt slikklachten
  • u krijgt koorts boven de 39°C. 

Na uw eerste controleafspraak

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts. Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met de polikliniek MKA bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Controles

Na 2 weken

Na ongeveer 2 weken komt u terug naar het ziekenhuis voor controle. We hebben deze datum al voor de behandeling met u ingepland. Tijdens deze controleafspraak kijkt de kaakchirurg of de wond goed geneest. Ook verwijderen we de hechtingen als dat nodig is.

Na plaatsing kroon, brug of kunstgebit

Als uw tandarts de kroon, brug of het kunstgebit op het implantaat heeft bevestigd, maakt u een nieuwe afspraak bij de polikliniek MKA van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Tijdens deze afspraak controleert de kaakchirurg het eindresultaat. 

Jaarlijkse controle 

Na uw behandeling heeft u elk jaar 1  keer een controleafspraak tenzij anders met u wordt afgesproken. Tijdens deze jaarlijkse controle, kijkt de kaakchirurg of uw implantaten nog stevig vast zitten.