Met een operatie wordt bij u een goedaardig gezwel van de balzak weggehaald. Het kan gaan om een waterbreuk, een bijbalcyste of een spatader aan de teelbal.
Een goedaardig gezwel
Waterbreuk
Een waterbreuk is een goedaardige zwelling in de balzak, gevuld met vocht. Dit komt vaak voor en voelt meestal klein en zacht aan, maar kan soms groeien tot wel 15 centimeter. Een waterbreuk kan ontstaan door een ongeval, ontsteking, of zonder duidelijke oorzaak. Soms kan het ook komen door een gezwel of een ernstige ontsteking, en daarom is onderzoek belangrijk. Een arts kan de waterbreuk meestal voelen en soms wordt een echografie van de balzak gemaakt.
Een cyste in de bijbal
Een cyste is een holte gevuld met lucht of vocht. Bij een cyste in de bijbal is de holte gevuld met spermacellen. Deze cyste is vaak los van de teelbal te voelen. Soms ontstaat een cyste door een uitsteeksel in een buisje van de bijbal, wat bijvoorbeeld kan komen door een ongeval of ontsteking.
Een spatader aan de teelbal
Een spatader aan de teelbal ontstaat in het steeltje waaraan de teelbal is opgehangen. Dit voelt aan als een zwelling, vooral bij inspanning of staan. Het is een uitgezette ader die vaak voorkomt en meestal niet gevaarlijk is. Soms kan sporten pijnlijk zijn. Ook kunnen er problemen met vruchtbaarheid ontstaan.
Goedaardig
Een waterbreuk, bijbalcyste of spatader aan de teelbal zal nooit kwaadaardig worden. Behandeling is meestal niet nodig omdat ze vanzelf niet groter worden. Toch kan het storend zijn, bijvoorbeeld bij bepaalde activiteiten.
Voorbereiding
Graag 48 uur voor de operatie de plek rondom het operatiegebied scheren.
Meestal wordt u op dezelfde dag van de operatie opgenomen voor dagbehandeling. In sommige gevallen moet u een dag van tevoren opgenomen worden, bijvoorbeeld als u bent gestopt met bloedverdunners.
De operatie
- U krijgt medicijnen voor de verdoving en een kalmeringstablet om rustig te worden.
- Zorg dat u voor de operatie nog even plast, zodat uw blaas leeg is.
Waterbreuk of bijbalcyste
De arts maakt een snee in de balzak om de waterbreuk of cyste weg te halen. De wond wordt gehecht met oplosbare hechtingen. Een waterbreuk komt na de operatie zelden terug.
Soms wordt een waterbreuk behandeld door met een naald het vocht eruit te halen en eventueel een stof in te brengen om de wanden aan elkaar te laten plakken. Dit wordt gedaan als een operatie niet mogelijk of gewenst is. De kans dat de waterbreuk terugkomt is groter.
Spatader aan de teelbal
Een spatader wordt dichtgebonden, meestal via een kijkoperatie met een kleine snee in de buik. Een andere mogelijkheid is een operatie via een bloedvat in de balzak. Deze ingrepen duren ongeveer 30 minuten.
Na de operatie
- U krijgt pijnstillers en eventueel medicijnen tegen misselijkheid. Als alles goed gaat, mag u dezelfde dag naar huis.
Naar huis
U kunt naar huis als:
- u geen koorts heeft.
- de wond er goed uitziet.
- u uzelf kunt verzorgen.
- u weer normaal eet
- u normaal kan poepen en plassen.
- u zelfstandig uw wond kunt verzorgen.
Vervoer
Na de operatie is het prettig als iemand u ophaalt. U kunt niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen.
Pijnstilling
Een goede pijnbehandeling is belangrijk voor het herstel. Op de eerste dagen na de operatie kunt u pijnstillers gebruiken. Deze kunt u als volgt nemen:
- De eerste 2 dagen neemt u 4 keer per dag 2 tabletten paracetamol van 500 mg. Dus om de 6 uur neemt u 2 tabletten.
- Op de 3e en de 4e dag neemt u om de 6 uur één tablet paracetamol van 500 mg.
- Vanaf de 5e dag stopt u met de pijnstillers.
- Heeft u toch nog pijn? Dan kunt u 2 tabletten paracetamol 500 mg blijven innemen. Maximaal 4 keer per dag.
Controleafspraak
Ongeveer 6 weken na de operatie heeft u een controleafspraak. Er wordt gecontroleerd hoe het herstel is verlopen en of er geen complicaties zijn.
Leefregels voor thuis
De eerste week na de operatie
- Verwijder het verband na 2 dagen en douche voorzichtig. Vermijd pleisters op de wond om het droog te houden. Soms zit het gaasje vast aan de wond. U kunt het onder de douche losweken. Na het douchen de wond droogdeppen. De eerste week kunt u nog niet lang in bad.
- Draag een goed aansluitende onderbroek voor extra steun, ook in de nacht. Dus geen boxershorts. Dit helpt om zwelling te voorkomen.
- De eerste week na de operatie moet u het rustig aan doen. Na een week kunt u weer beginnen met sporten, zoals zwemmen en fietsen.
- U mag in de eerste week geen zaadlozing hebben.
- Een blauwe verkleuring van de wond komt regelmatig voor. Dit trekt vanzelf weer weg.
- Na 1 week zijn de hechtingen opgelost.
Risico's en complicaties
Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals infecties of nabloedingen. Dit kan zowel tijdens als na de operatie gebeuren. Tijdens uw opname krijgt u antibiotica om de kans op infectie te verkleinen en de verpleegkundige houdt uw situatie goed in de gaten.
Wanneer contact opnemen
Neem contact op met het ziekenhuis als:
- U een nabloeding heeft, te zien aan een bloederig verband of blauwe plek.
- Uw wond rood en dik wordt, warm aanvoelt of pus afscheidt.
- U koorts heeft boven 38.5°C, of langer dan 24 uur boven 38°C.
- U aanhoudende pijn heeft die niet minder wordt met pijnstillers.